Hopp til innhold

James Murdoch grilles igjen

James Murdoch må nok en gang forklare seg om avlyttingsskandalen for det britiske parlamentet.

Formann i News International, James Murdoch

Formann i News International, James Murdoch, må forklare seg foran det britiske parlamentet for andre gang.

Foto: Olivia Harris / Reuters

Les Hinton

Les Hinton

Foto: Mark Lennihan / Ap

Sist James Murdoch var inne til grilling foran parlamentskomiteen var i juli. Da sto han sammen med sin far, mediemogulen Rupert Murdoch. Nå blir han ifølge New York Times kalt tilbake for å forklare seg foran parlamentet igjen.

Sår tvil om Murdochs forklaring

Grunnen til at Murdoch igjen må forklare seg, er at tidligere ansatte i News Corp. har sådd tvil om flere påstander satt frem av far og sønn Murdoch i juli.

Både tidligere News of the World-redaktør, Colin Myler og eks-etikksjef i News International, Tom Crone har insistert på at James Murdoch forklarte seg feil da han påsto å ikke ha blitt fortalt at ulovlig avlytting var langt mer utbredt i tabloidavisen, enn han påsto.

James Murdoch har stått ved sin forklaring, og en talsmann for News Corp. forteller CNN at unge Murdoch gledelig stiller foran kommiteen igjen for å svare på alle spørsmål de måtte ha.

Flere må vitne igjen

Ansatte i News of the World, og i flere andre aviser i Murdoch-selskapet News International, er anklaget for å ha avlyttet flere tusen mennesker ulovlig. Blant dem er flere kongelige, terror- og mordofre og tidlegere statsminister Gordon Brown.

Også Les Hinton, tidligere sjef i News International, som publiserte News of the World, blir ifølge CNN nå kalt tilbake for å vitne foran komiteen.

Hinton er en av de som har vært lengst ansatt i Murdoch-imperiet.


Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober