Ja til kunstsiloen som splitter Sørlandet

Agder-fylkene har sagt ja til å bruke enda mere penger til drift av kunstsiloen på kaia i Kristiansand. Dermed kan byggingen av museet til 600 millioner kroner starte etter sommerferien. Den skal romme Sørlandets Kunstmuseum og den store kunstsamlingen til milliardær Nicolai Tangen.

Kunstsiloen i overskyet vær - februar 2018

SILO: Nicolai Tangens kunstsamling skal hvis Tangen og Sørlandets museum får det som de vil, stilles ut i en kunstsilo i Kristiansand. Men prisen på 600 millioner og driftsutgiftene knyttet til siloen splitter Sørlandet.

En sliten kornsilo i Kristiansand skal gjøres om til et kunstmuseum, og milliardær Nicolai Tangen har gitt hjembyen en kunstsamling på mellom 1500 og 2000 verk. Den er verdt flere hundre millioner. Samlingen er på lån til evig tid, hvis museet tar seg av vedlikehold, forsikring og stiller den ut. Men dette skjer langtfra uten oppstandelse.

Aust-Agder sa ja først

I dag diskuterte begge Agderfylkene kunstsiloen. Fylkestinget i Aust-Agder sa ja først, 19 var for, 15 mot.

Vest-Agder var jokeren, her ble utfallet 16 nei-stemmer og 19 ja-stemmer. De to blir ikke ett fylke før ved årsskiftet.

Kunstsiloen og det planlagte museet har skapt motstand og forargelse som om det handlet om bompenger. Denne uken er det skjebneuke for siloen og museet. Men fylkestingenes vedtak har i virkeligheten avgjort striden. Partene vil likevel ikke ta seiren på forskudd.

– Vi står foran en veldig viktig uke. Vi har en drøm om å realisere dette museet og denne nye fantastiske samlingen som byen har fått til seg. Vi krysser fingrene og holder pusten, sier Reidar Fuglestad, administrerende direktør for Sørlandets Kunstmuseum.

Krangler om driftsutgifter

Det er vedtatt å bygge kunstsilo til 600 millioner kroner uansett. Staten bidrar med 175 millioner kroner, 100 millioner kommer fra Kristiansand kommunes energiverkstiftelse Cultiva og andre private givere, resten fra kommune og fylke. Det politikerne kranglet om nå, var driftsutgiftene.

Harald Furre

ORDFØREROPTIMIST: Harald Furre (H) har tro på at kunstsiloen og museet vil bli en realitet, og en berikelse for hele Norge.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

Fylkestingene skulle tirsdag ta stilling til om de vil bruke ytterligere tre millioner kroner på drift fra 2022. Summen øker da til 7,4 millioner kroner i året.

Uten flertall for dette, sto hele prosjektet i fare. Ordfører Harald Furre fra Høyre krysset fingrene:

– Det ville være ille hvis ikke Sørlandet og Kristiansand evner å ta imot den kunstdonasjonen som Nicolai Tangen har gitt. Det er jo en fantastisk samling av norsk og modernistisk kunst fra perioden 1930–1980 som vil vekke mye oppmerksomhet når den blir stilt ut. Og den bør være hos oss.

– Feil å kalle det gave

Men det er ikke hans utfordrer Erik Rostoft, ordførerkandidat for Tverrpolitisk folkeliste i Kristiansand, enig i. Han syns også at selve ordet «gave» er feil å bruke i denne saken.

– Når man får en gave, så har man ikke en kostnad forbundet med det. I dette tilfellet er det snakk om offentlige midler i hundremillionersklassen, som gjør at gaven blir litt spesiell å ta imot. Giveren, på sin side, kaller samlingen en verdifull gave.

Erik Rostoft

KRITISK: Erik Rostoft mener man ikke kan kalle noe en gave hvis det innebærer en egenandel på mange millioner. Han kjemper innbitt imot kunstsiloprosjektet.

Foto: Eirik Damsgaard/NRK

Rostoft presiserer at han og Tverrpolitisk folkeliste ikke er imot kunst, men imot siloen, rett og slett fordi den koster for mye penger å drive.

– Vi har veldig mange store oppgaver i Kristiansand. Og når kunst tar en så stor andel av frie midler i kommunen, tror vi ikke det er mulig å få til Ole Brumm-filosofen med «ja takk begge deler».

Men ordfører Furre står på sitt, og mener man også må utvide horisonten fra Sørlandskysten.

Det kommer til å bli et fantastisk flott moderne kunstmuseum, og i et spektakulært bygg. Det kommer til å bli en berikelse for byen og Norge.

Kulturstrøm

  • Thunberg gir ut bøker i USA

    Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg gir ut to av sine bøker i USA. Én av dem gis ut i november.Penguin Press kunngjorde torsdag at de vil gi ut boken «Huset brenner.

  • Roses for nytt album

    Artisten og låtskriveren Jenny Hval sier til NRK Kulturstripa at hun gruer seg for å framføre musikken live, fordi det var så krevende å spille inn stemmen. Lørdag spiller hun fra albumet «The Practice of Love» under Ultimafestivalen i Oslo. Albumet hylles både i Norge og internasjonalt. Berusende, mener Independent. Terapeutisk, ifølge The Guardian, og en unik stemme i norsk musikkliv, skriver Aftenposten.

    Jenny Hval