Normal

Jan Gunnar Røise fikk Blå Fugl-prisen

Skuespiller Jan Gunnar Røise ble søndag kveld tildelt den høythengende utmerkelsen Blå Fugl, for sin tolkning av Winston Smith i George Orwells «1984». Produksjonen hadde premiere i november 2014.

Jan Gunnar Røise

Jan Gunnar Røise fikk årets Blå Fugl-pris. Radioteatret har siden 1985 gitt utmerkelsen til en skuespiller, instruktør, komponist eller dramatiker som har gjort en ekstraordinær innsats i Radioteatret foregående år.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Tusen takk! Jeg er veldig stolt over å motta denne prisen. Mange av mine helter har fått den før meg, sa prisvinneren da han holdt sin takketale.

Røise ble dermed den 31. personen til å motta prisen. Siden 1985 har Radioteatret årlig gitt utmerkelsen til en skuespiller, instruktør, komponist eller dramatiker som har gjort en ekstraordinær innsats i Radioteatret foregående år.

Prisen består av en statuett, laget av keramiker Hanne Heuch, samt Ibsens samlede på CD.

1984

«1984» hadde premiere på Radioteateret på NRK P2 i november 2014. Juryen for Blå fugl-prisen mener at Røise, med sin godt utviklede teknikk og evne til innlevelse, viser en interessant mann, en ensom og sammensatt Winston som er sterk og sårbar.

– Kombinerer muntlighet og presisjon

Blå Fugl-prisen ble i år delt ut etter Heddaprisutdelingen på Nationaltheatret. Der fikk 39 år gamle Røise ros av konstituert Radioteatersjef, Gunhild Nymoen, for sin tolkning av Winston Smith.

– Prisvinneren er en særegen stemme som gir denne rollen en varme den trenger, så vel som smerte, lengsel, frykt og sorg. Han har en sjelden evne til å kombinere muntlighet og presisjon, og når han i tillegg alltid har en liten latter eller et spørsmål bak og under, en egen evne til å porsjonere ut undertekst, gir han Winston en hemmelighet, som gjør at vi hele tiden vil vite mer om han.

Med sin godt utviklede teknikk og evne til innlevelse tar prisvinneren oss med og viser oss en interessant mann, en ensom og sammensatt Winston som er sterk og sårbar, som strever etter å leve et verdig liv i et totalitært uverdig samfunn.

Utdrag fra juryens begrunnelse

– «1984» treffer samtiden igjen og igjen

I jurybegrunnelsen kom det også frem at Røise fremstår som en modig og generøs skuespiller, som gir og lytter, spør og byr på seg selv i arbeidet.

– Prisvinneren er en raus, blid, positiv, aktiv og god medspiller. Han er løsningsorientert og skapende. Han er en glede å ha i studio, sa Nymoen.

Røise takket for rollen i «1984», før han påpekte viktigheten av stykket.

– Det er et viktig stykke, noe man gjerne sier om alle stykker, men «1984» treffer samtiden igjen og igjen, avsluttet Røise før han fikk hele salen til å rope «HOI».

Kulturstrøm

  • 37.500 kroner for piratkopier

    En kvinne som kjøpte falske Louis Vuitton-vesker må betale 37.500 kroner. Hun ble ikke trodd i retten på at varene var til døtrene. Hittil i år har norske tollere destruert piratkopierte varer for over 11 millioner kroner.

  • Kan få en halv million til kunst

    De fire kunstnerne Gunvor Nervold Antonsen, Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas er nominert til Lorck Schive Kunstpris 2019. Prisen er på en halv million kroner, og skal bidra til debatt og interesse rundt samtidskunsten. Alle de fire har nå fått 150.000 hver til å produsere et verk, og vinnerverket kåres neste høst. Prisutstillingen blir å se på Trondheim kunstmuseum høsten 2019.

    Gunvor Nervold Antonsen (t.v.), Børre Sæthre, Torbjørn Rødland og Eline Mugaas
    Foto: TKM/ Christina U. Andersen