Normal

James Bonds undervannsbil solgt under takst

Selv om den kunne skiltes med å ha vært i her majesty’s service og kunne kjøre under vann, nådde ikke James Bonds Lotus Esprit den antatte salgsverdien.

James Bonds Lotus-bil fra filmen "The spy who loved me" fra 1977.

James Bonds Lotus-bil fra filmen The spy who loved me fra 1977.

Foto: RM Auctions

Det var en nær legendarisk bil, i James Bond-sammenheng, som ble klubbet til en ny eier i går kveld. Spesialversjonen av Lotus Esprit, som ble brukt i filmen Spionen som elsket meg fra 1977, var forventa å dra inn melllom 650.000 og 950.000 pund (mellom 6,1 og 8,9 millioner kroner).

Til tross for budkrig mellom to interessenter, kom ikke salgssummen opp til det som var forventa; 550.000 pund, eller rundt 5,2 millioner kroner ble den til slutt solgt for, melder BBC.

Det er ikke kjent hvem som nå er den nye eieren av det maritime kjøretøyet.

Auksjonshuset var likevel fornøyd med prisen, all den tid bilen ikke er til å kjøre på vanlige veier.

Nest mest kjente

De siste ti årene har bilen, som under innspilling ble kalt «Wet Nellie», stått på et lager utenfor New York. Den har til nå vært eid av et par som vant den på en blind auksjon.

Max Girardo, administrerende direktør i RM Auctions Europe, har tidligere uttalt til Sky News at bilen er blant de meste kjente film-bilene gjennom tidene.

Da det ble kjent at bilen skulle auksjoneres bort, beskrev de engelske Top Gear-gutta bilen som den nest mest kjente Bond-bilen etter den legendariske Aston Martin DB5.

Samme bil brukt av Sean Connery i Goldfinger og Operasjon Tordensky ble for noen år siden solgt for hele 2.9 millioner pund. Det gjenstår det å se hvor mye undervannsbilen Lotus Espirit kommer til å gå for.

Se Top Gear prøve en lignende bil her:

Kulturstrøm

 • Europaturneen startar i London

  Gruppa Highasakite, med Ingrid Helene Håvik frå Ålesund i spissen, har annonsert datoane for sin komande Europa-turné. Dei startar i London 28. februar og avsluttar i Berlin 17. april. Bandet skal også innom byar som Paris, Dublin og Stockholm.

  Highasakite pressebilde
  Foto: Stian Andersen
 • Får prestisjetung pris

  Forfattaren Ahmedur Rashid Chowdury busett i Skien får den prestisjetunge Ossietzkyprisen. Rashid Chowdury får prisen for å gje ut litteratur som fremjar liberale og sekulære verdiar i heimlandet Bangladesh. Prisen blir delt ut i Oslo i november. Ossietzkyprisen deles ut av Norsk P.E.N. for fremragende innsats for ytringsfriheten. Prisen deles ut årlig på Fengslede Forfatteres Dag, 15. november. Prisen har sitt navn etter den tyske forfatteren og nobelprisvinneren Carl von Ossietzky.

  Ahmedur Rashid Chowdury
  Foto: Arne Olav Hageberg
 • Europeisk pris til Johan Harstad

  Johan Harstad er tildelt den Europeiske litteraturprisen i Nederland for utgivelsen av romanen «Max, Mischa og Tetoffensiven», skriver Gyldendal forlag i en pressemelding. Prisen er på 10.000 Euro og kårer fjorårets beste moderne europeiske roman gitt ut i nederlandsk oversettelse. Det er første gang en norsk forfatter får prisen. Les Marta Norheims anmeldelse.

  Johan Harstad med ny bok
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix