Jakhelln vinner av romankonkurransen

Cornelius Jakhellns bok "Gudenes fall" på Cappelen Forlag ble torsdag belønnet som norsk vinnerroman i den store nordiske konkurransen om beste samtidsroman.

Cornelius Jakhelln
Foto: Cappelen

Prisen er på 500.000 kroner, og boken vil komme ut i Danmark og Finland foruten på Cappelens bokklubb.

Nordiske guder

"Dette er så gjennomtenkt og grenseløst konsekvent at resultatet rett og slett må kalles imponerende", sier juryen, med Erlend Loe som formann. Juryen har latt seg begeistre av en tekst som er befolket av nordiske guder og som gir et innblikk i de mytologiske helters og heltinners vanskelige liv.

Kollapset språk

Teksten er befolket av guder, men handlingen foregår likevel i dag, hvor gudene mildt sagt er på kjøret. Og fortellingens språk er gudenes eget språk.

Jyryen utdyper: "Man kan kanskje si at språket i denne romanen fremstår som om det er skrevet av en slags Ravi fra helvete."

Debuterte i 2001

Cornelius Jakhelln debuterte på Tiden forlag i 2001, med diktsamlingen Gebura Muse, og fulgte opp med Yggdraliv i 2003, og Fagernorn i 2006. Jakhelln er for øyeblikket bosatt i Berlin, og har i de fem siste årene bodd i Roma, Paris, Reykjavik og Oslo. Når han ikke skriver skjønnlitteratur, spiller han i bandene Solefald og Sturmgeist, og tar doktorgrad i filosofi.

Kulturstrøm

 • Vikingtidsmuseum har blitt godkjent

  Vikingtidsmuseet på Bygdøy er godkjent av Plan og bygningsetaten.

  Det skriver Avisa Oslo.

  Statsbygg får tillatelse til å begynne oppføring av nytt museumsbygg og tilbygg til det eksisterende Vikingtidsmuseet på Bygdøy – som også skal rehabiliteres.

  Museet blir etter planen ferdigstilt i 2025/26.

  Det nye vikingskipmuseet
  Foto: Aart Architects / Statsbygg
 • Støtter demonstrasjon i Oslo

  Folk i kultursektoren gjennomfører i dag en demonstrasjon utenfor Stortinget. Det er en protest mot de strenge smitteverntiltakene som rammer scener og teatre over hele landet.

  Teatersjef Rolf Degerlund støtter alle dem som møter opp på Eidsvolls plass kl. 12.00 i dag. Ingen fra det samiske nasjonalteatret Beaivváš vil være der, da de står midt i prøver på stykket "Ellos eatnu! - Nullpunkt" som har premiere i Alta den 4. februar. Stykket omhandler en annen demonstrasjon, nemlig Alta-aksjonen som ble gjennomført for over 40 år siden.

  – Vi vet ikke om vi får gjennomført vår planlagte turné slik smitteverntiltakene er nå, sier en oppgitt Degerlund. Han sier det er ubegripelig at shoppingsentre kan ha over 200 mennesker inne samtidig, men ikke teatre.

  – Det er vel ikke dokumentert et eneste smittetilfelle i en teatersal hittil, sier Degerlund.

  Rolf Degerlund teatersjef ved Beaivváš Sámi Teahter
  Foto: Frode Grønmo / NRK