NRK Meny
Normal

Jan Erik om Genève 2008

Bilutstillingen i Genève er en av vårens store bilbegivenheter, og her er noe av det Autofil-Larssen ser på som mest spennende.

VW Scirocco
Foto: VW / Abdruck fuer Pressezwecke honora

- Fiat 500 Abarth og Honda Accord er to biler jeg gleder meg virkelig til, og så er det kjempespennende med Volvo XC60, sier Jan Erik.

Den kunne ikke kommet mer beleilig for Volvo. Folk begynner å bevege seg ned fra store SUVer til medium SUV, og det kan bli en veldig sterk konkurrent i segmentet.

Retrobombe

- VW Scirocco vises jo også i produksjonsklar utgave, og det er en skikkelig retrobombe for oss som er 30+. Blir spennende å se hvordan Volkswagen posisjonerer den, om den blir en sportsbil for folket eller bare for noen få utvalgte.

Toyota stiller opp med to biler. IQ er en trendy bybil, mens Urban Cruiser er en bil jeg tror 40% av alle RAV4-eiere kunne klart seg med, og hvis den får litt av teknikken til Landcruiser kan den jo bli bedre i terrenget.

Limo for folket

Skoda Superb

Skoda Superb

Foto: VW / Abdruck fuer Pressezwecke honora

- Det blir også interessert å se hvordan utviklingen går i VW-konsernet. Skoda Superb er en bil som kan skape litt interne stridigheter. Med den kan Skoda få så mye prestisje at toppsjefene hos Audi og VW begynner å svette litt.

Arbeiderne på Skoda-fabrikken er kjempestolte av produktene sine, og den er en av verdens mest moderne. Faktisk er hele Tsjekkia fryktelig glad merket sitt.

Jeg husker at hodeputene i Tsjekkias nasjonale flyselskap, Czech Airlines, hadde merket brodert i hodeputene. Men, da jeg spurte flyvertinnen om det var noe samarbeid svarte hun at bare de var så stolte over merket.

Da Skoda ble stiftet var det opprinnelig et luksusmerke, og de ønsker å igjen etablere seg som det. Jeg mistenker at Suberb kan bli en limo for folket og få Passat og Audi til å blekne i forhold.

De lagde en lang versjon av forrige utgave med integrert paraply i armlene, og da var det mange som klødde seg litt i hodet. Dette er noe du vanligvis bare finner på biler som Bentley og Rolls-Royce, ikke en gang A8 har det.

BMW og Saab

- BMW kommer med X6, og det er en utrolig kul blanding av sportsbil og SUV med noen skikkelige verstingmotorer, ellers viser de også sin 1-serie cab.

Det er lenge mellom hver gang det kommer noe nytt fra Saab. Det skyldes litt uenigheter med GM, de krever at Saab må selge flere biler før de spytter inn mer penger, mens Saab ønsker seg mer produktutvikling for å ha mer attraktive biler på markedet.

I Genève viser de 9-3 Aero X AWD, en bil med et avansert firehjulstrekksystem. Det er et kjærkomment tilskudd for Saab og er veldig interessant for Norge, spesielt om de kombinerer det med de litt svakere motorene sine. Og ikke bare med de 200 hesters + turbomotorene.