Hopp til innhold

Iskaldt kappløp og eventyr på tv

Ikke siden Amundsen og Scott har noen konkurrert om å komme først til Sørpolen.

Stian Aker og Rune Malterud
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Norge først på Sydpolen 14. desember 1911

Etter uker med vind, snø og kulde kom Roald Amundsens gjeng som de første noensinne til Sydpolen.

Foto: NTB, SCANPIX/Arkiv / SCANPIX
Kampen om Sørpolen

Nå kappes seks lag om å bli først til Sørpolen i det første kappløpet siden britene måtte se seg slått av nordmennene.

Foto: Petter Nyquist
Antarktis

Deltakerne skal på på ski i lag på to-tre personer. Kun på sjekkpunktet midtveis i løpet har de kontakt med følgeteamet.

Foto: Petter Nyquist

I snart hundre år har britene ønsket revansje. At Amundsens lag kom fem uker før Scotts lag som de første på polpunktet var ikke lett å svelge for det britiske imperiet.

I årets kappløp til Sørpolen konkurrerer to karer fra Toten mot blant annet britiske kjendiser og atleter. På verdens kaldeste og mest værharde kontinent skal de gå nesten 770 km over endeløse isvidder hvor mennesker aldi før har vært..

I fire episoder følger vi Rune Malterud og Stian Aker gjennom trening, reise, forberedelser og den lange turen mot polpunktet. Mens andre lag har sterke sponsorer i ryggen og tre deltakere til å trekke pulkene over breene må barndomskameratene fra Toten kjempe skulder ved skulder på sin livs hardeste reise.

I bakgrunnen følger et filmteam fra Norge de to ferske eventyrerne. Martin Schilde og Petter Nyquist er rake motsetninger når det kommer til friluftsliv. Sammen forteller de historien om ekspedisjonen fra sidelinja i videodagboka her på NRK.no/kampenomsorpolen .

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober