Hopp til innhold

Islandske håndskrifter

Ingenting har vært viktigere for Islands nasjonale bevissthet enn deres middelalderske håndskrifter. De var landets minner fra storhetstiden som et fritt folk. Og de ble symbolet på landets nye selvstendighet i forrige århundre.

Odin fra Melsteds Edda (1765-66)
Foto: Á. Magnússons Inst.

Vi finner ikke mye bevart fra middelalderen på Island. Kirkene er borte. Den eldste bevarte bygningen i Reykjavik er fra 1752! Derfor er deres gamle håndskrifter desto viktigere. I dag kan vi se dem i Kulturarvhuset i Hverfisgata.

Kulturarvhuset som rommer de gamle manuskriptene.

Kulturarvhuset - en hvit perle ved siden av Nasjonalteatrets mørke eleganse. (Sistnevnte er blant hovedsakene i Kunstreisens neste program!)

Foto: Nina Skurtveit / NRK

Árni Magnússon

Ingen har større ære for at håndskriftene er blitt bevart enn islendingen Árni Magnússon (1662 - 1730). Under sin studietid i København fattet han interesse for de gamle håndskriftene. Og da han oppdaget at kongen hadde tanker om å selge dem, startet han selv å samle. Han sørget også for å skaffe god avskrifter av det han kom over.

Håndskriftene fant han i Danmark, Island, Norge og ellers i Skandinavia. Og det er vesentlig hans samling som kom tilbake til Island 21. april 1971 – og som vi kan se i Kulturarvhuset i dag. Her finner vi sagaene, eddadiktningen og de mange historiske skriftene som skulle få betydning langt ut over Islands egne grenser.

Skriftenes store betydning

I Kunstreisen tar vi deg med inn i de mørke rommene, titter på de vakre håndskriftene som ligger i sine glassmontre og funderer over alle spørsmålene rundt disse manuskriptene. For det kan jo synes underlig at kristne munker valgte å skrive ned fortellingene om de norrøne gudene?

Verdifullt er det også å ha lovbøker og nedtegninger om folk og fe som slo seg ned på Island. Vi rekker ikke her å trekke frem alle sider av håndskriftene. Men vi har absolutt våre tanker om hvorfor man nettopp fra 1700-tallet ble så opptatt av mytene og de gamle guder. Stikkord er blant annet den tyske kulturfilosofen Johann Gottfried Herder hans tanker om det nasjonale!

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober