Forelska i en snål båt

Av og til blir man litt forelsket. Det ble jeg da jeg første gang fikk se Rhea 750. En båt som klart skiller seg ut i mengden.

 

Rhea Marine
Foto: NRK

Rhea 750 er bygget i Frankrike. Ut fra linjene å dømme, gir den inntykk av lang båtbyggertradisjon. Men det stemmer ikke, for Rhea Marine ble etablert så sent som i 1996. Likevel har de allerede hele 8 båtmodeller å tilby. Alle båtene har samme oppskrift og utståling som Rhea 750. Enten man velger den minste som er 6,5 meter lang eller den største på 11 meter.

Hvorfor liker jeg Rhea 750 så godt? Først og fremst er det sjarmen. Skroget minner meg om de koselige fiskebåtene i Hellas. Førerhuset en blanding av Grand Banks og slepebåten ”Tøffe” fra barne-tv. Akterdekket er ikke ulikt det du finner på en Fjord-terne, og her er det plass til både lek, ettermiddagslur, fiskeutstyr og klappstoler. Og så har du en solid, integrert dør ut til badeplattformen.

En ideell feriebåt

Rhea Marine
Foto: NRK

Rhea 750 er en ideell feriebåt om dere ikke er flere en to. Førerhuset er ikke veldig stort, men gir mulighet til både bespisning, manøvrering, matlagering, toalettering, og overnattering. Og når sola titter frem igjen, åpner du alle gluggene og vips blir førerhuset en solskjermet del av uteplassen. Du kan også få bandakir-tak over hele akterdekket, om båten skal brukes til pensjonistutflukter.

Rhea 750 er en halvplaner med aksling og propell. Største motoralternativ er på 240 Yanmar dieselhk, mens minste er 150 hk Volvodiesel. Min båt har 210 Volvohk. Motorstørrelsen ødelegger litt for prisen på en Rhea 750. Fra 888.000 til 967.000 kroner er hva du må ut med avhengig av motorstørrelse. Det er gøy å kjøre fort, men er det det du søker om du faller for Rheas linjer? Jeg tror ikke det.

Billigere lillebror

Rhea Marine
Foto: NRK

Derfor skal du få et aldri så lite tips! Rhea 750 har en lillebror ved navn Rhea 650. I utstråling og sjarme er de identiske. Førerhuset er tilnærmet like stort, men akterdekket naturlig nok litt kortere. 650 kan leveres med en 62 hk Nanni diesel, og da kommer prisen ned i 660.000 kroner. Åtte-ni knop er ikke veldig fort, men det kler en Rhea og ha god tid. Det synes i alle fall jeg!

Om du som meg har blitt litt sjarmert av Rhea, kan jeg fortelle deg at båten kan spekkes med teak, farger og detaljer helt etter som du vil ha den, og la du merket til barnas favorittplass? Den integrerte utkikksbenken fremst på styrehuset, og solplattformen på øverste dekk! Tøff, tøff, tøff…

Kulturstrøm

 • Verdensrekord for Hopper-bilde

  Maleriet Chop Suey av Edward Hopper ble onsdag solgt for 92 millioner dollar, tilsvarende 780 millioner norske kroner, på høstauksjonen til Christie's i New York. Dermed ble bildet det dyreste Hopper-bildet noen sinne solgt på auksjon. Bildet fra 1929 viser to kvinner som spiser på en kinesisk restaurant, visstnok inspirert av en restaurant ikke langt fra der auksjonen ble holdt. Kjøperen er anonym. Under auksjonen ble det også solgt et bilde av den belgiske maleren Rene Magritte for 26,8 millioner dollar, også det rekord (NTB).

  Chop Suey, Edward Hopper
  Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP/Scanpix
 • Landets beste kulturkommune kåret

  For sjuende år på rad kan Røros kalle seg landets beste kulturkommune, det går fram av Norsk kulturindeks. Alle landets kommuner blir rangert i ti ulike kategorier for å måle kulturaktiviteten.

  På de neste plassene følger Ål og Lillehammer.