Hopp til innhold

Jakter på Max Manus-pirat

Tusenvis har lastet ned et ulovlig opptak av suksessfilmen "Max Manus". Nå vil produsenten av filmen finne kinoen der opptaket ble gjort.

Max Manus

Nettpirater har sørget for at «Max Manus» ligger ute for ulovlig nedlasting.

Foto: Erik Aavatsmark/Filmkameratene

Piratjegerne har en omfattende jobb foran seg. "Max Manus" er ute i 103 analoge og 20 digitale kopier.

Les også: Ulovlig "Max Manus"

Se video: Max Manus - film og virkelighet

Spilt inn i tom kinosal

Den ulovlige kopien som ligger ute på flere fildelingsnettverk på nettet, er filmet med videokamera i en norsk kinosal. Produsentene av "Max Manus" er sikre på at piratversjonen er spilt inn i en tom kinosal, noe som kan tyde på at en kinomaskinist har gjort innspillingen, skriver Dagens Næringsliv.

Etter det avisen erfarer skal piratjegere nå ha startet arbeidet med å se gjennom hver enkelt filmkopi av "Max Manus" for å identifisere kopien som er filmet. På den måten kan de finne ut i hvilken kino opptaket er gjort.

Anmeldes til politiet

Det ulovlige opptaket av "Max Manus" dukket opp kort tid etter premieren 19. desember i fjor. Etterforskningen ledes av advokatfirmaet Simonsen, som har konsesjon til å foreta undersøkelser av ulovlig fildeling på nettet. Advokat EspenTøndel vil ikke kommentere hvilke etterforskningsskritt som foretas i jakten på piratene, men har et klart mål.

- Vi kommer til å gå etter de opplasterne vi finner som resultat av undersøkelsene. Videre er målet å finne ut på hvilken kino opptaket ble gjort, sier Tøndel.

De som gransker filmene ser etter unike flekker, striper, skader og smuss på videoopptaket, som kan finnes igjen på en spesifikk filmkopi.

Forholdet vil bli politianmeldt, men ikke før resultatet av granskningen er klart.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober