James Blunt forsvarte Morrissey: Selvfølgelig skal han spille

Artisten Morrisseys fravær ble kjapt tema på pressekonferansen for Nobelkonserten. – Selvfølgelig bør Morrissey spille, sa artisten James Blunt til norske journalister.

Artisten Morrisseys fravær ble kjapt tema på pressekonferansen for Nobelkonserten. – Selvfølgelig bør Morrisey spille, sa artisten James Blunt til journalistene.

James Blunt mener det er tid for forsoning og fred, og at Morrissey bør tilgis for det han sa om 22. juli.

Claire Danes

Claire Danes fortalte at oppdraget som Nobelvert har vært lærerikt.

Foto: Tonje Bergmo

Onsdag kveld skal artistene Mary J. Blige, James Blunt, Omar Souleyman, Timbuktu, Zara Larsson og norske Envy, samt vertene for Nobelkonserten–Claire Danes og Aaron Eckhart, skal hedre fredsprisvinneren Organisasjonen for forbud mot kjemiske våpen (OPCW).

Klokken 12.30 deltok artistene, samt Nobel-direktør Geir Lundestad, på den tradisjonelle pressekonferansen i forbindelse med Nobelkonserten.

– Hele meningen med konserten er å spre budskapet om fred og om prisvinneren til land som vanligvis ikke mottar informasjon om Nobels fredspris, innledet Geir Lundestad.

Morrissey ble tema

James Blunt

Før sin kommersielle suksess som aritst jobbet James Blunt i den britiske hæren som offiser og var kaptein under Kosovo-krigen.

Foto: Tonje Bergmo

Morrisey spiller under Øyafestivalen

Artisten Morrissey ble et tema under onsdagens pressekonferanse med Nobelartistene. Morrissey var selv ikke til stede.

Foto: Jose Jordan / Scanpix/AFP
Mary J. Blige

Mary J. Blige. På spørsmålet om hva fred er for henne svarte hun. Det er når jeg har fred med meg selv. For da kan jeg spre det til andre.

Foto: Tonje Bergmo / NRK
De eneste som ikke er på plass rundt bordet, var artisten Morrissey (54) og Jake Bugg (19). Mens Buggs sete ble stående tomt på grunn av trafikkork på vei til Oslo Plaza, var det på forhånd klart at artisten Morrissey ikke ville dukke opp.

Begrunnelsen var, ifølge arrangøren Eyeworks Dinamo, at artisten ikke gjør pressekonferanser.

Flere har reagert på at den tidligere The Smiths-vokalisten, kjent som ihuga vegetarianer, skal bidra under Nobelkonserten. Uttalelsene hans etter terrorhandlingene i Norge 22. juli, hvor han sammenlignet massakrene med slakting av dyr til hurtigmatkjedene McDonald’s og Kentucky Fried Chicken.

Under pressekonferansen stilte journalister spørsmål til de andre artistene om hva de syntes om Morrisseys tilstedeværelse under Nobelkonserten.

Den svenske rapperen Timbuktu fikk direkte spørsmål om hva han syntes om Morrisseys uttalelser, men svarte unnvikende.

– Det er opp til dem som organiserer dette å velge de artistene som de mener er riktige. Jeg tror de velger artister som står for noe og for det nobelprisen betyr, sa han.

Noen minutter senere tok artisten James Blunt, tidligere yrkesmilitær, opp problemstillingen igjen.

– Er det rett at Morrissey skal spille her? Selvfølgelig er det det. Det er uken Mandela døde, han snakket om forsoning og forståelse. Jeg vet ikke hva han sa, men vi må tilgi og gå videre. Vi bør tilgi Morrissey og gå videre. Det er en organisasjon som handler om fred, sa James Blunt, da han skulle svare på hva fred var for ham.

Se video øverst i saken

– Dypt beæret

Programleder og skuespiller Claire Danes fortalte at hun var dypt beæret over å ha fått rollen som Nobel-vert.

– Det er et enormt privilegium, og det har vært fantastisk å være her. Jeg visste ikke hva jeg skulle forvente, men jeg har lært utrolig mye om organisasjonen og om prisvinnerne. Det har vært morsomt, og jeg føler meg veldig heldig, fortalte Danes.

