Hopp til innhold

Jan Gunnar Røise fikk Blå Fugl-prisen

Skuespiller Jan Gunnar Røise ble søndag kveld tildelt den høythengende utmerkelsen Blå Fugl, for sin tolkning av Winston Smith i George Orwells «1984». Produksjonen hadde premiere i november 2014.

Jan Gunnar Røise

Jan Gunnar Røise fikk årets Blå Fugl-pris. Radioteatret har siden 1985 gitt utmerkelsen til en skuespiller, instruktør, komponist eller dramatiker som har gjort en ekstraordinær innsats i Radioteatret foregående år.

Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Tusen takk! Jeg er veldig stolt over å motta denne prisen. Mange av mine helter har fått den før meg, sa prisvinneren da han holdt sin takketale.

Røise ble dermed den 31. personen til å motta prisen. Siden 1985 har Radioteatret årlig gitt utmerkelsen til en skuespiller, instruktør, komponist eller dramatiker som har gjort en ekstraordinær innsats i Radioteatret foregående år.

Prisen består av en statuett, laget av keramiker Hanne Heuch, samt Ibsens samlede på CD.

1984

«1984» hadde premiere på Radioteateret på NRK P2 i november 2014. Juryen for Blå fugl-prisen mener at Røise, med sin godt utviklede teknikk og evne til innlevelse, viser en interessant mann, en ensom og sammensatt Winston som er sterk og sårbar.

– Kombinerer muntlighet og presisjon

Blå Fugl-prisen ble i år delt ut etter Heddaprisutdelingen på Nationaltheatret. Der fikk 39 år gamle Røise ros av konstituert Radioteatersjef, Gunhild Nymoen, for sin tolkning av Winston Smith.

– Prisvinneren er en særegen stemme som gir denne rollen en varme den trenger, så vel som smerte, lengsel, frykt og sorg. Han har en sjelden evne til å kombinere muntlighet og presisjon, og når han i tillegg alltid har en liten latter eller et spørsmål bak og under, en egen evne til å porsjonere ut undertekst, gir han Winston en hemmelighet, som gjør at vi hele tiden vil vite mer om han.

Med sin godt utviklede teknikk og evne til innlevelse tar prisvinneren oss med og viser oss en interessant mann, en ensom og sammensatt Winston som er sterk og sårbar, som strever etter å leve et verdig liv i et totalitært uverdig samfunn.

Utdrag fra juryens begrunnelse

– «1984» treffer samtiden igjen og igjen

I jurybegrunnelsen kom det også frem at Røise fremstår som en modig og generøs skuespiller, som gir og lytter, spør og byr på seg selv i arbeidet.

– Prisvinneren er en raus, blid, positiv, aktiv og god medspiller. Han er løsningsorientert og skapende. Han er en glede å ha i studio, sa Nymoen.

Røise takket for rollen i «1984», før han påpekte viktigheten av stykket.

– Det er et viktig stykke, noe man gjerne sier om alle stykker, men «1984» treffer samtiden igjen og igjen, avsluttet Røise før han fikk hele salen til å rope «HOI».

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.