Hopp til innhold

Italienerne streiker for Wikipedia

- Nei til munnkurven, ventes det at flere hundre tusen italienere vil protestere i dag, i demonstrasjoner mot Berlusconis foreslåtte avlyttningslov. Wikipedia truer med å legge ned for godt.

Streikende italienere mot den foreslåtte telefonavlyttingsloven

Italienere streiker mot 'munnkurvloven' Berlusconi har foreslått. Her fra en protest den 5. oktober.

Foto: TONY GENTILE / Reuters

Forrige uke stengte den italienske utgaven av Wikipedia nettsidene sine i tre dager i protest mot et nytt lovforslag i Italia. De truer med å legge tjenesten ned for godt, skulle loven bli vedtatt.

Les: Italiensk Wikipedia protesterer mot Berlusconi-lov

Omstridt telefonavlyttingslov

Statsminister Silvio Berlusconi har foreslått en ny telefonavlyttingslov som i disse dager er oppe for vurdering i det italienske parlamentet. (Se egen faktaboks.)

Paragraf 29 av loven sier at enhver som opplever å bli omtalt på nett, det være seg i et blogginnlegg eller hos en nettavis, og som føler seg ærekrenket, har rett til å forsvare seg.

Bloggeren eller nettavisen får 48 timer på seg til å publisere den krenkedes forsvarstale, og ingen mulighet til å redigere innlegget. Nekter avisen, vil den ilegges en bot på opptil 12.000 euro (drøye 90.000 kroner).

Motsvaret må ikke gjennom noen instans eller høring. Den som blir skrevet om kan henvende seg direkte til nettavisen og kreve å få publisert sin versjon av saken.

Dermed kan hvem som helst som føler seg fornærmet, kreve å få trykket sin erklæring, uansett hvor sann og nøyaktig den opprinnelige artikkelen er.

Berlusconi

Silvio Berlusconi.

Foto: ALBERTO PIZZOLI / Afp
– Berlusconi tvinger til seg kontroll

Loven vil gjøre det umulig for dugnadsleksikonet Wikipedia å fortsette i sin nåværende form.

Jimmy Wales, grunnlegger av Wikipedia sier i et intervju gjort i forbindelse med The Journalism Festival at «loven er urettferdig uansett om den gjelder Wikipedia eller tradisjonelle aviser. Den blir generelt, og i mine øyne helt korrekt, sett på som et grep gjort av Berlusconi for å tvinge de få mediene som han ikke allerede eier eller har kontroll på, til å bøye seg etter hans ønsker, ved å publisere hans versjoner av 'sannheter' selv om alle vet at det er feil.»

Historisk stenging av Wikipedia

Tirsdag, onsdag og torsdag i forrige uke ble derfor den italienske utgaven av Wikipedia stengt. En tekst som begrunnet beslutningen ble isteden publisert, og truet samtidig med å sperre nettstedet for godt, skulle loven bli vedtatt.

Dette er første gang Wikipedia har tatt i bruk så sterke virkemidler noensinne.

Nettstedet har rutiner for å sikre objektivitet og pålitelighet, men disse vil ikke kunne overholdes hvis hvem som helst skal kunne publisere egne «innlegg» på nettstedet som ikke vil være redigerbare av andre brukere.

Etter sterkt press mot det italienske parlamentet, nyanserte de seg noe da de den 6. oktober meddelte at loven fortrinnsvis vil gjelde italienske nettaviser, og at bloggere og nettsteder som Wikipedia kan få fortsette som før. Dette er imidlertid ikke endelig bekreftet.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

«Et fascistisk virkemiddel»

Streikende kvinne i Italia

En kvinne streiker mot den foreslåtte avlyttingsloven.

Foto: TONY GENTILE / Reuters

Silvio Berlusconi har i flere år forsøkt å gjøre det vanskeligere for media å offentliggjøre telefonopptak gjennom den såkalte avlyttingsloven.

I september ble det ved hjelp av skjulte opptak avslørt at Berlusconi skal ha skrytt av å ha hatt sex med åtte damer på en natt, og kalt statsministerjobben noe han gjør «på fritiden». I tillegg skal han ha kommet med svært vulgære og kjønnsdiskriminerende karakteristikker av tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Nå benytter han også sjansen til å prøve å sette en stopper for de mange kritiske bloggene mot ham. Antonio Di Pietro, tidligere minister, og nå leder av antikorrupsjonspartiet «Italia dei Valori» («Verdienes Italia»), uttalte til The Guardian i forrige uke at «dette er en fornærmelse mot frihet og demokrati. Det er et fascistisk virkemiddel.»

Massedemonstrasjoner i dag

I skrivende stund har et Facebook-event som oppfordrer italienerne til å streike mot lovforslaget over 930.000 deltakere. De oppfordres til å innta gatene over hele Italia i dag for å vise sin motstand mot avlyttningsloven.

Samtidig er den italienske befolkningen frustrert over myndighetenes høye lønninger og store fordeler, mens landet står overfor store økonomiske problemer. Det er ventet at mange vil ta til gatene for å demonstrere mot regjeringens politikk.

Kulturstrøm

 • Tupac-mistenkt siktet for drap

  Politiet i Las Vegas har arrestert en mann mistenkt i drapssaken etter at Tupac ble skutt og drept i 1996, melder nyhetsbyrået Associated Press. Han er siktet for drapet.

  Mannen har selv innrømmet i intervjuer og i en egen selvbiografi fra 2019 at han var i bilen da skuddvekslingen skjedde, skriver NTB.

  Tupac var bare 25 år da han døde.

  Tupac Shakur var også kjent som 2Pac og etter hvert Makaveli – og solgte over 80 millioner album på den tida da folk kjøpte fysiske plater.

  Han var involvert i flere skyteepisoder og var en del av konflikten mellom rapperne på øst- og vestkysten av USA.

  Tupac
  Foto: AP / NTB