Hopp til innhold

James Bonds grusomste skurker

Med arr, talefeil og defekte armer og ben kjemper skurkene i James Bond-universet en innbitt kamp mot den britiske superspionen. Her er de sju mest minneverdige gjennom tidene.

Le Chiffre

LE CHIFFRE: Portrettert av Mads Mikkelsen, en av de beste skuespillerne som har spilt skurk i en James Bond-film.

Foto: Afp/NTB scanpix

Fredag er det norgespremiere på den nyeste Bond-filmen «Spectre», med Daniel Craig i hovedrollen.

Vi fikk tre James Bond-eksperter til å lage listen over Bond-universets mest uforglemmelige skurker: Bernt Ringvold, som er Kvitt eller dobbeltvinner i James Bond, John Berge som er ansvarlig redaktør i jamesbond.no, og mangeårig drifter av den norske James Bond-fanklubben, Lars Johnsrud.

– En film er aldri bedre enn skurken i den, sier John Berge, ansvarlig redaktør for jamesbond.no. Her er listen:

1. Dr. No

Dr. No

METALLISKE HENDER: Dr. No var James Bond-universets første skurk.

Foto: Afp/NTB scanpix

Den onde Dr. No, spilt av Joseph Wiseman, satte tonen som første skurk i den første filmen om James Bond, «Dr. No» (1962). Dr. No jobber for forbryterorganisasjonen Spectre og driver blant annet med utpressing.

Han er ikke spesielt opptatt av øst, vest og politikk, men jobber mot alle type regjeringer. Filmen er satt i den kalde krigens æra, men tar ikke stilling – sånn rent bortsett fra å ha en vestlig helt.

2. Auric Goldfinger

Goldfinger

ELSKER GULL: Auric Goldfinger er industrialisten som elsker gull. Den mest stormannsgale av dem alle.

Foto: Afp/NTB scanpix

Goldfinger, fra filmen med samme navn (1964) er industrialisten som elsker gull. Han spilles av tyske Gert Fröber, som neppe vil huskes hverken for sin strålende skuespillerinnsats eller karakter. Men han er Bond-universets første store superskurk, og den mest stormannsgale og egoistiske av dem alle.

Blofeld

BONDS ERKEFIENDE: Ernst Stavro Blofeld var sjefen for forbryterorganisasjonen Spectre i gamle filmer.

Foto: Afp/NTB scanpix

Tittellåten, «Goldfinger», er en klassiker. Den handler om skurken og fremføres av Shirley Bassey. Dette var den første filmen der alle elementene klaffet. Her får man den første Bond-bilen, den første Bond-skurken og et vanvittig plott som likevel fungerer.

Et av øyeblikkene som mange vil huske er når Goldfinger retter laseren mot skrittet til Bond og skal til å kastrere ham.

3. Ernst Stavro Blofeld

Blofeld er James Bonds erkefiende og leder for forbryterorganisasjonen Spectre. Denne karakteren er blitt spilt av forskjellige skuespillere gjennom årene. I tidligere filmer blir han kun nevnt, og henger som en truende skygge gjennom handlingen. Man får se ham bakfra, man får se halve ansiktet, men aldri hele mannen.

I filmen «You only live twice» (1967) ser vi Blofeld for første gang ansikt til ansikt. Arr over øyet, kakifargede klær og en hvit katt som ble hans kjennetegn. Den perfekte skurk med kodenavn Numer 1.

4. Hugo Drax

Den maktsyke industriherren Sir Hugo Drax, spilt av Michael Lonsdale, vil utrydde menneskeheten og skape en super-rase på en egen romstasjon i verdensrommet. Fra filmen «Moonraker» (1979).

Drax

HUGO DRAX. Fra filmen «Moon Draker» (1979) Han ville ikke bare ødelegge Vesten, han ville ødelegge jordkloden.

Foto: Afp/NTB scanpix

5. Franz Sanchez

Sanchez

PERSONLIG VENDETTA: Franz Sanchez får en personlig James Bond etter seg i filmen «Licence to Kill».

Foto: Afp/NTB scanpix

Fra 80-tallsperioden der mer realistiske skurker er å se i filmene. Franz Sanchez spilles av Robert Davi i «Licence to Kill» (1989).

En kald narkotikabaron som i tillegg dreper kona til sin beste venn. Det blir en personlig vendetta hvor Bond jakter på skurken uten at sjefen hans har gått god for det.

6. Max Zorin

Zorin

PSYKOPAT: Max Zorin rydder unna folk på en kald og hensynsløs måte.

Foto: Afp/NTB scanpix

Fra «A view to Kill» (1985). Maximillian «Max» Zorin, spilt av Christopher Walken, planlegger å destruere Silicon Valley i California.

De fleste skurkene i James Bond-filmene har en medhjelper som tar seg av drittjobben det er å drepe de som står i vegen for stormannsgalskapen. Max Zorrin tar livet av ganske mange selv, og det gjør han på en utrolig kald og hensynsløs måte.

7. Le Chiffre

I «Casino Royal» (2006) spiller Mads Mikkelsen den karakteristiske Le Chiffre, den finansielle kjernen i en terroristorganisasjon. Med sitt sleipe utseende og sine enorme skuespillerprestasjoner er dette en av skurkene som virkelig vil bli husket fra James Bond-filmene.

Kulturstrøm

  • Samisk Netflix-film på topp ti i 71 land

    Loga sámegillii.

    Den samiske Netflix-filmen «Stjålet» er allerede etter få dager blitt tidenes samiske kommersielle filmsuksess.

    Filmen er på topp ti-lista over mest sette filmer i 71 land, blant annet i USA, Canada, Storbritannia, Norge og Sverige.

    Det opplyser regissør Elle Marja Eira på sin Facebook-side.

    Handlingen i thrillerfilmen er i et reindriftsmiljø i Nord-Sverige. Filmen ble sluppet internasjonalt på fredag.

    Filmen er laget etter Ann-Helén Laestadius sin kritikerroste roman «Stjålet».

    Spent gjeng på tur til førvisning av Netflix-filmen "Stjålet" i Kiruna, april 2024
    Foto: Wenche Marie Hætta / NRK
  • «Ringenes Herre» blir 15 timar lang opera

    Fantasyklassikaren «Ringenes Herre» av J.R.R. Tolkien blir opera for første gong. Det melder Sveriges Radio.

    Det er den britiske komponisten Paul Corfield Godfrey som skriv musikken. Innspelinga av musikken har allereie starta av nasjonaloperaen i Wales, og skal sleppast i 2025.

    Operaen blir delt inn i fleire framsyningar, på til saman 15 timar og 30 kapittel.

  • Kadetten avlyser også 2024-festivalen

    Festivalen Kadetten i Sandvika, som kaller seg Norges største hiphopfestival, avlyser årets utgave.

    «Det er med tungt hjerte at vi må meddele at Kadetten 2024 er avlyst», står det på festivalens Instagram-side , og gjengitt av YLTV.

    «Det er utrolig leit, vi var overbevist da vi relanserte festivalen i år at situasjonen og markedet hadde snudd – sånn ble det ikke. Kombinasjonen av vesentlig høyere priser på alt av artister i sjangeren, usikre og innstilte turnéplaner, høyere kostnader og mindre kjøpekraft blant vårt publikum gjør at vi ikke ser det mulig å gjennomføre festivalen i år», står det om årsaken til avlysningen.

    Ifølge Instagram-posten vil kjøpte billetter refunderes automatisk.

    Kadettenfestivalen ble avlyst også i 2023.

    Cezinando på Kadetten 2022
    Foto: Eskil Olaf Vestre / NRK P3