Nå starter tv-krigen

Nettgiganten Itunes åpner nettbutikk med norske TV-program og serier innen neste år. Dette kommer til å endre TV-hverdagen vår, sier mediaekspert.

Steve Jobs presenterer Apple TV

Steve Jobs presenterte programmeringen for Apple-TV på en av selskapets medieeventer i 2010.

Foto: ROBERT GALBRAITH / Reuters

Tine Klint

Tine Klint

Espen Andersen

Espen Andersen

Foto: Thor Brenne / NRK

– Snart vil man kunne se masse norsk fim på Itunes. Også internasjonal film med norske undertekster vil være å finne hos oss, sier Tine Klint i LevelK, som jobber som agent for Itunes.

Ikke før har Nettflix og HBO annonsert at de kommer til Norge, så kommer Itunes-apparatet dundrende over grensa. Store deler av den norske og nordiske filmarven er snart å finne i Apples innholdsbutikk.

Apple er i sluttforhandlinger om rettigheter og begynner å legge ut filmer på nett allerede i august. Innen neste år åpner de TV-butikk med både norske og utenlandske TV-programmer. Det betyr at nordmenn snart kan se tusenvis av filmer og TV-serier rett fra internett på sin egen TV-skjerm.

Vil endre våre tv-vaner totalt

Espen Andersen, som er førsteamanuensis i strategi på BI, mener Itunes innsegling i norske farvann vil endre måten vi ser tv på for alltid.

– En stor endring for tv-selskapene vil være at de ikke lenger kan forme hvordan vi skal se innhold. Spesielt kabel-tv-selskapene vil få en tøffere hverdag, sier han.

I USA var det nettopp masse bråk med NBC som hadde OL-dekningen. For det første sendte de ikke direkte, men holdt igjen i 6 timer for å få sendingen i beste sendetid. I tillegg klippet de opptakene sammen og viste et sterkt redigert show. Mange syntes dette var nokså fordummende.

– NBC har gjort alt de kan for å holde OL-sendingene borte fra internett. Neste OL tror jeg de fleste kommer til å se over internett. De ønsker å kunne se grenen de følger med på i det øyeblikket konkurransen foregår.

Tradisjonell tv møter konkurranse

Allerede i august vil en ny norsk film være å finne på Itunes. «Into the White» er den første norske filmen for voksne hos tjenesten. Så vil det fylles opp med mere norsk film utover høsten.

– For produsenter av innhold er dette positivt. Det blir lettere for dem å spre sitt innhold rundt i verden gjennom slike selskaper. For norske distributører av innhold, som Canal Digital og Get er det skummelt.

I dag betaler vi en viss sum for en kanalpakke, men er kanskje ikke like fornøyd med alle kanalene. Gjennom strømingsselskaper, som Itunes og Netflix kan man selv velge hva man vil se og når man vil se det.

– Dette gjør at man på sikt dropper distributørene og går rett på nett selv, sier Andersen.

TV3 ikke redde

TV3 mener de er godt rustet i kampen om TV-seerne.

– Den omstillingen tror jeg vi allerede er i gang med. Jeg tror derfor ikke vi skal svartmale situasjonen. Vi er en del av utviklingen og har vært det lenge, sier Øystein Hygen Christensen, Informasjonsansvarlig i Viasat.

I forrige uke ble det kjent at strømningsgiganten Netflix lanseres i Norge iløpet av 2012. Netflix er, sammen med Itunes, en av verdens største strømningstjenester og har vært en stor suksess i USA siden 2007. Klint frykter ikke konkurransen.

– Det er to forskjellige platformer. Foretrekker du å betale for det du ser når du ser det, så bruker du Itunes. På samme måte kan du kjøpe et abonement og betale per måned for Netflix. Det er superspennende å se hvilke produkter de har valgt, sier Klint.

Kulturstrøm

 • Spektakulær, men ustø eventyrfilm

  Disneys «Mulan» kom som tegnefilm i 1998. Nå er nyinnspillingen tilgjengelig for norske seere. – En film som halter litt underveis, men som reddes inn av en storslagen eventyrfølelse og stilsikker kampsport, skriver Filmpolitiet. Terningkast 4.

  Filmen «Mulan», 2020.
  Foto: Disney+
 • Film for den katte- og juleglade

  «En julegave fra gatekatten Bob» er en oppfølger til «En gatekatt ved navn Bob» fra 2016. Som sist er filmen basert på livet til en narkoman gatemusikant som reddes av katten Bob. – Julefeelgood for katteelskere, skriver Filmpolitiet. Terningkast 3.

  BOBS SISTE HOVEDROLLE: Dette ble den siste filmrollen for gatekatten Bob, som dessverre gikk bort sommeren 2020.
  Foto: Another World Entertainment