Hopp til innhold

Jan Eggum

Han er blant de mest produktive artistene i Norge, og har gitt ut 19 egne album, og har deltatt på like mange sammen med andre artister. Jan Eggum er gjest i Stjerneklart.

Musiker Jan Eggum
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Hør: Stjerneklart med Jan Eggum

Jan Eggum ble født 8. desember 1951 i Bergen. Forledrene hans, Norvald og Martha, var interessert i musikk og bildekunst, og musikkinteressen smittet tidlig over til unge Jan. Han lærte seg først å spille elektrisk orgel og komponerte tidlig ved hjelp av det. Så lærte han seg å spille gitar og skrev sanger på engelsk.

I 1970 kjøpte han seg bass og ble medlem av et progressivt rockeband som het Finckelsen, og det var Jan som skrev mesteparten av det som ble fremført. I 1973 ble Jan eggum invitert til London av engelskmannen Brian Hudson som ville gjøre ham til popstjerne. Jan livnærte seg som pubsanger i to år og skrev en rekke sanger på engelsk, blant annet ”Alone awake” som senere ble til ”En natt forbi” og innspilt av Wenche Myhre.

I 1975 fikk Jan platekontrakt med CBS og ga ut debutplaten ”Jan Eggum”. Året etter kom den neste, ”Trubadur”, nominert til Spelemannsprisen. Men det var året etter, for sin tredje plate ”Heksedans” at han fikk prisen, – og dermed også sitt musikalske gjennombrudd.

Ut over slutten av 70-tallet og begynnelsen av 80-tallet kom det plater på rekke og rad, og Eggum fikk Spellemannpris i 1979 og tredjeplass i Melodi Grand Prix i 1980 med ”Rudi” som Nina Askeland sang.

Gitarkameratene
Foto: Greve, Jan / SCANPIX

Jan har samarbeidet med en rekke andre artister, mest kjent er samarbeidet med Halvdan Sivertsen, Øystein Sunde og Lillebjørn Nilsen i Gitarkameratene og som resulterte i ytterligere to Spelemannpriser. I 1988 ble det sisteplass i Melodi Grand Prix med ”Deilige drøm”, men suksessen på platefronten fortsatte.

I 1993 kom hans 11. plate ut, ”Nesten ikke tilstede”, – et album som regnes blant hans beste. Under Spelemannprisen det året fremførte han sin hittil mest kjente sang, ”Kor e alle helter hen”. Jan Eggum har skrevet musikk for TV-programmer, teaterstykker og musikalen ”Antons villfaring”, han har gitt ut 7 vise- og tekstbøker og sto bak det omfattende arbeidet med ”Norsk pop- og rockleksikon” som kom ut i 2005.

Jan Eggum og Kaia Huuse er samboere og har sønnen Bastian (2).

Jan Eggum og Kaia Huuse er samboere og har sønnen Bastian.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Jan Eggum er blant de mest produktive artistene vi har, med 19 egne albumutgivelser og like mange utgivelser sammen med andre artister. Hans siste album, ”Hjerteknuser” kom ut i fjor høst. Han har drevet en omfattende turnevirksomhet over hele landet. For 10 år siden ble Jan Eggum kjæreste med den 23 år yngre artisten Kaia Huuse fra Nes på Hedemarken, for 4 år siden ble de samboere og for 2 år siden ble de foreldre til lille Bastian.

Stjerneklart NRK P1

 

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.