NRK Meny
Normal

Jacksons obduksjonsrapport frigitt

Myndighetene i Los Angeles har frigitt hele obduksjonsrapporten som fastslår at Michael Jackson ble drept.

Michael Jackson

Michael Jackson døde 25. juni i fjor, kort tid før hans mye omtalte comeback-konserter i London.

Foto: Kevin Mazur / AP

Tidligere denne uken ble popstjernens lege, Conrad Murray, offisielt tiltalt for uaktsomt drap. Legen erklærer seg ikke skyldig .

Oduksjonsrapporten som er på 51 sider, understøtter konklusjonen om at Michael Jackson døde av en akutt propofol-forgiftning, melder CNN .

Medikamentet som gis intravenøst, gis vanligvis bare til pasienter som er innlagt på sykehus. Ved bruk av medikamentet som ofte brukes før og etter operasjoner, kreves konstant overvåkning.

Murray har tidligere innrømmet at han gav artisten propofol for å hjelpe ham til å sove.

Nedslående funn

Konklusjonene i den nå frigitte obduksjonsrapporten er nedslående for Murray. Den innleide anestesispesialisten Selma Calmes sier at hun ikke kjenner til tilfeller der medikamentet brukes for å lindre søvnløshet.

Ifølge Calmes er de eneste rapportene som finnes om bruk av propofol utenfor sykehus, ved fatalt misbruk, selvmord, mord og ulykker.

Videre skriver Calmes i obduksjonsrapporten, at standardomsorgen ved bruk av propofol ikke ble gitt. Hun fastslår også at medikamentet ble brukt uten anbefalt utstyr, som oksymeter, EKG-utstyr og blodtrykksmansjett, til stede.

Hun skriver også at bruk av anestesi krever full pasientmonitorering av en person som er utdannet innenfor anestesi. Tiltalte Murray er hjertespesialist.

Parykk og tatoveringer

En første obduksjon av Jackson ble foretatt kun tre timer etter at stjernen ble erklært død 25. juni i fjor. Sangerens identitet ble bekreftet av bildet på førerkortet hans.

Obduksjonen viser videre at Jacksons eget hår var tynt, og festet sammen med en parykk. At Jackson brukte parykk var ikke ukjent. Stjernen opplevde i 1984 et permanent hårtap etter en brannulykke under innspillingen av en reklamefilm for brusgiganten Pepsi.

Videre skriver rapporten at Jacksons fremre hodebunn fra hårfestet var tatovert med svart blekk for å dekke over håravfall. Også Jacksons øyebryn og kanten rundt øyelokk var tatoverte. Leppene hans var tatovert med en lyserød farge.

Michael Jackson

Michael Jackson hadde tatovert både hodebunn, rundt øynene og leppene.

Foto: SPENCER WEINER / AP

Kulturstrøm

 • Bourdain kritiserte Trump

  TV-personligheten og kokken Anthony Bourdain, som døde 8. juni, tok et oppgjør med den amerikanske presidenten i sitt siste intervju, melder NTB.

  The Guardian har snappet opp det som sannsynligvis var TV-stjernekokkens siste intervju, fra nettmagasinet Popula.

  – Noen på pressebrifingen i Det hvite hus må ofre jobben sin og si: «Din førsteklasses drittsekk!» formaner Bourdain, blant annet.

  Bourdain var kjent for sine mat- og reiseprogram på CNN. Han begikk selvmord, 61 år gammel.

  Anthony Bourdain
  Foto: Angela Weiss / AFP
 • Nytt nasjonalt 22. juli-minnesmerke

  Søndag avdukes det midlertidige nasjonale minnesmerket for 22. juli-angrepene. Det blir plassert ved Høyblokka i Oslo, og består av en vegg med alle ofrenes navn og alder, i tillegg til et «gulv» av tromlet glass. Glassbitene symboliserer alt det knuste glasset i områdene rundt regjeringskvartalet etter at bomben gikk av. Forslag til minnesmerker etter terrorangrepene i 2011 har tidligere vakt mye debatt. Støttegruppa for 22. juli sier at dette minnesmerket er etterlengtet (NTB).

 • Terningkast fire til «Mamma Mia»

  Fansen vil kose seg, mener P3s filmanmelder om «Mamma Mia»-oppfølgeren, som er klar for norske kinoer. Hun fremhever Chers inntreden i filmen, og at Pierce Brosnan er spesielt god denne gangen. Heldigvis har sistnevnte fått færre sangnumre å bryne seg på. «Jeg liker at manusforfatterne siden sist har lært at Brosnans stemme ikke gjør seg så godt i full utfoldelse,» skriver anmelderen.

  Mamma Mia, Here We Go Again!
  Foto: Jonathan Prime