Jakob Margido Esp

 Han er mest kjent som overklassefrue fra Overlege Kinds gate på Øvre Singsaker i Trondhjem. Jakob Margido Esp er gjest i Stjerneklart!

Jakob Margido Esp
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Jakob Margido Esp ble født 7. juni 1943 på gårdsbruket Esp Østre på Byneset i Trondheim. Sammen med lillebroren, Peder, lærte han gårdsarbeid tidlig og likte best å kjøre den store sleperiva som ble trukket av en hest. Han kunne føre lange samtaler med hestene. Han utdannet seg til skuespiller ved elevskolen på Trøndelag Teater og ble ansatt som skuespiller ved Rogaland Teater etter endt utdanning. I 1972 kom han tilbake til Trondheim og vært fast ansatt ved Trøndelag Teater siden.

Samfunnsengasjert

 

Fru Flettfrid Andresen alias skuespiller Jakob Margido Esp.
Foto: Tøllefsen, Odd Steinar / SCANPIX

Som den samfunnsengasjerte mann han er, har han også hatt verv både ved trøndelag Teater og i Skuespillerforbundet. Som fast ansatt skuespiller har han fylt et utall av roller opp gjennom årene, men det er en overklassefrue fra Overlege Kinds gate på Øvre Singsaker i Trondhjem han vil bli husket for. Neste år er det 25 årsjubileum for fru Flettfrid Andrésen.

I 1991 gikk Jakob inn i en personlig krise som endte med innleggelse på et psykiatrisk sykehus. Etter å ha kommeet seg gjennom denne krisen, valgte han å dele sine erfaringer fra psykiske problemer og selvmordsforsøk med offentligheten. Den dag i dag reiser han rundt og holder foredrag, både om sine smertelige erfaringer, men også om humor og helse, og han har gitt ut en bok som omhandler dette. 

 

Ragde og Jakob Margido Esp (Tormod) bak scenen, Berlinerpoplene
Foto: Morten Andersen / NRK

I 1999 fikk Jakob Sør-Trøndelag Fylkes kulturpris. I år har han spilt både Tormod Neshov i Anne B. Ragdes Berlinerpoplene, far til Markus i Klaus Haegups musikal ”Markus og Julie” og sin egen oppsetning ”Nu går det over egg og stokk”, der også Sivert Kvaksvik opptrer. 

Stjerneklart med Jakob Margido Esp, mandag 30.04.07 kl. 22:05 på NRK P1.

 

Kulturstrøm

 • Norsk arkitekt først ut

  Reiulf Ramstad åpner serien «In the World of an Architect» på Utzon Center i Ålborg. Prosjektene som stilles ut er fra bygg over hele verden. – Du får møte det norske grunnfjellet og se modeller og tegninger fra den norske stjernearkitekten Reiulf Ramstad og hans rockband av arkitekter, beskriver kreativ direktør Lasse Andersson. Serien skal undersøke hvordan verden inspirerer nordiske arkitekter. Denne første utstillingen står til 26. mai 2019.

  Trollstigen
  Foto: Per Kollstad, Turistvegprosjektet
 • Jazz og opera sammen?

  Her er en italiensk klassiker i en versjon du neppe har hørt før. Håkon Kornstad får det til – på sin helt spesielle måte. SKRU FOR ALL DEL PÅ LYDEN,

  Hele innslaget fra NRK Spillerom hører du her:

 • Foo Fighters til Bergen

  Det amerikanske rockebandet spelar på Koengen i Bergen 27. juni neste år. Det blir deira einaste konsert i Noreg i 2019, ifølge Bergen Live. Foo Fighters besøkte Bergenhus Festning også i 2008. Supportband vert annonsert seinare.

  Fra lydprøvene til Foo Fighters
  Foto: Dave Hogan/Getty Images