NRK Meny
Normal

Islandsk presse får flengende kritikk

Islandsk presse får flengende kritikk i fersk rapport. De gjorde ikke jobben sin i forkant av bankollapsen for halvannet år siden.

Demonstrasjon mot Icesave på Island

Islendere protesterer mot bankene, som kastet landet ut i bunnløs gjeld.

Foto: Halldor Kolbeins / Scanpix/AFP

I går hørte vi blant annet tidligere statsminister på Island få flengende kritikk i forbindelse med bankkrisen . I den samme granskingsrapport får Islandsk presse også passet sitt påskrevet.

For et drøyt år siden trakk islendingene ut i gatene og hamret løs på gryter og spann i protest mot at landet var kastet ut i bunnløs gjeld. Kasserolle-revolusjonen ble navnet på demonstrasjonene som bredde om seg i hovedstaden Reykjavik.

Vaktbikkjene gjorde ikke jobben sin

Thorbjørn Broddason

Thorbjørn Broddason

Foto: Universitetet på Island

I går kom rapporten om bankkollapsen, og tidligere pollitiske ledere fikk knusende kritikk. Flere tidligere islandske ledere anklages for å ha forsømt seg grovt i den økonomiske politikken fram til finanskrisen i 2008. Men de er ikke alene. Heller ikke pressen - vaktbikkjen - gjorde jobben sin

– De har ikke lykkes med å drive den granskende og kritiske analytiske virksomhet som de burde gjøre. De har helt enkelt misset sin sjanse til selvstendighet, sier professor Thorbjørn Broddason.

Han er en av i alt fire ansatte ved islands universitet som har sett på mediedekningen av de islandske bankene i forkant av kollapsen

Dekningen preget av positiv omtale

Konklusjonen er nedslående: Islandsk presse var svært ukritiske i sin dekning av bankene. Mange medier publiserte lite selvstendig arbeid, men nøyde seg med å videreformidle informasjon fra bankene. Dessuten analyserte journalistene i liten grad det som skjedde. Dekningen var preget av positiv omtale.

– For hver nyhet som ble betraktet som negativt for de islandske bankene, så skrev man seks eller sju positive, sier Broddason.

I arbeidet har Broddason også sett eksempler på at de kritiske spørsmålene som har blitt stilt, har blitt dysset ned eller oversett.

Blogger fikk kritikk

Stefan Snævarr

Stefan Snævarr

Foto: Høgskolen i Lillehammer

Det har Professor i filosofi ved Høgskolen i Lillehammer, Stefan Snævarr, følt på kroppen. Han er selv fra Island, og følger situasjonen i landet nøye. For flere år siden blogget han om sin egen skepsis mot banksystemet. Og fikk skarpe reaksjoner

– Den typiske reaksjonen var «du har ikke bodd på Island på mange år, og vet ikke hva» som skjer. Eller: «Jo, jo, du har isolert sett noen poenger, men du ser ikke helthetsbildet», sier han.

Han mener en del av problemet med mediedekningen er at flere medier var eid av bankene.

– De kjøpte systematisk opp islandske aviser og medier, og har på den måten klart å bruke dem som instrumenter for å fremme sitt syn på tingene og feie ubehagelige ting under teppet.

Binding mellom banker og medier

Professor Thorbjørn Broddason trekker også frem bindingene mellom bankene og mediene. Men det fungerte ikke slik at pressen kun var positive i omtalen av banker der de selv hadde interesser.

– Man skrev positivt om alle banker, stort sett.

Konklusjonen er en hard dom mot islandsk presse

– Det islandske systemet fungerte ikke som det skulle ha gjort.

Kulturstrøm

  • 1,3 milliarder falske kontoer

    Nesten 1,3 milliarder falske Facebook-kontoer har blitt deaktivert i løpet av de siste seks månedene, opplyser selskapet. I en uttalelse tirsdag redegjorde Facebook for selskapets standarder mot seksuelle og voldelige bilder, terrorpropaganda og hatytringer. Det uønskede innholdet på Facebook fra januar til mars utgjør mellom 0,22 og 0,27 prosent av det totale innholdet på det sosiale nettverket, som blir brukt av over to milliarder mennesker (NTB).

  • Mari Boine på Stupetårnet

    Under Festspillene i Elverum skal Boine holde Soloppgangskonsert på Stupetårnet i Hamar. Det skjer 11. august – klokken fem om morgenen. Da etterfølger hun førstemann opp i tårnet, Ole Edvard Antonsen, som hadde ideen i 2016 og mente rytmisk musikk fra et stupetårn «passet perfekt». I fjor tro Bugge Wesseltoft og DJ Strangefruit til med det en anmelder kalte «sløv jazz» fra Stupetårnet (NTB).

    Mari Boine på Varangerfestivalen
    Foto: Knut-Sverre Horn / NRK