Jackies pikante brev solgt for 950.000 kroner

Brev fra Jacqueline Kennedy Onassis til mannen hun ikke ville gifte seg med er solgt for 950.000 kroner.

Etter drapet på president John F. Kennedy søkte Jacqueline Kennedy trøst hos en britisk ambassadør. Nå er kjærlighetsbrevene deres til salg på auksjon.

NÆRT FORHOLD: De håndskrevne brevene viser at det var mange sterke følelser mellom USAs mest kjente førstedame, Jacqueline Kennedy, og den britiske ambassadøren David Ormsby-Gore.

Jacqueline Kennedy Onassis' brev til David Ormsby Gore ble auksjonert bort hos det britiske auksjonshuset Bonhams i dag.

I et av brevene kommer det frem at Gore, en tidligere britisk ambassadør i Washington fridde til Jacqueline Kennedy, men fikk nei.

Auksjonshuset hadde verdisatt brevene til mellom 1,1 og 1,6 millioner norske kroner. Men brevene gikk for «bare» 950.000 kroner.

Brevene er en del av eiendelene etter avdøde Gore, som var en av president John F. Kennedys nærmeste venner. Etter drapet på Kennedy ble Gore en av presidentfrue Jacquelines nærmeste og det ble spekulert i om de to hadde et romantisk forhold.

Brev Jackie Kennedy

FØLELSER: I brevene kommer det frem at enken etter President Kennedy hadde sterke følelser for Gore, men at hun sa nei til hans frieri.

Foto: BBC

Fridde men fikk nei

I November 1967, fire år etter at hennes ektemann John F. Kennedy ble drept, dro Jacqueline Kennedy til templene i Angkor Wat i Kambodsja sammen med sin venn David Ormsby Gore.

Han hadde selv akkurat blitt enkemann, og det var mye spekulasjon i mediene om det var et romantisk forhold mellom de to. Noen måneder senere fridde han, men fikk nei.

John F. Kennedy, Jacqueline Kennedy, Caroline Kennedy, John F. Kennedy Jr., John John, David Ormsby Gore

NÆRE VENNER: David Ormsby Gore (bak) var en nær venn av President John F. Kennedy.

Foto: Uncredited / AP

I et håndskrevet brev til Gore forklarer hun hvorfor hun valgte å gifte seg med den greske skipsrederen Aristoteles Onassis i stedet.

– Om jeg noen gang kan finne helbredelse og trøst så må det være med noen som ikke er en del av min verden av fortid og smerte. Jeg kan finne det nå, om verden lar oss, skriver hun.

Dette brevet var en del av innholdet i en rød koffert funnet tidligere i år i Gores familiehjem i Wales.

Blant brevene til Lord Harlech, som han også er kjent som, er det et brev fra Kennedy hvor hun uttrykker sin kjærlighet og bånd til Gore etter at de begge mistet ektefellene sine.

– Vi har visst så mye, og delt så mye, og mistet så mye sammen. Selv om det ikke er slik du vil nå – så håper jeg at vårt bånd av kjærlighet og smerte aldri blir kuttet.

Ormsby Gore var ikke fornøyd med at hun i stedet velger Onassis. Men hun skriver at han tar feil av den greske skipsrederen.

– Vær så snill å vit – du av alle må vite det – at vi aldri virkelig kan se inn i hjertet til en annen. Du kjenner meg. Og du må vite at den mannen du skriver om i brevet ditt ikke er en mann jeg kunne giftet meg med.

– Mr. Onassis vil beskytte meg fra ensomhet. Og han er vis og snill. Bare jeg kan bestemme om han kan, og jeg bestemte. Jeg vet at det kommer som en overraskelse på så mange mennesker, men de ser ting for meg som jeg aldri har villet for meg selv.

Barnebarnet selger for å pusse opp

Gores barnebarn Jasset, som akkurat arvet tittelen Lord Harlech, er den som selger papirene sammen med andre eiendeler for å pusse opp familiehjemmet i Wales.

Det er totalt 18 håndskrevne brev og et maskinskrevet fra Kennedy i tillegg til andre papirer.

Ormsby Gore giftet seg igjen i 1969, med Pamela Colin. Jacqueline Kennedy Onassis var til stede i begravelsen etter at han døde i en bilulykke i 1985, 66 år gammel.

Kennedy-familien ønsker ifølge New York Times ikke å kommentere saken.

Kulturstrøm

 • Historisk rettssak i bokbransjen

  Gyldendal skuldar Jørn Lier Horst for å selje piratkopiar av bøker han har skrive sjølv. Horst er ueinig. I dag starta rettssaka mellom dei to gigantane. Ifølgje Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK, vil dommen ha stor betyding for den som vinn.

 • Sinnataggen tilbake på plass

  Sinnataggen er tilbake i Vigelandsparken, etter at den lille statuen ble utsatt for hærverk natt til tirsdag 6. april. Skulpturen er restaurert og ble tirsdag plassert tilbake på broen i parken, det melder Kulturetaten i Oslo i en pressemelding.

  Sinnataggen på plass igjen
  Foto: Marte Grette, Vigelandsmuseet
 • Festivalen Findings flyttes

  Findings 2021 flyttes til 10. og 11. september, og går av stabelen på Bislett Stadion i Oslo. Den nederlanske artisten Tiësto er første bekreftede artist.