NRK Meny
Normal

Jakten på den gode historien

Leter du etter gode bøker, enten til deg selv eller andre? NRKs anmeldere har gode tips fra årets utgivelser.

Bøker
Foto: Anne Bøhler / NRK

NRKs bokanmeldere Anne Cathrine Straume, Leif Ekle og Marta Norheim har valgt ut sine favoritter blant årets mange utgivelser:

Anne Cathrine Straume anbefaler:

Armand V. Fotnoter til en uutgravd roman, bokomslag

DAG SOLSTAD: "Armand V. Fotnoter til en uutgravd roman". Oktober forlag 2006.

99 fotnoter som til sammen utgjør en roman. Jeg har sansen for Dag Solstads insistering på å diskutere liv og litteratur, og erkjennelsen av at man ikke kan fortelle et liv fullt og helt, men alltid stykkevis og delt. Solstad fikk for øvrig årets Bragepris for denne romanen.

Monsterrytter, bokomslag

INGEBORG ARVOLA: "Monsterrytter". Cappelen forlag 2006

Dette er grotesk, gripende og overraskende. Ingeborg Arvolas noveller er uforlignelige historier om opplevelser som forandrer menneskenes liv. Her er kjærlighet og død beskrevet i en voldsom og kraftfull stil, ofte langt utover realismens rammer. Frister til å hente frem karakteristikker som dristig og grensesprengende.

Herr Muos omreisende divan, bokomslag

DAI SIJIE: "Herr Muos omreisende divan". Oversatt av Bente Christensen. Gyldendal forlag 2006

Humoristisk fortelling om en eksil-kineser som kommer tilbake til hjemlandet etter mange år. Den ikke alltid like oppriktige helten herr Muo må overvinne livets mange gjenvordigheter på en reise som bringer ham fra likhus til pandaskoger. Men bak raljeringen over den uheldige Muo ligger en besk kritikk av det kinesiske maktapparatet.

Leif Ekle anbefaler:

1964
Foto: Det Norske samlaget

RAGNAR HOVLAND: "1964", Samlaget 2006

Etter lang tids romantaushet – til ham å være – er Ragnar Hovland tilbake. «1964» er en morsom, vakker og temmelig uutgrunnelig historie om det å være på tampen av barndommen, på vei inn i noe annet. Som vanlig er det rikelig servert med vestnorsk underfundighet, besynderligheter og surrealistiske elementer, men mest av alt en fin fortelling som i all sin beskjedenhet sitter igjen som noe viktig etterpå.

Islans forfatter, bokomslag. Damm forlag
Foto: Damm Forlag

HALLGRÍMUR HELGASON Helgason: "Islands forfatter". Oversatt av Jón Sveinbjørn Jónsson. Damm forlag 2006

Jeg kommer alltid til å assosiere denne boka med «den gamle mannen som våknet i fjæra». Ikke bare fordi det er slik boka begynner, men også fordi jeg sjelden har lest et så godt forsøk på å hive en figur inn i en virkelighet der han ikke hører hjemme. Hallgrímur Helgasons bok kan nok leses med stort utbytte uten å vite det spøtt om Islands dikterhøvding Halldor Laxnæs, som boka indirekte handler om (i alle fall på ett plan), men ferden blir nok enda mer interessant om man har dette bak i hodet. Rasende morsomt, vakkert, vemodig og dypt alvorlig.

Besøket, bokomslag

STIG SÆTERBAKKEN: "Besøket", Cappelen 2006

Få et gjennomsnittsmenneske til å tvile på sin egen oppfatning av seg selv og du tar fra det selve livet. Kunne noen sagt - og det er langt på vei det Stig Sæterbakkens forteller leserne med historien om Sigmund. På 42-årsdagen får han besøk av en kamerat fra de anarkistiske studiedagene. Kameraten har med en gammel kassett, Sigmund har aldri hørt sin egen stemme før. Herfra skjener Sigmunds trygge liv ut i krise. En svært velskrevet, vagt skremmende historie, i et treffende, nærmest håndplukket språk.

The dead end, bokomslag

DENISE MINA: "Dead Hour", Bantam Press

Jeg er etter hvert blant de første til å innrømme at det går lang tid mellom de originale, nyskapende kriminalbøkene. Den skotske forfatteren Denise Mina (Garnethill-trilogien) har imidlertid stadig gode ting i posen. I høst foreligger bok nummer to om den unge, kvinnelige Glasgow-journalisten Paddy Meehan, lagt til 1984. Dette er ei bok om en by ridd av nedgangstid og fattigdom, mens «dustene i sør» har valgt Margaret Thatcher for enda en periode. Spennende, ja; enda bedre om britiske 80-tallskvaler.

Marta Norheim anbefaler:

Døren
Foto: Aschehoug

MAGDA SZABÓ: "Døren". Omsett av Kari Kemény. Aschehoug forlag 2006

Eit framgangsrikt forfattarektepar søker etter ny hushjelp. Dei får Emerenc og livet blir aldri det same. Eit kammerspel for to kvinner som kjem frå same område i Ungarn men likevel frå kvar sin klode. Hushjelpa Emerenc har format som ein tragisk helt, noko som er heller sjeldan vare i skildringar av tenestefolk.

Rødby-Puttgarten, bokomslag

HELLE HELLE: "Rødby-Puttgarten". Omsett av Trude Marstein. Oktober forlag 2006

For mange er ferja mellom Rødby og Puttgarten vegen ut i den store verda. For søstrene Jane og Tine som jobbar i parfymeavdelinga er reisa rutine. Og alle skjønar at dei mennene som kjem inn med handleliste ikkje akkurat er ute etter varige forhold…Udramatisk, men intenst om livet som går.

En plystrende kvinne

A.S. BYATT: "En plystrende kvinne". Omsett av Knut Johansen. Pax forlag 2006

”En plystrende kvinne og en galende hane er ikke bra verken for Gud eller mennesker”, heiter det i eit ordtak, og dermed har forfattaren fått sagt noko om den eigenrådige Frederica som vi her møter for fjerde gong i forfattarskapen til A.S. Byatt. Frederica er verken særleg vakker eller spesielt sympatisk, men ho lever sitt kvinneliv midt i britisk samfunnsliv frå 1930-talet og framover mot vår tid i denne breitt anlagde romankvartetten.


Kulturstrøm

 • Retroleker redesignet

  En vandreutstilling viser utviklingen av de berømte trelekene fra tidligere Tjekkoslovakia. Bildet her viser hesten som i ny versjon har blitt en alikorn. Nå vises denne koselige delen av europeisk håndverkstradisjon fram på en av de 550 utstillingene under London Design Fair 2018 i september. Les mer om lekene i saken til Wallpaper.

  Alicorn treleke
  Foto: Kutulu
 • Politisk trappepoesi

  En ukjent gatepoet har brukt trappene til Kunsthøgskolen i Oslo til å kritisere institusjonen, blant annet for å ikke ha tatt tak i varsling om seksuell trakassering og for å være en skole for hvite. – Det er et stykke igjen til kategorien vandalisme, sier rektor Jørn Mortensen til Aftenposten.

  Trappepoesi på Kunsthøgskolen i Oslo
  Foto: Christel Marie Blunck