Hopp til innhold

Jakob Margido Esp

 Han er mest kjent som overklassefrue fra Overlege Kinds gate på Øvre Singsaker i Trondhjem. Jakob Margido Esp er gjest i Stjerneklart!

Jakob Margido Esp
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Jakob Margido Esp ble født 7. juni 1943 på gårdsbruket Esp Østre på Byneset i Trondheim. Sammen med lillebroren, Peder, lærte han gårdsarbeid tidlig og likte best å kjøre den store sleperiva som ble trukket av en hest. Han kunne føre lange samtaler med hestene. Han utdannet seg til skuespiller ved elevskolen på Trøndelag Teater og ble ansatt som skuespiller ved Rogaland Teater etter endt utdanning. I 1972 kom han tilbake til Trondheim og vært fast ansatt ved Trøndelag Teater siden.

Samfunnsengasjert

 

Fru Flettfrid Andresen alias skuespiller Jakob Margido Esp.
Foto: Tøllefsen, Odd Steinar / SCANPIX

Som den samfunnsengasjerte mann han er, har han også hatt verv både ved trøndelag Teater og i Skuespillerforbundet. Som fast ansatt skuespiller har han fylt et utall av roller opp gjennom årene, men det er en overklassefrue fra Overlege Kinds gate på Øvre Singsaker i Trondhjem han vil bli husket for. Neste år er det 25 årsjubileum for fru Flettfrid Andrésen.

I 1991 gikk Jakob inn i en personlig krise som endte med innleggelse på et psykiatrisk sykehus. Etter å ha kommeet seg gjennom denne krisen, valgte han å dele sine erfaringer fra psykiske problemer og selvmordsforsøk med offentligheten. Den dag i dag reiser han rundt og holder foredrag, både om sine smertelige erfaringer, men også om humor og helse, og han har gitt ut en bok som omhandler dette. 

 

Ragde og Jakob Margido Esp (Tormod) bak scenen, Berlinerpoplene
Foto: Morten Andersen / NRK

I 1999 fikk Jakob Sør-Trøndelag Fylkes kulturpris. I år har han spilt både Tormod Neshov i Anne B. Ragdes Berlinerpoplene, far til Markus i Klaus Haegups musikal ”Markus og Julie” og sin egen oppsetning ”Nu går det over egg og stokk”, der også Sivert Kvaksvik opptrer. 

Stjerneklart med Jakob Margido Esp, mandag 30.04.07 kl. 22:05 på NRK P1.

 

Kulturstrøm

  • Gåte er fornøyd, men spente

    Til NRK sier Gåte at de er fornøyde med plasseringen de har fått i sin semifinale, men at de samtidig er spente på stemningen i salen etter Israels opptreden.

    Tidligere tirsdag ble det kjent at Norge opptrer rett etter Israel i den andre semifinalen i Malmö 9. mai. EBU har fått kritikk fra flere hold for å la Israel delta.

    Jim Ødegård Pedersen, leder folkejuryen Adresse Malmö, tror det kommer til å gå bra. Men sier at Israels bidrag ikke er det enkleste å opptre etter i år. Også han er spent.

  • Madonna avslutter turné med stor gratiskonsert

    Madonna skal holde en enorm gratiskonsert på Copacabana i Rio de Janeiro 4. mai som avslutning på Celebration-turneen som startet i oktober.

    På Madonnas nettside omtales konserten som hennes «største show hittil». Den er en «takk til fansen for å ha feiret musikken hennes i mer enn fire tiår».

    Madonna
    Foto: Evan Agostini / AP