NRK Meny
Normal

Jackies pikante brev solgt for 950.000 kroner

Brev fra Jacqueline Kennedy Onassis til mannen hun ikke ville gifte seg med er solgt for 950.000 kroner.

Etter drapet på president John F. Kennedy søkte Jacqueline Kennedy trøst hos en britisk ambassadør. Nå er kjærlighetsbrevene deres til salg på auksjon.

NÆRT FORHOLD: De håndskrevne brevene viser at det var mange sterke følelser mellom USAs mest kjente førstedame, Jacqueline Kennedy, og den britiske ambassadøren David Ormsby-Gore.

Jacqueline Kennedy Onassis' brev til David Ormsby Gore ble auksjonert bort hos det britiske auksjonshuset Bonhams i dag.

I et av brevene kommer det frem at Gore, en tidligere britisk ambassadør i Washington fridde til Jacqueline Kennedy, men fikk nei.

Auksjonshuset hadde verdisatt brevene til mellom 1,1 og 1,6 millioner norske kroner. Men brevene gikk for «bare» 950.000 kroner.

Brevene er en del av eiendelene etter avdøde Gore, som var en av president John F. Kennedys nærmeste venner. Etter drapet på Kennedy ble Gore en av presidentfrue Jacquelines nærmeste og det ble spekulert i om de to hadde et romantisk forhold.

Brev Jackie Kennedy

FØLELSER: I brevene kommer det frem at enken etter President Kennedy hadde sterke følelser for Gore, men at hun sa nei til hans frieri.

Foto: BBC

Fridde men fikk nei

I November 1967, fire år etter at hennes ektemann John F. Kennedy ble drept, dro Jacqueline Kennedy til templene i Angkor Wat i Kambodsja sammen med sin venn David Ormsby Gore.

Han hadde selv akkurat blitt enkemann, og det var mye spekulasjon i mediene om det var et romantisk forhold mellom de to. Noen måneder senere fridde han, men fikk nei.

John F. Kennedy, Jacqueline Kennedy, Caroline Kennedy, John F. Kennedy Jr., John John, David Ormsby Gore

NÆRE VENNER: David Ormsby Gore (bak) var en nær venn av President John F. Kennedy.

Foto: Uncredited / AP

I et håndskrevet brev til Gore forklarer hun hvorfor hun valgte å gifte seg med den greske skipsrederen Aristoteles Onassis i stedet.

– Om jeg noen gang kan finne helbredelse og trøst så må det være med noen som ikke er en del av min verden av fortid og smerte. Jeg kan finne det nå, om verden lar oss, skriver hun.

Dette brevet var en del av innholdet i en rød koffert funnet tidligere i år i Gores familiehjem i Wales.

Blant brevene til Lord Harlech, som han også er kjent som, er det et brev fra Kennedy hvor hun uttrykker sin kjærlighet og bånd til Gore etter at de begge mistet ektefellene sine.

– Vi har visst så mye, og delt så mye, og mistet så mye sammen. Selv om det ikke er slik du vil nå – så håper jeg at vårt bånd av kjærlighet og smerte aldri blir kuttet.

Ormsby Gore var ikke fornøyd med at hun i stedet velger Onassis. Men hun skriver at han tar feil av den greske skipsrederen.

– Vær så snill å vit – du av alle må vite det – at vi aldri virkelig kan se inn i hjertet til en annen. Du kjenner meg. Og du må vite at den mannen du skriver om i brevet ditt ikke er en mann jeg kunne giftet meg med.

– Mr. Onassis vil beskytte meg fra ensomhet. Og han er vis og snill. Bare jeg kan bestemme om han kan, og jeg bestemte. Jeg vet at det kommer som en overraskelse på så mange mennesker, men de ser ting for meg som jeg aldri har villet for meg selv.

Barnebarnet selger for å pusse opp

Gores barnebarn Jasset, som akkurat arvet tittelen Lord Harlech, er den som selger papirene sammen med andre eiendeler for å pusse opp familiehjemmet i Wales.

Det er totalt 18 håndskrevne brev og et maskinskrevet fra Kennedy i tillegg til andre papirer.

Ormsby Gore giftet seg igjen i 1969, med Pamela Colin. Jacqueline Kennedy Onassis var til stede i begravelsen etter at han døde i en bilulykke i 1985, 66 år gammel.

Kennedy-familien ønsker ifølge New York Times ikke å kommentere saken.

Kulturstrøm

  • Populær 50 år etter sin død

    Charlotte Wankel er gjenstand for mye interesse, 50 år etter sin død. Hvem var hun, en av våre mest fremtredende moderne kunstnere? Radiomagasinet Studio 2 er på saken.

    Visste du at Norge akkurat nå er dypt inne i en snøkrabbe-krig? EU og norske myndigheter er rykende uenige om hvem som skal få fiske snøkrabber på Svalbard og ikke minst hvor mye de skal fiske. Nå skjerper EU kravene etter instruks fra sin egen fiskerikomité. ** I sommer har Aftenposten avslørt en rekke tilfeller der eksamenssensorer i høyere utdanning har satt karakterer som fremstår som helt tilfeldige. Nå mener Extrastiftelsen at tildelingen av forskningsmidler også foregår på svært tilfeldige måter. ** Lenge har vi trodd at det kun var menn som reiste til Paris for å lære malerkunst av Henri Matisse. Nå viser det seg at også den kvinnelige kunstneren Charlotte Wankel var elev hos den franske mesteren. 50 år etter sin død er hun endelig i ferd med å få sin anerkjennelse. ** Turkmenistans president Gurbanguly Berdymukhamedov – bedre kjent som Arkadag har blant annet forbudt sorte biler, badetøy, neglelakk og hårfarge. Men hvem er han? ** Vi fortsetter vår serie om musikken som kanskje litt ufrivillig har blitt sommerhits. I dag handler det om ABBA-låta "Our Last Summer". ** Netflix-serien "Orange is the new black" handler om rikmannsdattera Piper Chapman som plutselig havner i fengsel og alle de rare menneskene hun møter innenfor murene. Nå er sjette sesong her og vi anmelder.
  • Fotball-VM ble radiosuksess

    Lytterne har strømmet til den digitale radiokanalen NRK Sport under fotball-VM.

    – Oppsiktsvekkende gode tall. Vi har vært helt oppe i 28 prosent markedsandel på den mest hørte kampen (kvartfinalen Russland–Kroatia), sier fungerende mediedirektør i NRK, Arne Helsingen (NTB).