Hopp til innhold

Jakten på de beste lærerne

Drammen vil lage Norges beste skole og sender ut et jaktlag for å finne Norges beste lærere.

Skole
Foto: Christophe Petit Tesson / MAXPPP/MAXPPP

Hør reportasjen: Lærerjakt

-Vi trenger nye lærere og derfor må vi dra og jakte på dem. Vi skal ha de beste hodene til Norges beste skole, sier Jon Inge Strømsnes, jeger og rektor.
Men den beste skolen mener de en skole der hver elev fyller sitt eget potensiale faglig og sosialt.

Vil plukke de beste

Jon Inge Strømsnes, rektor

Jon Inge Strømsnes, rektor

Foto: NRK

Jaktlaget består av to erfarne rektorer og en nyutdannet lærer som snart er ferdig med sitt første år i ungdomsskolen.

-Målet er kjempekamp om å få lærerjobb i Drammen, slik at vi kan plukke ut de vi helst vil ha, sier en entusiastisk Helga Tharaldsen, rektor og leder for jaktlaget.

Drømmesøkeren

Lærerstudenter ved Høgskolen i Sør-Trøndelag.

Lærerstudenter ved Høgskolen i Sør-Trøndelag

Foto: NRK

De snakker bare litt om Drammen. Alle tre gir studentene konkrete tips og triks for å overleve som fersk lærer.
-Har dere hørt den om at alle nyutdanna lærere sitter gråtende på rektors kontor før jul? Høstferien, sier jeg! melder Anette Vislie Nyhus til salens gjenkjennende latter. De har allerede prøvd seg i praksis.

-Drømmesøkeren er den som er trygg, konsekvent, raus, humoristisk og har evne til å snakke med både barn og foreldre, sier Tharaldsen.

Frister studentene

Anette Vislie Nyhus

Anette Vislie Nyhus, ferdig med sitt første år som lærer i ungdomsskolen

Foto: NRK

Det er nok knepene for lærerhverdagen som har lokket flest studenter til auditoriet, men noen blir inspirert til å søke jobb på en av Drammens 19 barne- og ungdomsskoler:

-Straks jeg er ferdig utdanna søker jeg rett til Drammen! De virker veldig engasjerte og interesserte i å lage en god skole sier en mannlig student i forbifarten.

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.