NRK Meny
Normal

Hugh Jackman: Ikke ta det personlig, Norge

Hugh Jackman og Taron Egerton ber om unnskyldning for hvordan det norske hopplaget fremstilles i premiereklare «Eddie the Eagle».

Filmen om Eddie the Eagle fremstiller det norske hopplaget som en gjeng kjipinger. Hugh Jackman og Taron Egerton beklager til norske seere.

GOD STEMNING: Hugh Jackman og Taron Egerton var onsdag i Norge for å snakke om sin nye film «Eddie the Eagle».

«X-Men»-stjernen Hugh Jackman og «Kingsman»-stjerneskuddet Taron Egerton var onsdag i Norge for å snakke om den snart premiereklare filmen «Eddie the Eagle».

Filmen handler om den smått legendariske britiske skihopperen Eddie Edwards, som under Vinter-OL i Calgary i 1988 ble verdenskjent for sine middelmådige prestasjoner i hoppbakken, kombinert med en ukuelig stå-på-vilje.

– Alle kjente Eddie the Eagle

Edwards' stjernestatus nådde hele veien til Australia, forteller Jackman.

– I Australia har vi naturlig nok ikke skihopping, men alle kjente til Eddie the Eagle og var fascinert av sporten.

I filmen spiller han den utbrente amerikanske hopperen som tar på seg å trene Edwards, tolket av Egerton.

Mens Jackman er gammel nok til å huske «The Eagles» velmaktsdager, hadde 26 år gamle Taron Egerton knapt hørt om den britiske skihopperen før han fikk hovedrollen.

– Det var i 1988, så min unnskyldning er at det var et år før jeg ble født. Jeg var kjent med navnet, det er liksom en del av den kollektive bevisstheten i Storbritannia, men jeg var ikke veldig godt kjent med historien.

– Gråt da han så filmen

For å forberede seg til rollen leste Egerton Edwards' selvbiografi, så gamle intervjuer i opptak og møtte selv hopplegenden.

– Det viktige var å få meg selv til å ligne ham så mye som mulig. Han hadde et ganske slående utseende på den tida, med underbittet, den røde barten og de store brillene, så det handlet om å fange essensen av ham, forteller Egerton.

Nylig så han selv filmen sammen med Edwards.

– Han elsket den. Han gråt faktisk. Det var bra, for jeg var veldig nervøs for hva han ville synes. Jeg tror vi fanget hans opplevelse av det, hvordan han husket og følte det.

Skryter av norske medskuespillere

Begge skryter av de norske medskuespillerne Rune Temte og Mads Sjøgård Pettersen, de norske hopperne som i filmen både hjelper og herser med den uerfarne hopperen.

– De fremstår som kjipinger?

– Jeg har dårlig samvittighet for nordmennene i filmen, sier Jackman.

– Eddie trente i Norge og fikk hjelp av nordmenn. Så det er urettferdig og urimelig at de fremstilles slik. Ikke ta det personlig!

– Hva tok dere selv med dere fra Edwards' historie?

– At du ikke må vinne for å være en vinner. Jeg har to barn, og for unge i dag handler det mer og mer om å vinne, men OL brukte å handle om å delta, kjempe og være del av et lag, sier Jackman.

Trailer for filmen «Eddie The Eagle»

SE TRAILEREN: Taron Egerton spiller den smått legendariske britiske skihopperen Eddie «The Eagle» Edwards.

Kulturstrøm

 • Den vanskelege skrivinga

  Han brukte éi veke på førsteutkastet. Så brukte han fem år på å skrive det om til ein roman. Høyr forfattar Jan Kristoffer Dale i Sommer i P2.

  - De kalte oss for «griser», «feite svin» og «fleskeberg». De kalte oss for mye mer. Nå spør folk meg om jeg kan fortelle. I Sommer i P2 forteller forfatter Jan Kristoffer Dale om opplevelsene i oppveksten som har formet ham, om forfattere som har inspirert ham - og om sin egen skriving.
 • Borats «Who is America» provoserer

  Sacha Baron Cohen – også kjent som Borat – er tilbake med satireshowet «Who is America». Flere republikanske politikere føler seg snytt etter å ha blitt intervjuet av komikeren i en fiktiv rolle, om hvorvidt barn skal ha rett til å bære våpen. En av dem er Joe Wilson, som sitter i Kongressen for staten South Carolina. Han må stå for å ha uttalt følgende: – En treårig kan ikke forsvare seg selv mot et angrep ved å kaste et Hello Kitty-penal mot angriperen. Grunnlovens fedre satte ingen aldersgrense på loven. Se saken på Danmark Radios nettsider.

  Who is America satireshowet til Sacha Baron Cohen
  Foto: HBO
 • Vokalisten forlét Kvelertak

  Erlend Hjelvik sluttar i Kvelertak. På Facebook-sida til bandet skriv vokalisten at måla og motivasjonen til bandet har bevega seg i ulike retningar. Fansen reagerer i hopetal i kommentarfeltet under posten. Kvelertak vil halde fram utan Hjelvik, og dei fire annonserte festivaldatoane til bandet i sommar blir gjennomført med gjestevokalistar, melder VG.

  Kvelertak på Slottsfjell 2013
  Foto: Kim Erlandsen / NRK P3