NRK Meny
Normal

Ja til jibbing!

Du kan like godt lære deg ordet ”jibbing” med en gang. Dette er det kuleste du kan drive med i slalåmbakkene og terrengparkene til vinteren.

Elvis Harsheim og Olav Viksmo Slettan
Foto: NRK

Jibbing er i korte trekk leken kjøring med twin tip ski (tupp både foran og bak), på store hopp, railer(rekkverk) og i halfpipe. Jibbing er nå den raskest voksende grenen innen alpint.

Grønnsåpe og vann

Jibbing
Foto: NRK

Torsdag var jibbelandslaget i Holmenkollen for å trene på nye hopp og triks. Med rikelige mengder grønnsåpe og sildrende vann på plastmattene i ovarennet, fikk utøverne god gli og rikelig med luft under skiene. Landslaget består foreløpig bare av gutter, alle mellom 16 og 21 år.

–Men jentene kommer i full fart. Akkurat nå er det 3-4 av dem som snuser på landslagsplass, forsikrer landslagstrener Paal Gulliksen.

I Norge har det etter hvert blitt flere tusen aktive jibbere. Sporten er spesielt populær blant yngre alpinister.

– Ungene begynner med jibbing allerede i 8-9 års-alderen, så snart de har lært grunnleggende svingteknikk på ski, forteller Gulliksen. Han tror denne formen for skikjøring er blitt spesielt populær blant unger og ungdom på grunn av lekenheten og spenningen.

OL

Og i 2014 står jibbing på den olympiske planen for første gang. Kanskje med noen av dagens stortalenter på startstreken.