NRK Meny
Normal

Jakten på lykken

«Den som har flest ting når han dør har vunnet!»
Det var en dansk lykkeforsker som ironiserte over vår jakt etter lykken.
Filosofen vår, Viktor E Frankl reagerer når han oppdager folk som arbeider målbevisst for å bli lykkelige.
«Da kan du være brennsikker på at lykken nekter å presentere seg!»

Husmor anno 1908, foto Wikipedia
Foto: Wikipedia

Hør: Studio Sokrates: Viktor E. Frankl del 2

Vilje til mening
Viktor Frankl begynner med å anta at vi mennesker er åpne for verden. Dyr, derimot, er åpne for sin omverden, for den verden som dyrets instinktutstyr er innrettet mot. Å være åpen mot verden er noe helt annet enn å være åpen for omverdenen. Den som er åpen for verden er åpen for Altet

For en puddel er det ikke vesentlig om der flyr bier blant blomstene i Keiserens have – og om disse biene er de samme som de som flyr utenfor Keiserens have. En sånn betraktning er ikke mulig for en puddel. (Jeg drister meg til å be om tålmodig overbærenhet fra alle hundeeiere i dette spørsmålet)

Bare mennesker kan ønske å orientere seg om hvilke bier som flyr i Keiserens have og hvilke som ikke gjør det. Det er fordi vårt sinn er åpent mot helheten, hele greia, ikke bare bier, men alt mulig mellom himmel og jord: Altet.

Lykken forsvinner
Siden vi er «verdensåpne» (Weltoffen) er det også lett å misforstå. Det er nesten alltid en hel haug av forskjellige faktorer som påvirker vårt handlingsregnskap uten at vi forstår det. Og som vi vet er det fryktelig lett å gjøre alvorlige, og gjerne også forskrekkelig fæle feilvurderinger og feilgrep. Uten engang å ville det. Bare fordi vi ikke makter å tenke igjennom alt våre inngrep i verden betyr.

Det vi tror er «håpets vei» fører stundom til katastrofer. Tragediedikterne er gode til å demonstrere akkurat dette.

Frankl peker på et nokså elementært, men lite påaktet faktum. At vi mennesker har lett for å gå til aksjon i verden med ett mål for øye: Å bli lykkelig. I dag vet vi at reklamebransjen har oppdaget dette og bruker det for hva det er verdt:
«Toppen av lykke – Et drømmekjøkken!»

Lykken er et biprodukt
Viktor Frankl legger vekt på at lykken gjerne oppstår uventet, overraskende, midt inne i prosjekter vi tar fatt på – ikke som et resultat av strategisk planlegging og aksjon.

Så midt inne i prosjekt «Drømmekjøkken,» etter fem måneder på tærne mellom malingsbøtter, sparkelstøv, skapdører som er levert feil og en rørlegger som aldri kommer – kan lykken dukke opp når du minst venter det. Men bare for den som ikke regner med å bli lykkelig når kjøkkeninfernoet er over.

For lykke betyr ikke det samme som at alt er perfekt. – Snarere at du innser at du kan overse skavanker og skeivheter, at du kan velge å leve midt inne i alt som ikke stemmer, med et smil.

Det er det verste jeg har hørt!

Musikken
Midt inne i milepælene fra jazzens historie velger Knut Borge et par perler til oss denne uken. De av dere som bruker Spotify kan høre musikken her: Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: Intermission Riff – Stan Kentons orchestra
2: Memphis Blues – Muggsy Spanier & co

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz