NRK Meny
Normal

Italiensk politi avslørte smuglerring – fant kunstgjenstander verdt 190 millioner

Mer enn 3.000 gjenstander til en verdi av rundt 190 millioner kroner er funnet, og 23 personer er pågrepet i Italia, Storbritannia, Tyskland og Spania.

Smuglerring

BESLAG: Politiet beslagla mer enn 3.000 gjenstander da de onsdag morgen ransaket mer enn 250 adresser i flere land på leting etter stjålne kunstgjenstander.

Foto: AP

Italiensk politi opplyste onsdag at de har avslørt en stor, internasjonal smuglerring etter de 23 pågripelsene.

Beslag

BESLAG: Her er ett av beslagene politiet gjorde under operasjonen.

Foto: Europol

De stjålne gjenstandene stammer fra ulovlige, arkeologiske utgravinger på Sicilia i Italia, som påtalemyndigheten mener ble igangsatt på oppdrag fra en kunsthandler i London.

Ifølge politiet har handelen med stjålet kunst og antikviteter pågått i årevis. Etterforskningen startet i 2014, med hjelp fra EU, Europol og Eurojust, som også bisto ved pågripelsene.

Pågrep kunsthandler

Ifølge The Telegraph har plyndringer og stjeling fra arkeologiske utgravninger foregått i flere tiår i Caltanisetta og i Agrigento, hvor den gamle greske tempeldalen ligger. Skattene blir så solgt via et auksjonshus i Tyskland.

På auksjonshuset skal de stjålne verkene ha blitt merket som ekte, og tilbudt til andre auksjonshus.

Laster Twitter-innhold

Etterforskningen som har fått kodenavnet «Operasjon Demetra» fortsetter nå med å undersøke to kjente auksjonshus i München, ifølge Luigi Mancuso, som leder operasjonen.

En 61 år gammel italiener bosatt i Ehingen i Tyskland er blant de 23 som er pågrepet. I tillegg er kunsthandleren i London som anses å være en av bakmennene arrestert.

Beslagla metalldetektor

I tillegg til å beslaglegge verdifulle kunstgjenstander, beslagla også politiet rundt over tusen verktøy av forskjellige typer, som metalldetektorer, brukt til å finne de arkeologiske skattene med.

Europol kaller i en uttalelse saken for en av de aller største av sitt slag i Italias historie.

Kulturstrøm

 • Molderosen går til Arild Andersen

  Kontrabassisten Arild Andersen er tildelt Molderosen 2018. Det er Moldejazz sin høyeste utmerkelse og tildeles en person som har vært med å sette Molde på kartet. Arild Andersen har spilt på mange av Moldejazzfestivalene, og er landets mest kjente jazzbassist. Arild Andersen er 72 år gammel og kommer fra Lillestrøm

  Arild Andersen
  Foto: Ann Eli Nøsen / NRK
 • Flyttar Manson-film

  Quentin Tarantino sin film om sektleiaren Charles Manson skapar debatt allereie før han er ferdig. Opphavleg skulle filmen med namnet «Once Upon A Time in Hollywood» ha premiere på 50-årsdagen for drapet på skodespelarinna Sharon Tate, 9. august 2019. No har premieredatoen blitt flytta, ifølgje The Hollywood Reporter. Leonardo DiCaprio og Brad Pitt har hovudrollene i storfilmen. Filmselskapet hevdar at flyttinga av premieren ikkje har noko med 50-årsmarkeringa å gjere. Manson og hans tilhengjarar stod bak fleire brutale drap i 1969. Charles Manson døydde i 2017.

  FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES FRANCE-ENTERTAINMENT-MOVIE-BODY OF LIES
  Foto: BORIS HORVAT / AFP