Israel vant kampen om Kafka-bøkene

En israelsk familie har tapt kampen om å beholde originale og upubliserte tekster skrevet av Franz Kafka. Nå skal de ivaretas av Israels nasjonalbibliotek.

Franz Kafka

KAFKA-PROSESS: Franz Kafka ba sin venn Max Brod om å brenne Kafkas bøker etter sin død. Det gjorde han ikke.

Foto: Miguel Tovar / Ap/NTB Scanpix

Biblioteket kunngjorde mandag at det vil gjøre manuskriptene tilgjengelige for offentligheten.

Dermed er en årelang rettsprosess over. To lavere rettsinstanser har tidligere kommet fram til samme avgjørelse. Det skriver The Guardian.

Eva Hoffe, som har kjempet for å beholde manuskriptene, er datteren til kvinnen som jobbet som Max Brods sekretær. Max Brod var i sin tur Kafkas utgiver og fortrolige. Han beholdt og utga Kafkas verker etter hans død, til tross for at Kafka ba om at bøkene hans skulle brennes.

Brod flyktet til Palestina da den tyske invasjonen kom til Tsjekkoslovakia i 1939, og det er på grunn av avtalebruddet med Kafka at man i dag kan lese kjente bøker som «Prosessen», «Metamorfosen» og «Slottet».

Da Brod døde, ba han sin sekretær, Ester Hoffe, om å levere bøkene til det hebraiske universitetet i Jerusalem. Det gjorde hun ikke, noe som har ført til en årelang strid i retten.

Boksamlingen inneholder også upubliserte verker, og regnes med å være verdt flere millioner dollar.

Franz Kafka var en tyskspråklig forfatter som ble født i Praha i 1883. Han fikk tuberkulose i 1917, og døde i 1924, bare 41 år gammel. Han publiserte bare en brøkdel av sitt forfatterskap mens han var i live.

Kulturstrøm

 • YouTube-krangel rammer norsk musikk

  Også norsk musikk fjernes fra danske Youtube-skjermer. Grunnen er at Koda, som forvalter musikkrettighetene, og Google ikke er enige om en ny avtale om inntekter fra avspillinger, skriver Tek.no. Dette gjelder kun i Danmark, ifølge Tono her i Norge.

  En You Tube-app
  Foto: Patrick Semansky / AP
 • Langtidseffektane blir alvorlege

  Arrangørar av kultur- og idrettsarrangement har lenge levd i håpet om å kunna ha opp til 500 personar frå og med 1. september. Fleire aktørar har også bedd om å endre tolkinga av 1-metersregelen. Tone Østerdal i Norske Konsertarrangører bekymrar seg for kulturbransjen som allereie ligg nede.

 • Oprah sender bok til ledere

  Oprah Winfrey meldte på CBS Morning at hun kjøper inn 500 eksemplarer av boka «Caste» og sender til alle landets guvernører, ordførere, direktører for de 100 største selskapene og professorer ved de 100 beste universitetene. Talk show-verten mener «Caste» er den viktigste boka hun noensinne har valgt til bokklubben sin.