Hopp til innhold

Jack Teagarden og det ondes problem

Jack Teagarden hadde for korte armer. Egentlig skulle han ikke makte å spille et instrument med de krav en trombone stiller til menneskekroppen. Men i suveren forakt for naturen, kroppen og skolemesterattityde gjøv den unge texaneren Weldon Leo Teagarden løs på trekkbasunen - og løftet seg selv til stjernene.

Hør:

Studio Sokrates om Jack Teagarden og det ondes problem

Hvordan omgås vi det onde?

Professor i filosofi, Vigdis Songe-Møller kommenterer:

- Sokrates blir ofte kritisert for å være ekstremt arrogant og intellektualiserende når han holder fast ved at det ikke er avgjørende om kroppen tar skade. Det som skader oss er først og fremst å påføre andre noe ondt. Da tar vi skade på vår egen sjel.

- Men, Sokrates ligner her på mange av de jazzmusikerne vi har hørt om i Studio Sokrates - for de brydde seg heller ikke om at de skadet sin egen kropp. Mange av dem døde alt for unge - etter et livmed endeløse turneer, tredjeklasses hoteller, rusgift, feilernæring og ensomhet. De kan ikke ha tatt særlig mye hensyn til sin egen kropp. På det området lever de faktisk opp til den gamle sokratiske visdommen om at intet ondt vederfares en god mann.

Provoserer

- Men jeg skjønner godt at Sokrates virker provoserende på mange. Det er imidlertid klokt å huske at for Platon og Sokrates var sjelen det viktigste. Kroppen et mer tilfeldig sted der sjelen huserer en periode - den perioden vi kaller et menneskeliv. Å skade sin egen sjel - noe man gjør ved å gjøre andre ondt, eller å forsømme å kuliverer og å foredle seg selv som medmenneske - det er alvorlige saker. Siden sjelen fortsetter en tilværelse i det hinsidige, slik Platon tenker seg det, så gjelder det å holde sjelen ren for eksistensielt og moralsk rusk.

Trombone med sjel

- Et av Jack Teagardens mesterstykker var å montere fra hverandre trombonen på scenen, forteller Knut Borge. Med munnstykket presset til leppene, og røret som skal inn i trombonen stukket ned i et vannglass framførte Teagarden improvisasjoner som fikk publikum til å reise seg fra stolene i begeistring.

- Jeg har valgt å presentere et par platekutt som viser Jack Teagardens talenter både som trombonist og vokalist. Sammen med Louis Armstrongs orkester gjorde Teagarden en innspilling av en av jazzens eldste komposisjoner - St. James Infirmary Blues, der Teagarden foretar sin berømte demontering av trombonen mot slutten av nummeret - og et kutt fra hans nest siste plateinnspilling Think Well of Me. Herfra hører vi: In a little Waterfront Cafe.

Plateopplysninger:

1. Gram. Privat. St. James Infirmary (trad)(3'35) Louis Armstrongs All Stars, featuring Jack Teagarden. RCA Victor.

2. CD. Privat. In a Little Waterfront Cafe, (Willard Robison) (3'54) Verve. Platetittel: Think Well Of Me.

Albumet Think Well of Me er utsolgt.

Mer info finner du her: og her:

Studio Sokrates, NRK P2, lørdag, 28. april, 2001, kl. 1330 og 2130

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.