Bakom-historie fra Berlinerpoplenes rike

Hvordan oppleves det for en stillferdig bonde at gården blir omgjort til et filmstudio? Hvordan taklet Isak Stene disse ukene med kabler og lysutstyr og folk over alt.

Isak og Berlinerpoplene
Foto: Øystein Lie / NRK

Da NRK Drama skulle spille inn Berlinerpoplene nøyde de seg ikke med kulisser – de ville ha en virkelig gård som kunne forestille romanens Neshov.

Valget falt på Nersjurstu, slektsgården til Isak Stene. Han er 75 år og driver fortsatt gården, stort sett med korndyrking. Selv om odelsgutten Isak har en yngere bror boende på gården, er det ikke så mye virksomhet rundt veggene lenger.

Så da NRK spurte om å få leie eiendommen, var han gjestfriheten sjøl. Han forestilte seg nok ikke at det var som å slippe Hollywood inn over dørstokken.

Hør Isaks opplevelse av tv-serien Berlinerpoplene Isak Stene om Berlinerpoplene

Og selvfølgelig kommer forfatter Anne B. på kaffebesøk til Nersjurstu. Isak er nysgjerrig: Er det gården hans hun har tenkt på under skrivingen?

Isak blir filmet
Foto: Øystein Lie / NRK

Isak valgte å bli boende på gården sin, og takket nei til hotellopphold.

Kulturstrøm

 • 148 millioner til freda bygg

  Riksantikvaren har fordelt 148 millioner kroner til å sette i stand freda bygg som er privateide. Halvparten av de 3300 freda private byggene trenger å settes i stand, husmannsplasser som herregårder. Midlene deles ut via fylkeskommunene, med en oppfordring om at de også gir tilskudd til sine freda bygninger. Oppland og Hordaland får de største summene i år, skriver Riksantikvaren i en pressemelding.

  Kvalfjord
  Foto: Einar Strand / NTFK
 • Bookmakerne tror på KEiiNO

  Knappe to uker før den norske Melodi Grand Prix-finalen, har gruppen den største vinnersjansen, ifølge bookmakerne, med 38 prosent. KEiiNO er et norsk-samisk samarbeidsprosjekt mellom artistene Fred Buljo, Alexandra Rotan og Tom Hugo, De stiller med sangen «Spirit in the sky». Men det er ikke kun blant bookmakerne KEiiNO er favoritt. Ser man på strømmetallene til låtene på Spotify og visninger på YouTube, så troner «Spirit in the sky» på begge lister. (NTB)

  KEiiNO
  Foto: NRK
 • Privat høyskole vil kjøpe Deichman

  Høyskolen Kristiania vil legge inn bud på bygningen der Deichmanske hovedbibliotek holder til. Når hovedbiblioteket flytter til Bjørvika neste år, blir den gamle bygningen stående tom. Oslo kommune har meldt at de vil legge bygningen ut for salg. Høyskolen har i dag 10.000 studenter, er spredt rundt på åtte ulike adresser i hovedstaden, og venter en dobling av antallet studenter de neste årene. (NTB)

  Deichmanske Bibliotek
  Foto: Håkon Sønderland (CC BY-NC-SA 2.0)