NRK Meny
Normal

Iran knebler kunstnere

Filmregisøren Jafar Panahi skulle ha vært på filmfestivalen i Mumbai som starter denne uken, men myndighetene har konfiskert passet hans for å holde ham hjemme.

Jafar Panahi
Foto: BEHROUZ MEHRI / AFP

Kunstnere i Iran blir nektet å reise ut av landet. Myndighetene frykter de skal tale opposisjonens sak. Flere andre kunstnere har også problemer med å reise ut.

Fikk Sølvbjørnen

Den iranske regisøren Jafar Panahi fikk suksess i Europa med filmen Offside i 2006. Historien om jentegjengen som forsøker å komme seg inn på fotballkamper i Teheran, selv om det er forbudt for kvinner å se herre-fotball, var så godt fortalt at han kunne reise hjem med Sølvbjørnen fra filmfestivalen i Berlin.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Demonstrasjon i Iran

Fra de voldsomme demonstrasjonene i Iran i juni 2009.

Foto: Str / REUTERS

Men etter de voldsomme demonstrasjonene i Iran mot resultatet av presidentvalget i juni frykter myndighetene at han vil snakke mot regimet dersom han får reise på nye filmfestivaler.

Les også: Kunstnere arresteres i Iran

Tidligere denne måneden ble han stoppet på flyplassen på vei til Frankrike, skriver Tehran Times . Passet ble konfiskert og dermed får han heller ikke dra til filmfestivalen i Mumbai, som starter torsdag.

Forhandler om atomprogram

Iran forhandler for tiden om atomprogrammet med USA, Russland og Frankrike i Wien. Denne uka vil Iran svare Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) om de godtar et FN-støttet forslag om å anrike iransk uran i et tredjeland.

Les også: Iran vil svare IAEA i neste uke

Les også: - Det er en avventende stemning her

Skuespilleren Fatemeh Motamad-Arya, som blant annet spiller i filmen Niloofar fra i fjor, og dokumentaristen Mojotaba Mirtahmasb får heller ikke lov å reise ut. De skulle deltatt på et seminar ved filmskolen ved Universitetet i Los Angeles.

Aksjonene Iranske myndigheter har satt i gang for å kneble kunstnerne har gått så langt at selv datteren til president Ahmadinejads egen medierådgiver nå har søkt asyl i Tyskland. Etter at hun viste sin siste film på festival i Nürnberg for to uker siden tør ikke Narges Kalhor å dra hjem til regimet hennes egen far er en del av.