Da programleder Aaron Eckhart fikk et konkret spørsmål om fredsprisen, sendte han spørsmålet kjapt videre til sin kvinnelige medprogramleder.

– Det er lett for oss å anta at noen overvåker freden, men det er ikke gitt at det er slik. Derfor er det viktig at vi er så involvert som mulig, spesielt unge mennesker. Vi trenger å kjenne anstrengelsene som trengs for å opprettholde fred i verden, sa Danes under pressekonferansen.

– Å vise verden at det er en organisasjon som arbeider for det motsatte av krig, er viktig for de unge, la Aaron Eckhart til.

Sang om Sverigedemokraterna

Timbuktu

Timbuktu fikk spørsmål om den kontroversielle sangen «Svarta Duvor & Vissna Liljor», hvor han synger om å banke lederen for Sviergedemokraterne.

Foto: Tonje Bergmo / NRK

Den svenske artisten Timbuktu måtte svare for sin sang «Svarta Duvor & Vissna Liljor», hvor han blant annet synger om å banke Jimmie Åkesson, lederen av det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokraterna, gul og blå.

Timbuktu har i ettertid understreket at han er mot fysisk vold, men for ord. Likevel har sangen vakt sterke reaksjoner i Sverige, og flere reagerte også på at artisten skulle spille på Nobelkonserten.

Her hjemme har musikkskribent Martin Bjørnersen skrevet en kommentar om temaet i Klassekampen.

– Dette er ikke stedet å snakke om det, dette handler først og fremst om Nobelkonserten. Men ellers enn det så har jeg full frihet til å uttrykke meg kunstnerisk gjennom sangene mine, og ber om at ikke alt tas bokstavelig. Det er en sang som tar for seg sinne, og som jeg har sagt tidligere, så er det bare en sang.

Timbuktu svarer på spørsmål om påstander om en påstått trussel mot Sverigedemokraterna i en av hans låter.

Homeland-sammenligning

Homeland-stjernen Claire Danes fikk spørsmål om den populære TV-serien hun medvirker i.

– Jeg er involvert i en TV-serie, men det er først og fremst underholdning. Jeg bringer til liv ideer som er skrevet av manusforfattere og produsenter, og jeg er her fordi det er en kobling mellom serien og prisen. Men jeg er først og fremst her som en borger av denne verden, og jeg vil bidra i enhver produksjon som fremmer fred på en global arena, fortalte Danes til pressekorpset.

Konserten kringkastes til potensielt 350 millioner husstander i 80 til 120 land. For første gang sendes den blant annet også til Nord-Amerika.

Kronprins Haakon er til stede på konserten som sendes direkte på NRK1 klokken 19.30.

Claire Danes, en av to konferansierer under årets Nobelkonsert, svarte på et spørsmål om hvor mye hun kunne om kjemiske våpen ut fra sin rolle i TV-serien "Homeland".
Claire Danes og Aaron Eckhart.

Homeland-stjernen Claire Danes leder Nobelkonserten i Oslo Spektrum onsdag kveld. Her med medprogramleder Aaron Eckhart under pressekonferansen.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix
claire danes med flere

Vertene Claire Danes og Aaron Eckhart, flankert av Timbuktu og Mary J. Blige under onsdagens pressekonferanse.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

Kulturstrøm

 • Historisk rettssak i bokbransjen

  Gyldendal skuldar Jørn Lier Horst for å selje piratkopiar av bøker han har skrive sjølv. Horst er ueinig. I dag starta rettssaka mellom dei to gigantane. Ifølgje Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK, vil dommen ha stor betyding for den som vinn.

 • Sinnataggen tilbake på plass

  Sinnataggen er tilbake i Vigelandsparken, etter at den lille statuen ble utsatt for hærverk natt til tirsdag 6. april. Skulpturen er restaurert og ble tirsdag plassert tilbake på broen i parken, det melder Kulturetaten i Oslo i en pressemelding.

  Sinnataggen på plass igjen
  Foto: Marte Grette, Vigelandsmuseet
 • Festivalen Findings flyttes

  Findings 2021 flyttes til 10. og 11. september, og går av stabelen på Bislett Stadion i Oslo. Den nederlanske artisten Tiësto er første bekreftede artist.