Jakten på Svarta Bjørn

Bli med reporter Kjetil Lillesæter på jakt etter "Svarta Bjørn", - den erotiske drømmen for rallarane.

Rallaren Kjetil Lillesæter
Foto: Steingrim Sneve

Norgesglassets reporter Kjetil Lillesæter har gått rallarvegen på Ofotbanen. Han har lenge vært fascinert av historiene om den mytiske skikkelsen Svarta Bjørn, som var kokke for rallarne under anleggsarbeidet for 100 år siden.

Rallarvegen på Ofotbanen

Rallarvegen på Ofotbanen.

Foto: Kjetil Lillesæter / NRK

Var Svarta Bjørn så erotisk tiltrekkende og arbeidssom som folk vil ha det til? Var det kjærlighetssorg som tok livet av henne i en alder av 22 år? Svaret får du i Kjetils serie om det tøffe, eventyrlige rallarlivet på Ofotbanen for 100 år siden.

Svarta Bjørn - myteomspunnet rallarkokke

Anna Norge

På rallarkirkegården i Tornehamn ligger Svarta Bjørn begravd. På korset står det bare: 'Anna Norge'.

Foto: Kjetil Lillesæter / NRK

Hvem var den myteomspunne rallarkokka Svarta Bjørn? Den 20-årige Anna Rebekka Hofstad (Svarta Bjørn) var kokke og eneste jente blant kåte svenske og norske mannfolk i et barskt brakkeliv under byggingen av Europas nordligste jernbane, Ofotbanen. Hun ble omdøpt til Svarta Bjørn på grunn av sitt ravnsvarte hår og sitt skarpe, mørke blikk, og døde bare 22 år gammel. Narvik-kvinna Vera Steine forteller om mytene knyttet til den legendariske anleggskokka.

Hør: Legendariske Svarta Bjørn

Hør: Svarta Bjørns store kjærlighet

Rallarlivet - farlig arbeid, vill fest

Steingrim Sneve

Flere hundre rallere omkom på jobb, forteller Steingrim Sneve

Foto: Kjetil Lillesæter / NRK

5000 mann og kvinner fra hele Norge og Sverige deltok i bygginga av Ofotbanen. Flere hundre omkom på jobb. En smed ble drept fordi et borr kom gjennom taket på smia. Rallarne sov i brakker, hvor hår og skjegg frøs fast i veggene vinterstid. I helgene kom spriten fram, og karene danset med hverandre i savnet etter kvinnfolk. En gang blei ei nylig avdød rallarkokke brukt som dansepartner i en av brakkene, forteller Steingrim Sneve i Narvik til reporter Kjetil Lillesæter.

Hør: Vilt rallarliv på Ofotbanen

Wild western-by på Ofotbanen

Rombaksbotn

Bilde av Rombaksbotn i dag, en gang et livlig handelssted.

Foto: Kjetil Lillesæter / NRK

Rombaksbotn; en skikkelig wild-westernby med 500 fastboende under bygginga av Ofotbanen for 100 år siden. Her var fengsel, sykestue, butikker, bakeri, systuer, brusfabrikk og egen avis. Den såkalte "konjakk-nissen" - en landhandler - solgte sprit under disken i Rombaksbotn. Byen var bygd som et forlystelsessted for rallarne og ble "demontert" da Ofotbanen stod ferdig. I dag er bare hustuftene tilbake, men Steingrim Sneve kjenner historiene om den tidligere klondyke-byen langt nord i Norge.

Hør: Wild western-by på Ofotbanen

Bordell-mamma blant rallarne

Ålesundskvinnen Olga Well drev horehus forkledd som bordell i Rombaksbotn under bygginga av Ofotbanen. Kundene var kåte rallare som kom ned fra fjellet om lørdagskveldene for å stagge savnet etter kvinnfolk. - Olga Well gikk alttid med en ladd revolver. Når festen over om kvelden skjøt hun med pistolen i taklampa. Da skjønte gjestene at det var på tide å takke for seg. Olga Well gikk heller ikke av vegen for å flabbe til selv de barskeste mannfolk, forteller Trond Blomlie fra Narvik til reporter Kjetil Lillesæter.

Hør: Bordell-mamma på Ofotbanen

Norgesglasset NRK P1

 

Kulturstrøm