Hopp til innhold

Hugh Jackman: Ikke ta det personlig, Norge

Hugh Jackman og Taron Egerton ber om unnskyldning for hvordan det norske hopplaget fremstilles i premiereklare «Eddie the Eagle».

Filmen om Eddie the Eagle fremstiller det norske hopplaget som en gjeng kjipinger. Hugh Jackman og Taron Egerton beklager til norske seere.

GOD STEMNING: Hugh Jackman og Taron Egerton var onsdag i Norge for å snakke om sin nye film «Eddie the Eagle».

«X-Men»-stjernen Hugh Jackman og «Kingsman»-stjerneskuddet Taron Egerton var onsdag i Norge for å snakke om den snart premiereklare filmen «Eddie the Eagle».

Filmen handler om den smått legendariske britiske skihopperen Eddie Edwards, som under Vinter-OL i Calgary i 1988 ble verdenskjent for sine middelmådige prestasjoner i hoppbakken, kombinert med en ukuelig stå-på-vilje.

– Alle kjente Eddie the Eagle

Edwards' stjernestatus nådde hele veien til Australia, forteller Jackman.

– I Australia har vi naturlig nok ikke skihopping, men alle kjente til Eddie the Eagle og var fascinert av sporten.

I filmen spiller han den utbrente amerikanske hopperen som tar på seg å trene Edwards, tolket av Egerton.

Mens Jackman er gammel nok til å huske «The Eagles» velmaktsdager, hadde 26 år gamle Taron Egerton knapt hørt om den britiske skihopperen før han fikk hovedrollen.

– Det var i 1988, så min unnskyldning er at det var et år før jeg ble født. Jeg var kjent med navnet, det er liksom en del av den kollektive bevisstheten i Storbritannia, men jeg var ikke veldig godt kjent med historien.

– Gråt da han så filmen

For å forberede seg til rollen leste Egerton Edwards' selvbiografi, så gamle intervjuer i opptak og møtte selv hopplegenden.

– Det viktige var å få meg selv til å ligne ham så mye som mulig. Han hadde et ganske slående utseende på den tida, med underbittet, den røde barten og de store brillene, så det handlet om å fange essensen av ham, forteller Egerton.

Nylig så han selv filmen sammen med Edwards.

– Han elsket den. Han gråt faktisk. Det var bra, for jeg var veldig nervøs for hva han ville synes. Jeg tror vi fanget hans opplevelse av det, hvordan han husket og følte det.

Skryter av norske medskuespillere

Begge skryter av de norske medskuespillerne Rune Temte og Mads Sjøgård Pettersen, de norske hopperne som i filmen både hjelper og herser med den uerfarne hopperen.

– De fremstår som kjipinger?

– Jeg har dårlig samvittighet for nordmennene i filmen, sier Jackman.

– Eddie trente i Norge og fikk hjelp av nordmenn. Så det er urettferdig og urimelig at de fremstilles slik. Ikke ta det personlig!

– Hva tok dere selv med dere fra Edwards' historie?

– At du ikke må vinne for å være en vinner. Jeg har to barn, og for unge i dag handler det mer og mer om å vinne, men OL brukte å handle om å delta, kjempe og være del av et lag, sier Jackman.

Trailer for filmen «Eddie The Eagle»

SE TRAILEREN: Taron Egerton spiller den smått legendariske britiske skihopperen Eddie «The Eagle» Edwards.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.