NRK Meny
Normal

Italiensk flyktningdokumentar fikk Gullbjørnen

«Fuocoammare», regissert av Gianfranco Rosi, vant prisen for beste film under filmfestivalen i Berlin.

Germany Berlin Film Festival

Gianfranco Rosi var tydelig fornøyd med at filmen hans ble belønnet med Gullbjørnen lørdag.

Foto: Bernd Von Jutrczenka / Ap

«Fuocoammare», som oversatt betyr brann på havet, tar for seg den store flyktningkrisen i Middelhavet med utgangspunkt i den italienske øya Lampedusa. Øya har tatt imot store mengder migranter og flyktninger som forsøker å ta seg fram til Europa, og i filmen fokuserer Rosi på en ung gutt som har kommet til øya.

Meryl Streep, som i år er jurypresident, sa at filmen «kombinerer et politisk standpunkt med kunst og nyanse» da hun delte ut Gullbjørnen, som er den gjeveste prisen under festivalen i den tyske hovedstaden, til italienske Rosi.

Filmen inneholder sterke scener, og Rosi viser blant annet hvordan det ser ut om bord i et skrøpelig fartøy der flere titalls mennesker har mistet livet under dekk.

Trine Dyrholm Berlin

Trine Dyrholm stakk av med prisen som beste skuespillerinne.

Foto: POOL / Reuters

– Det er ikke akseptabelt at mennesker dør på sjøen fordi de forsøker å rømme fra tragedier, sa Rosi i sin tale etter å ha mottatt prisen.

Danske ble «beste skuespillerinne»

Sølvbjørnen gikk til den bosniske filmen Smrt u Sarajevu (Død i Sarajevo), og dens regissør Danis Tanovic.

Prisen for beste regissør gikk til franske Mia Hansen-Løve som har laget filmen «L'Avenir».

Tunisiske Majd Mastoura ble belønnet med prisen som beste skuespiller for sin rolle i filmen «Inhebbek Hedi», mens danske Trine Dyrholm stakk av med prisen som beste skuespillerinne i filmen «Kollektivet».

Pris til maratonfilm

Lav Diaz Berlin

Lav Diaz fikk spesialpris for sin åtte timer lange film.

Foto: POOL / Reuters

Den åtte timer lange filippinske «Hele sa Hiwagang Hapis» av Lav Diaz fikk en spesialpris for å åpne nye perspektiver. Maratonfilmer har vært en trend på årets Berlinale, men den prisvinnende filippinske filmen var ikke den lengste.

«Chamisso's shadow», som handler om livet til den tyske vitenskapsmannen Adelbert von Chamisso, er mer enn 12 timer lang og ble vist i en omgang med bare to pauser.

Den eneste norske filmen som var med i det offisielle programmet var «Solan og Ludvig – herfra til Flåklypa».

Kulturstrøm