Hopp til innhold

Jack Kerouac og jazzen

Jack Kerouac var trofast mot jazzen. Kjærligheten til jazz ble en drivkraft i forfatterskapet hans. Studio Sokrates presenterer denne uken musikkstykker som sto Kerouacs hjerte nært.

Cool Sax, nocheinmal. Foto Ove Stokstad
Foto: Ove Stokstad (m tillatelse til Studio Sokrates)

Hør: Studio Sokrates Beat og jazz del 10. 05.05.2011

Jerry Newman

Jerry Newman og Jack Kerouac ble kompiser tidlig på førtitallet, Newman var en liten lubben kar med en brennende interesse for jazz og en egen båndopptaker. Newman kjente Dizzy Gillespie og etter en konsert på Mintons i New York en kveld spurte jam Dizzy hva han skulle kalle de sangene han hadde tatt opp på båndoptakeren.

Kal dem hva du vil, svarte Gillespie. Newman foreslo to navn: Ginsberg (etter Allen Ginsberg) og Kerouac. Duizzy likte Kerouac best og slik har det seg at det finnes et opptak med Dizzy Gillespie og Charlei Christian fra Mintons - som heter Kerouac.

Musikken:

Denne uken lager Knut Borge og undertegnede en Studio Sokrates spesial, der vi spiller noen av Kerouacs favoritter, og der vi presenterer et opptak Jerry Newman fikk organisert på slutten av femtitallet, der Jack Kerouac synger med musikere vi ikke kjenner navnet ¨på i dag. Det må dreie seg om et umerket lydbåndopptak som har ligget i flere år uten å bli tatt opp i Kerouacs etterlatte papirer og arbeider.

De av dere som har Spotify kan høre musikken i Studio Sokrates spilleliste i Spotify

1: When a Woman Loves a Man - Jack Kerouac synger

2: Ooh, Dr. Kinsey - Martha Raye

3: The Duel - Dexter Gordon og Teddy Edwards

4: Just One More Chance - Lucky Thompson

Her er en video fra Jazzhus Montmartre i København der vi følger "Long, Tall Dexter" . Han varmer opp og gjør entré foran langhårete og bebrillede danske ungdommer, legg merke til Dexters sjarm, stil og suffisans...

Kulturstrøm

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK