Hopp til innhold

Bakom-historie fra Berlinerpoplenes rike

Hvordan oppleves det for en stillferdig bonde at gården blir omgjort til et filmstudio? Hvordan taklet Isak Stene disse ukene med kabler og lysutstyr og folk over alt.

Isak og Berlinerpoplene
Foto: Øystein Lie / NRK

Da NRK Drama skulle spille inn Berlinerpoplene nøyde de seg ikke med kulisser – de ville ha en virkelig gård som kunne forestille romanens Neshov.

Valget falt på Nersjurstu, slektsgården til Isak Stene. Han er 75 år og driver fortsatt gården, stort sett med korndyrking. Selv om odelsgutten Isak har en yngere bror boende på gården, er det ikke så mye virksomhet rundt veggene lenger.

Så da NRK spurte om å få leie eiendommen, var han gjestfriheten sjøl. Han forestilte seg nok ikke at det var som å slippe Hollywood inn over dørstokken.

Hør Isaks opplevelse av tv-serien Berlinerpoplene Isak Stene om Berlinerpoplene

Og selvfølgelig kommer forfatter Anne B. på kaffebesøk til Nersjurstu. Isak er nysgjerrig: Er det gården hans hun har tenkt på under skrivingen?

Isak blir filmet
Foto: Øystein Lie / NRK

Isak valgte å bli boende på gården sin, og takket nei til hotellopphold.

Kulturstrøm

  • Nynorsk litteraturpris til Edvard Hoem

    Edvard Hoem er tildelt Nynorsk litteraturpris 2023 for boka Husjomfru.

    Prisen er på 50 000 kroner og blir tildelt på landsmøtet til Noregs Mållag i helga.

    Litteraturprisen er blitt delt ut sidan 1982, og saman med mållaget er det Det Norske Samlaget og Det Norske Teatret som står bak prisen.

    Husjomfru av Edvard Hoem
  • Tre norske er nominert til Nordisk Råds barn- og ungdomslitteraturpris

    Grøssaren «Udyr» av Ingvild Bjerkeland og høgtlesingsboka «Oskar og eg» av Maria Parr og illustratør Åshild Irgens nominert frå Noreg.

    I tillegg er Saia Stueng frå Karasjok nominert for ungdomsromanen «Hamburgerprinseassa – Eallá dušše oktii» i kategorien for det samiske språkområdet.

    Totalt 14 nordiske biletebøker, barnebøker og ungdomsromanar nominerte til Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2024.

    Fleire av dei nominerte tek for seg eksistensielle spørsmål om livet og døden. Eit anna tema som går att er menneska sin relasjon til naturen.

    Vinnaren vert offentleggjort 22. oktober.

    Montasje forfatterportrett Maria Parr og coveret til barneboka Oskar og eg
    Foto: Samlaget/Jula Marie Nagelstad
  • Tungtvann feirer 25-årsjubileum i Operaen

    I år er det 25 år siden Tungtvann slapp sin første EP «Reinspikka Hip Hop».

    Det feirer de med å opptre på Operaen i Oslo.

    15. september blir det nemlig nordnorsk rap på menyen i hovedstadens storstue. Kringkastingsorkestret (KORK) blir også med på feiringen.

    I tillegg er hiphop-profiler som Petter, Jaa9 & OnklP, Lars Vaular, Oscar Blesson, Tyr, Grim Pil og Rambow invitert til jubileet.

    – Med den line-upen vi har så lurer jeg på om operaen er stor nok til å huse oss, sier Jørgen Nordeng i en pressemelding.

    – Sånn rent publikumsmessig, understreker han.

    Nordnorske Tungtvann er regnet for å være de første til å lykkes med rap på norsk.

    – Da vi begynte var det for å bevise at det gikk an. Vi følte at det meste vi hadde hørt av norsk rap ikke hørtes ut som hiphop, sier Nordeng.

    Arrangementet er i regi av Bodø2024.

    – Grunnen til at vi ønsker å gjøre det i Oslo, som den eneste produksjonen vi gjennomfører der, er at dette fenomenet funker på norsk takket være nordlendinger. Da gir det mening å ta det til hovedstaden, forteller programsjef Henrik Sand Dagfinrud

    Tungtvann opptrer på operaen 15. september
    Foto: Tarjei Krogh