Hopp til innhold

IS har delvis ødelagt Palmyras-amfiteater

– En krigsforbrytelse, sier lederen for UNESCO-kommisjonen.

Palmyras ødeleggelser er store, men amfiteateret består

AMFITEATERET: Dette er et av stedene i Palmyra IS nå har skadet. Bildet er tatt før ødeleggelsene skjedde.

Foto: JOSEPH EID / Afp

IS-militanter har ødelagt deler av det romerske amfiteateret i oldtidsbyen i Palmyra, melder BBC.

De skal også ha ødelagt Tetrapylon-monumentet i oldtidsbyen, etter å ha tatt den tilbake.

– En krigsforbrytelse

– Dette er en tragedie, sier Tora Aasland, leder i UNESCO-kommisjonen, til NRK. Hun sier at ødeleggelsene er veldig målrettet og et angrep på vår fellesarv.

Dette skjer i serien av ødeleggelser IS har utført på de flere tusen år gamle romerske ruinene og historiske monumentene i verdensarvbyen – og de er omfattende.

Når de blir tatt, for det håper jeg de blir, må de stilles for krigsforbryterdomstolen og dømmes for krigsforbrytelser. Så alvorlig er det.

Ødeleggelsene i verdensarvbyen Palmyra er store
Foto: JOSEPH EID / Afp

Brukes i propaganda

Professor i arkeologi ved Universitetet i Oslo, Christopher Prescott, forteller til NRK at amfiteateret, der IS tidligere har henrettet gisler, brukes av symbolske og propagandamessige årsaker.

– Palmyra får mye oppmerksomhet, og har sterk symbolsk betydning. Når de henretter mennesker der, viser de maktesløsheten og totaliteten i deres ideologiske program, og at oldtidsminner og menneskeliv ikke har noen verdi, forteller han.

Kan ødeleggelsene repareres?

– Alt kan repareres, men den ekteheten som var over monumentene er borte for alltid.

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)