NRK Meny
Normal

Jacksons lege kjemper for lisens

Mandag må Michael Jacksons lege Conrad Murray i retten i forkant av rettssaken mot ham. Legen er tiltalt for feilbehandling med døden til følge.

Dr. Conrad Murray

Dr. Conrad Murray er tiltalt for feilbehandling med døden til følge.

Foto: Pat Sullivan / Scanpix/AP

25. juni i fjor kom sjokknyheten om at popstjerna Michael Jackson var død.

Rettslige dokumenter viser at Jackson døde av en overdose av en kraftig sovemedisin. Middelet ble forskrevet av Conrad Murray som var Jacksons lege.

Skal vurdere legelisensen

Det er ventet at et nytt forsøk fra påtalemyndigheten i California på å suspendere Murrays legelisens i delstaten, vil dominere høringen når denne starter mandag, skriver Chicago Tribune.

Tidligere forsøk på å inndra Murrays lisens er blitt avvist. Den gangen påla likevel dommeren ham å ikke håndtere anestesimidler, som propofol. Obduksjonsrapporten etter Jacksons død fastslår at popartisten døde av akutt propofol-forgiftning.

Michael Jackson vinker til fans i Sydney november 1996

Det er snart ett år siden Michael Jackson døde. Her i Sidney i november 1996.

Foto: Megan Lewis / Scanpix/Reuters

Dersom Murray mister sin lisens i California, er det ifølge Murrays advokat, sannsynlig at Nevada og Texas vil følge eksempelet.

– Spørsmålet legekommisjoner skal finne svaret på, er hvorvidt de har ansvaret for en doktor som er en trussel mot offentlig sikkerhet, og det er Murray ikke. Han er en god doktor. Han er til nytte for sine pasienter, han er til nytte for offentlig helse, sier advokaten Charles Peckham, ifølge CNN.

Nekter straffskyld

Murray har tidligere forklart til etterforskere at han behandlet Michael Jackson for søvnløshet i seks uker, og at han vanligvis ga ham 50 milligram propofol hver kveld.

Den natten Jackson døde, skal han ha gitt ham en dose på 25 milligram propofol etter at to andre sovemedisiner ikke virket. Murray hevder at han aldri ga Jackson
medikamenter som var i stand til å ta livet av ham. Murray har tidligere nektet straffskyld.

Conrad Murray ankommer rettslokalet i Los Angeles

Conrad Murray ankommer rettslokalet i Los Angeles tidligere i år.

Foto: Jason Redmond / Scanpix/AP

Kulturstrøm

 • Retroleker redesignet

  En vandreutstilling viser utviklingen av de berømte trelekene fra tidligere Tjekkoslovakia. Bildet her viser hesten som i ny versjon har blitt en alikorn. Nå vises denne koselige delen av europeisk håndverkstradisjon fram på en av de 550 utstillingene under London Design Fair 2018 i september. Les mer om lekene i saken til Wallpaper.

  Alicorn treleke
  Foto: Kutulu
 • Politisk trappepoesi

  En ukjent gatepoet har brukt trappene til Kunsthøgskolen i Oslo til å kritisere institusjonen, blant annet for å ikke ha tatt tak i varsling om seksuell trakassering og for å være en skole for hvite. – Det er et stykke igjen til kategorien vandalisme, sier rektor Jørn Mortensen til Aftenposten.

  Trappepoesi på Kunsthøgskolen i Oslo
  Foto: Christel Marie Blunck