NRK Meny
Normal

Jack Kerouac og jazzen

Jack Kerouac var trofast mot jazzen. Kjærligheten til jazz ble en drivkraft i forfatterskapet hans. Studio Sokrates presenterer denne uken musikkstykker som sto Kerouacs hjerte nært.

Cool Sax, nocheinmal. Foto Ove Stokstad
Foto: Ove Stokstad (m tillatelse til Studio Sokrates)

Hør: Studio Sokrates Beat og jazz del 10. 05.05.2011

Jerry Newman

Jerry Newman og Jack Kerouac ble kompiser tidlig på førtitallet, Newman var en liten lubben kar med en brennende interesse for jazz og en egen båndopptaker. Newman kjente Dizzy Gillespie og etter en konsert på Mintons i New York en kveld spurte jam Dizzy hva han skulle kalle de sangene han hadde tatt opp på båndoptakeren.

Kal dem hva du vil, svarte Gillespie. Newman foreslo to navn: Ginsberg (etter Allen Ginsberg) og Kerouac. Duizzy likte Kerouac best og slik har det seg at det finnes et opptak med Dizzy Gillespie og Charlei Christian fra Mintons - som heter Kerouac.

Musikken:

Denne uken lager Knut Borge og undertegnede en Studio Sokrates spesial, der vi spiller noen av Kerouacs favoritter, og der vi presenterer et opptak Jerry Newman fikk organisert på slutten av femtitallet, der Jack Kerouac synger med musikere vi ikke kjenner navnet ¨på i dag. Det må dreie seg om et umerket lydbåndopptak som har ligget i flere år uten å bli tatt opp i Kerouacs etterlatte papirer og arbeider.

De av dere som har Spotify kan høre musikken i Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: When a Woman Loves a Man - Jack Kerouac synger

2: Ooh, Dr. Kinsey - Martha Raye

3: The Duel - Dexter Gordon og Teddy Edwards

4: Just One More Chance - Lucky Thompson

Her er en video fra Jazzhus Montmartre i København der vi følger "Long, Tall Dexter" . Han varmer opp og gjør entré foran langhårete og bebrillede danske ungdommer, legg merke til Dexters sjarm, stil og suffisans...