Hopp til innhold

Jakob Oftebro takkar for støtta

Skodespelaren Jakob Oftebro seier han har vore heldig, og takkar for all støtta han har fått etter at han fekk brannskadar i ansiktet under ei filminnspeling.

Skuespiller Jakob Oftebro

Jakob Oftebro fekk alvorlege brannskadar under innspelinga av den svenske TV-serien «Hamilton». Men han har godt håp om å bli bra igjen.

Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

Skodespelaren Jakob Oftebro fekk brannskadar i ansiktet under ei filminnspeling i Stockholm. Han var i Sverige for å spele inn TV-serien «Hamilton», som er basert på bøkene til Jan Guillou. Ifølge VG skal Oftebro ha fått innhaldet frå ein molotovcocktail under innspelinga av ei scene med opptøyar mellom politi og demonstrantar.

Skadane han fekk, vil truleg gro. Men i ein post på Instagram, skriv Oftebro at han har vore heldig.

– Eg har trass alt vore heldig, det kunne ha gått mykje verre. Håper bransjen og alle kan lære av dette. vi er sårbare og må ta vare på kvarandre.

Han takkar også for støtta han har fått etter ulukka.

– Tusen, tusen, tusen takk for all støtte og kjærleik eg har fått frå familie, legar, fans, kollegaer og vennar. Det er uvurderleg. Eg lækjast bra og håper eg blir heit god igjen.

Også søstera, Ida Oftebro, stadfestar at broren er på veg til å bli betre etter skadane han fekk:

– Til alle som måtte lure: Jakob er på betringas veg, og kjem til å bli god som ny. han har vore veldig heldig. Vi kjenner oss heldige vi også. God sommar til alle!

Kan få konsekvensar

Det er uvisst kva ringverknader ulukka kan få for prosjekt Oftebro skulle ha vore med i no i sommar. Han skulle blant anna ha spelt saman med faren Nils Ole Oftebro i «Peer Gynt» på Gålå. Far og son spelte den eldre og den unge Peer til gode kritikkar i fjor.

Far og son Oftebro som Peer Gynt på Gålå

Nils Ole Oftebro og Jakob Oftebro spelte «Peer Gynt»​​​​​​​ på Gålå i fjor. Arrangørane håper og trur far og son kan gjenta samspelet i år også, trass i brannskadane.

Foto: Bård Gundersen / gundersenogmeg

Etter planen skal dei ha spelt den tradisjonsrike utandørsframsyninga i år også, men administrerande direktør i Peer Gynt-spelet på Gålå, Marit Lien, seier til NRK det er uvisst om dei kan gjennomføre alt etter planen.

– Vi trur og håper at vi finn ei løysing som gjer at han kan spele som planlagt. Men vi har høyrt at han ikkje kan utsetjast for sollys, så vi må finne ei løysing når det gjeld prøvene på dagtid.

Har sett innspeling på pause

I Sverige er også innspelinga av «Hamilton» utsett på ubestemt tid på grunn av skadane Oftebro har fått. Produsent Patrick Nebout i Dramacorp Pampas Studios seier til NRK at dei arbeider med å legge ein plan for korleis det vidare arbeidet med serien skal skje.

– Vi har sett innspelinga på pause, og arbeider med å finne ein ny plan for korleis vi kan ta opp att innspelinga. Vårt hovudfokus no er at Jakob skal bli frisk att så snart som mogleg.

Svensk politi seier dei vil etterforske ulukka som førte til at Oftebro fekk brannskadane.

Filmatisert fleire gongar

Jakob Oftebro har dei siste åra vore med i fleire skandinaviske film- og tv-produksjonar. Blant anna spelefilmen «Birkebeinerne» og tv-serien «Broen». I februar melde det amerikanske bransjebladet Variety at Oftebro skulle fronte ein ny serie om «Hamilton».

Jakob Oftebro

Jakob Oftebro har spelt i fleire skandinaviske filmar og TV-seriar dei siste åra, som den norske serien «Monster», som blei sendt på NRK i fjor. I februar blei det kjent at han skulle fronte den nye svenske storsatsinga «Hamilton».

Foto: Tom Balgaard / NRK

Bokserien har vore filmatisert fleire gongar tidlegare. I 1998 fekk norske Harald Zwart sitt internasjonale gjennombrot då han laga filmen «Hamilton» med Mikael Persbrandt i hovudrolla. Zwart laga også ein miniserie i 2001 med Peter Stormare som den svenske agenten Carl Hamilton.

Og i 2012 vende Persbrandt tilbake i rolla, då han spelte i filmen «Hamilton: I nasjonens interesse». Den gongen var det Kathrine Windfeld som hadde regien.

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober