Isturn for mandige pyknikere

Som allerede lovet i Herreavdelingen presenteres nå en innføring i vår helt nye Herresportsgren - isturn.

Drømmeføre!
Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Isturn er en ny, dristig sportsgren som enkelt kan utføres hvor som helst av hvem som helst.

Klassisk pykniker
Foto: Paal Audestad / NRK

Som navnet antyder kreves det dog et område med dertil egnede is-svuller, for tiden kan dermed så å si hele Oslo benyttes. Mange er allerede drevne isturnere uten å vite det selv!

Det er dessuten en ubetinget fordel å være pykniker av fysikk. Disse har som bekjent et noe lavere tyngdepunkt enn både de leptosome og atletikerne, og behersker dermed i utgangspunktet et større GREP om øvelsene.

Sporten byr på et ikke uvesentlig akrobatisk element, og det kan derfor være et fortrinn at man anerkjenner seg selv som et smidig og ’katteaktig’ individ.

Ligner på turn

Isturn har mye til felles med tradisjonell turn idet også isturnere er ute etter å gjøre den estetiske opplevelsen til et hovedpoeng. Enhver oppvisning av total kroppskontroll premieres derfor deretter.

Regelverket er under stadig raffinering, men i utgangspunktet er det følgende elementer som er de rådende:

- Man har 3x10 sekunder til rådighet for oppvisningen

- Man kan aldri berøre bakken med noen av hendene

- Man må være uten bakkekontakt i minst to av omgangens ti sekunder

- Førsteberøring av underlaget med harde kroppsdeler belønnes spesielt

- Maksimalt tillatt verneutstyr er tannbeskytter og ørevarmere  

Drømmeforhold!
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Åpen kleskode

Det settes ingen spesielle krav til bekledning, men en viss grad av romslighet er alltid en fordel i slike såpass kroppslig krevende øvelser. Jumpsuit er altså ikke å anbefale.

Og siden sporten bedrives best på vinterstid – jamfør kravet til isbelagt underlag – bør det ennvidere understrekes viktigheten av å være varmt kledd. Dette har dessuten en ytterligere positiv virkning, idet mye tøy kan bidra til å dempe effekten av en pyknikers plutselige møte med harde is-svuller.

Klar til Oslo-OL?

Det eksisterer foreløpig to disipliner i isturn: sololøp og synkron parløp, men det jobbes iherdig i forbundets internasjonale sekretariat for å inkudere en tredje disiplin, nemlig parallell mixed double. Her har man ennå noen detaljer igjen før man er helt i mål. Sportsgrenen er søkt inn som paradegren i vinter-OL 2018 i Oslo/Lillhammer – skulle OL mot formodning havne i Tromsø eller Trondheim vil man ta dette til etterretning og sannsynligvis avvente en vedtaksendring.

Legenden Oscar Mathisen
Foto: NTB arkiv / SCANPIX

Legende søkes

Ennå er sportsgrenen for ung til å ha fått skapt seg sine legendariske utøvere – man leter derfor foreløpig forgjeves etter en isturningens Oscar Mathisen, Olga Korbut eller Harry Kure – men potensialet bør være skyhøyt, ikke minst etter en vinter med så å si optimale isturn-forhold.

Så for deg som synes isturn virker som en spennende og utfordrende sport å bli kjent med: kast isbroddene og begi deg ut i de herlige mulighetene strenge vintre og sløve gårdeiere byr oss friske isturnere på! Det er akkurat nå forholdene er best – fortauene ligger der og venter!

Kulturstrøm

  • Første «Grevinnen og hovmesteren»

    «Grevinnen og hovmesteren» sendes for første gang på britisk TV. Sketsjen er juletradisjon i Tyskland, Skandinavia og Baltikum. Den er britisk, men har aldri vært vist på britisk fjernsyn. I år viser Sky Arts den på nyttårsaften, skriver The Guardian.

    Kvelden før kvelden KVELDEN FØR KVELDEN
  • Oppdaget 4400 år gammelt gravkammer

    Arkeologer i Egypt har oppdaget et over 4000 år gammelt gravkammer. Kammeret har svært godt bevarte statuer og veggmalerier. Arkeologene mener kammeret stammer fra cirka 2300 år før Kristus, og at det ble bygget for en høytstående tjenestemann.