James Gandolfini bisatt

Venner, familie og fans tok torsdag farvel med Sopranos-stjernen James Gandolfini i en sterk seremoni i New York. – Du var en god gutt, sa Sopranos-skaper David Chase i sin minnetale.

I en av verdens største katedraler, The Cathedral of St. John the Devine i New York, var et stort antall venner, familie og fans møtt opp for å ta et siste farvel med den populære skuespilleren.

I en følelsesladd minnetale fortalte Sopranos-skaper David Chase hvordan Gandolfini alltid har fremstått som en «ung gutt» for ham, ifølge nyhetsbyrået AP.

David Chase ankommer seremonien

Sopranos-skaper David Chase hyllet sin gode venn og kollega. Her ankommer han katedralen i forkant av seremonien.

Foto: D Dipasupil / Afp

– En trist gutt, forundret og forvirret. Du kunne se det i øynene dine. Det er grunnen til at du var en så fantastisk skuespiller, sa Chase henvendt til avdøde Gandolfini, kjent som Tony Soprano i den populære mafiaserien.

– Du var en god gutt, understreket Chase.

Han kunne minnes at Gandolfini en gang fortalte at: «Vet du hva jeg har lyst til å være? En mann. Det er alt. Jeg vil være en mann».

Stort oppmøte

I tillegg til de nærmeste hadde et stort antall fans og nysgjerrige møtt opp for å ta et siste farvel med den populære skuespilleren på gateplan utenfor katedralen.

Etter at alle de inviterte gjestene hadde ankommet, ble katedralen også åpnet opp for lokalt publikum som hadde stilt seg i kø.

51 år gamle James Gandolfini døde brått av hjerteinfarkt under et besøk på en filmfestival i Italia. James Gandolfini var født og oppvokst i New Jersey, utenfor New York, og ble svært populær i hjembyen med sine tolkninger av mennesker som levde på samfunnets skyggeside.

Han døde 51 år gammel under en tur til Italia i forrige uke.

Les også: Stoltenberg hyller «Tony Soprano»

Bisettes rett ved Broadway

Edie Falco og James Gandolfini

James Gandolfini sammen med Edie Falco, som spilte hans kone i TV-serien 'Sopranos'.

Foto: Peter Kramer / Ap

Bisettelsen ble holdt i The Cathedral of St. John the Devine, som er en av verdens største katedraler, med plass til 2300 personer.

Katedralen ligger i Amsterdam Avenue, et kvartal unna Broadway på Manhattan, der skuespilleren gjennom hele karrieren har hatt roller.

Teatrene på Broadway hyllet den avdøde skuespilleren i går ved å dempe belysningen i teatersalene. Gandolfini ble blant annet nominert til en Tony-pris i 2009 for innsatsen i stykket «God of Carnage».

Én etter én ankom Gandolfinis gamle skuespillerkollegaer fra «The Sopranos» katedralen for å ta sitt siste farvel i seremonien som startet klokka 16 norsk tid.

På mange måter kunne det minne om en av de mange begravelses-scenene fra serien: Utenfor katedralen stod blant annet ansikter kjent som Tony Sopranos kone, Carmela Sopranos (Edie Falco), Bobby 'Bacala' Baccalieri (Steve Schirripa), og Tonys psykolog, Dr. Melfi (Lorraine Bracco) og omfavnet andre frammøtte venner og familie.

HBO med full regi

James Gandolfini fikk sitt store gjennombrudd som mafiasjefen Tony Soprano på HBO, og har vunnet mange priser i kjølvannet av den ikoniske rollen. TV-kanalen hadde i går kameramenn til stede på minneseremonien og de skal også dekke dagens bisettelse.

 A woman walks past a memorial honoring Gandolfini on the sidewalk outside apartment in the Tribeca section of New York

New Yorks innbyggere har hele uka hyllet sin avdøde skuespillerhelt.

Foto: BRENDAN MCDERMID / Reuters

Opptakene er ikke ment til publisering, og ifølge New York Post gjør HBO dette som en gave til familien. Gandolfinis gamle kollegaer fra «Sopranos» skulle i ettermiddag egentlig gå inn hoveddøra til katedralen, men HBO mente at dette ville skape kaos, og har i stedet bestemt at skuespillerne vil komme til bisettelsen via en bakdør.

Hva er ditt beste minne ved James Gandolfini?

Kulturstrøm

 • Medrivende islandsk drama

  Noomi Rapace spiller hovedrollen i den islandske filmen «Lamb», som har kinopremiere fredag. Birger Vestmo i Filmpolitiet har sett filmen og mener den har blitt et «mørkt, mystisk og medrivende drama som pirrer nysgjerrigheten». Terningkast 5.

  Spillefilmen Lamb, med Noomi Rapace i hovedrollen.
  Foto: Another World Entertainment
 • 65 millioner kroner til stimulering av filmproduksjon

  – Filmbransjen er hardt rammet av pandemien, og disse stimuleringsmidlene er derfor sårt tiltrengt. Vi ønsker en filmbransje som har kapasitet til å produsere norske kvalitetsfilmer og det bidrar vi nå til, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen.

  Det er Norsk filminstitutt skal forvalte stimuleringsmidlene til filmproduksjon, melder Regjeringen.