Iran knebler kunstnere

Filmregisøren Jafar Panahi skulle ha vært på filmfestivalen i Mumbai som starter denne uken, men myndighetene har konfiskert passet hans for å holde ham hjemme.

Jafar Panahi
Foto: BEHROUZ MEHRI / AFP

Kunstnere i Iran blir nektet å reise ut av landet. Myndighetene frykter de skal tale opposisjonens sak. Flere andre kunstnere har også problemer med å reise ut.

Fikk Sølvbjørnen

Den iranske regisøren Jafar Panahi fikk suksess i Europa med filmen Offside i 2006. Historien om jentegjengen som forsøker å komme seg inn på fotballkamper i Teheran, selv om det er forbudt for kvinner å se herre-fotball, var så godt fortalt at han kunne reise hjem med Sølvbjørnen fra filmfestivalen i Berlin.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstrasjon i Iran

Fra de voldsomme demonstrasjonene i Iran i juni 2009.

Foto: Str / REUTERS

Men etter de voldsomme demonstrasjonene i Iran mot resultatet av presidentvalget i juni frykter myndighetene at han vil snakke mot regimet dersom han får reise på nye filmfestivaler.

Les også: Kunstnere arresteres i Iran

Tidligere denne måneden ble han stoppet på flyplassen på vei til Frankrike, skriver Tehran Times . Passet ble konfiskert og dermed får han heller ikke dra til filmfestivalen i Mumbai, som starter torsdag.

Forhandler om atomprogram

Iran forhandler for tiden om atomprogrammet med USA, Russland og Frankrike i Wien. Denne uka vil Iran svare Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) om de godtar et FN-støttet forslag om å anrike iransk uran i et tredjeland.

Les også: Iran vil svare IAEA i neste uke

Les også: - Det er en avventende stemning her

Skuespilleren Fatemeh Motamad-Arya, som blant annet spiller i filmen Niloofar fra i fjor, og dokumentaristen Mojotaba Mirtahmasb får heller ikke lov å reise ut. De skulle deltatt på et seminar ved filmskolen ved Universitetet i Los Angeles.

Aksjonene Iranske myndigheter har satt i gang for å kneble kunstnerne har gått så langt at selv datteren til president Ahmadinejads egen medierådgiver nå har søkt asyl i Tyskland. Etter at hun viste sin siste film på festival i Nürnberg for to uker siden tør ikke Narges Kalhor å dra hjem til regimet hennes egen far er en del av.

Kulturstrøm

  • Vogue-redaktør går av

    Redaktøren for motemagasinet Vogue i Brasil fikk kraftig kritikk da hun nylig valgte å ha temaet slavehandel under bursdagsfeiringen sin, skriver MinMote. Ifølge The Guardian skal Donata Meirelle ha sittet på en trone flankert av fire svarte kvinner kledd i hvitt. Kritikerne har sammenlignet antrekkene kvinnene bar, med klærne slaver brukte. Skandelafesten skjedde i Bahia, som har den største andelen av Brasils svarte befolkning.

  • Blir ikke voldelig av voldsspill

    Det finnes ingen sammenheng mellom unge menneskers adferd og det å spille dataspill med mye vold. Det viser en britisk undersøkelse gjort ved universitetet i Oxford og publisert i tidsskriftet The Royal Society. Undersøkelsen baserer seg på svar fra over 2.000 ungdommer mellom 14 og 15 år og deres foreldre. Deltakerne ble observert mens de spilte spill som «Call of Duty» og «Grand Theft Auto» (bildet). Foreldrene ble bedt om å holde øye med ungdommenes oppførsel før, under og etter at de hadde spilt. (NTB)

    Grand Theft Auto screenshot
    Foto: Rockstar Games