Garbareks "Til Vigdis"

En jazzhistorisk godbit i Jazzbasillen: Jan Garbareks platedebut fra 1967 spilles i sin helhet.

Jan Garbarek, Jon Christensen, Arild Andersen og Frank Phipps på Sogn jazzklubb 1967

Jan Garbarek, Jon Christensen, Arild Andersen og Frank Phipps på Sogn jazzklubb 1967

Foto: Arthur Sand / Norsk Jazzarkiv

Lp'en "Til Vigdis" er et ettertraktet samlerobjekt og et feilfritt eksemplar skal være verdt titusener på det japanske marked. Mange har hørt om den, men få har hørt den. Nå har NRK Jazz-redaksjonen hentet fram sitt eksemplar fra vinylsamlingen i kjelleren.

I Asker

Vi møter den 20-årige Garbarek i to klubbsituasjoner: I konsertopptaket fra Asker 1/4-67 spiller han med bassist Per Løberg og trommis Jon Christensen. Bluesen "Mr. JC", en parafrase over Coltranes "Mr. PC", som var en hyllest til bassist Paul Chambers. Garbarek-trioens versjon er selvsagt en hyllest til John Coltrane, som døde i juli samme år, så tittelen ble trolig omgjort til plateutgivelsen. Bluesen kjøres i voldsomt tempo, med et lyrisk intermesso i friere rytme.

-og Oslo

Resten er live-opptak fra jazzklubben på Sogn studentby 24/9 samme år. Her er bassist Arild Andersen kommet inn i Løbergs sted, og dessuten er den amerikanske ventilbasunisten Frank Phipps med - en musiker som få har hørt om verken før eller senere, men som absolutt fungerer i sammenhengen.

Også her spilles det blues - det intrikate Eddie Harris-temaet "Freedom jazz dance" (mest kjent fra Miles Davis/Wayne Shorter-innspillingen), hvor Jon Christensen sparker voldsomt fra. Etter hvert sprenges blues-formen og musikken nærmer seg mer et frijazz-uttrykk, selv om den drivende rytmen og tonaliteten beholdes..

Kvartetten avslutter med frijazz-balladen som har gitt albumet navn, og som hyller Jans livsledsager: "Til Vigdis".

Musikkviter Odd Skårberg har spesialisert seg på moderne norsk jazzhistorie og er Espen Eriksens gjest i studio ved presentasjonen.

 • P2 og NRK Jazz - JAZZBASILLEN fredag 20/3 kl. 22.05

Kulturstrøm

 • USA: Alvorlig tiltale mot R. Kelly

  Politiet i USA har i dag tiltalt artisten R. Kelly for ti tilfeller av grove seksuelle overgrep, melder Chicago Sun Times og flere andre medier. Den siste tida har flere kvinner stått fram med historier om overgrep, blant annet i dokumentaren «Surviving R. Kelly».

 • Mat er populært på Snap

  Matkanalen hadde dobbelt så mange seere (1,7 mill.) på sine Snap Shows som på lineær tv i januar, skriver Kampanje. Matkanalens sjef, Øivind Lindøe, tror suksessen skyldes rett-på-sak oppskriftsvideoer uten masse filming av hender som lager maten.

  Snapchat
  Foto: DADO RUVIC / Reuters
 • Sinnamann?

  Stjernedirigenten Daniel Barenboim (76) anklages av musikere i Staatsoper Berlin for å være lunefull og aggressiv. Flere nåværende og tidligere musikere i orkesteret forteller om frykten for å bli skjelt ut og vanskelig arbeidsforhold. Barenboim avviser anklagene, og sier til tyske medier at det er hans jobb å rettlede. (VAN)

  Daniel Barenboim
  Foto: MICHAEL KAPPELER / AFP