NRK Meny
Normal

Jan Eggum

Han er blant de mest produktive artistene i Norge, og har gitt ut 19 egne album, og har deltatt på like mange sammen med andre artister. Jan Eggum er gjest i Stjerneklart.

Musiker Jan Eggum
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Jan Eggum

Jan Eggum ble født 8. desember 1951 i Bergen. Forledrene hans, Norvald og Martha, var interessert i musikk og bildekunst, og musikkinteressen smittet tidlig over til unge Jan. Han lærte seg først å spille elektrisk orgel og komponerte tidlig ved hjelp av det. Så lærte han seg å spille gitar og skrev sanger på engelsk.

I 1970 kjøpte han seg bass og ble medlem av et progressivt rockeband som het Finckelsen, og det var Jan som skrev mesteparten av det som ble fremført. I 1973 ble Jan eggum invitert til London av engelskmannen Brian Hudson som ville gjøre ham til popstjerne. Jan livnærte seg som pubsanger i to år og skrev en rekke sanger på engelsk, blant annet ”Alone awake” som senere ble til ”En natt forbi” og innspilt av Wenche Myhre.

I 1975 fikk Jan platekontrakt med CBS og ga ut debutplaten ”Jan Eggum”. Året etter kom den neste, ”Trubadur”, nominert til Spelemannsprisen. Men det var året etter, for sin tredje plate ”Heksedans” at han fikk prisen, – og dermed også sitt musikalske gjennombrudd.

Ut over slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet kom det plater på rekke og rad, og Eggum fikk Spellemannpris i 1979 og tredjeplass i Melodi Grand Prix i 1980 med ”Rudi” som Nina Askeland sang.

Gitarkameratene
Foto: Greve, Jan / SCANPIX

Jan har samarbeidet med en rekke andre artister, mest kjent er samarbeidet med Halvdan Sivertsen, Øystein Sunde og Lillebjørn Nilsen i Gitarkameratene og som resulterte i ytterligere to Spelemannpriser. I 1988 ble det sisteplass i Melodi Grand Prix med ”Deilige drøm”, men suksessen på platefronten fortsatte.

I 1993 kom hans 11. plate ut, ”Nesten ikke tilstede”, – et album som regnes blant hans beste. Under Spelemannprisen det året fremførte han sin hittil mest kjente sang, ”Kor e alle helter hen”. Jan Eggum har skrevet musikk for TV-programmer, teaterstykker og musikalen ”Antons villfaring”, han har gitt ut 7 vise- og tekstbøker og sto bak det omfattende arbeidet med ”Norsk pop- og rockleksikon” som kom ut i 2005.

Jan Eggum og Kaia Huuse er samboere og har sønnen Bastian (2).

Jan Eggum og Kaia Huuse er samboere og har sønnen Bastian.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Jan Eggum er blant de mest produktive artistene vi har, med 19 egne albumutgivelser og like mange utgivelser sammen med andre artister. Hans siste album, ”Hjerteknuser” kom ut i fjor høst. Han har drevet en omfattende turnevirksomhet over hele landet. For 10 år siden ble Jan Eggum kjæreste med den 23 år yngre artisten Kaia Huuse fra Nes på Hedemarken, for 4 år siden ble de samboere og for 2 år siden ble de foreldre til lille Bastian.

Stjerneklart NRK P1

 

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK