Iran forbyr trekantdrama på TV

Valgmulighetene blir stadig mindre for det iranske TV-publikummet, etter den siste innstrammingen i reglene over hva som er lov å vise på TV i landet.

THE TWILIGHT SAGA: NEW MOON

Dobbelt tabu i denne scenen fra «Twilight — New Moon». Både halvnakne gutter og trekantdrama mellom Jacob (Taylor Lautner), Bella (Kristen Stewart) og Edward (Robert Pattinson).

Foto: Photo by Kimberley French/Nordisk Film Distribusjon AS

Tidligere i år rapporterte iranske medier at det ikke lenger var lov å sende matprogrammer der det vises hvordan man tilbereder «vestlige retter».

Denne gangen er det halvnakne menn og kjærlighetsdilemmaer som forbys, melder Reuters.

Les også: Iran forbyr vestlige frisyrer

Farlige trekantdramaer

Alle TV-program som inneholder halvnakne menn eller trekantdramaer, kan bare glemme å få sendetid på Iran TV, som har monopol på fjernsynssendinger i landet. Satellitt-TV har vært forbudt siden midten av 90-tallet.

Ettersom TV-kanalen allerede nesten bare sender religiøse programmer og statspropaganda, er det ifølge Reuters uklart akkurat hva som er bakgrunnen for den plutselige innstrammingen i regelverket. Kanskje hadde de den iranske såpeoperaen «Forbidden Fruits» som skapte furore da de sendte en scene der en mann forlater sin kone til fordel for en yngre kvinne, fortsatt friskt i minne.

Les også: Kina forbyr tidsreiser på film og TV

Unntak fra reglene kan gis til programmer der slik oppførsel blir fordømt, opplyser nyhetsbyrået Fars.

Frykter fløyelsrevolusjon

Iranian President Ahmadinejad

President Ahmadinejad frykter påvirkning fra Vesten.

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL / Reuters

Det blir også oppfordret til å unngå å vise situasjoner med «unødvendig omgang» mellom kvinner og menn.

Selv om forbudene har vært mange siden slutten av 1970-tallet, var ikke TV-sensuren særlig høyt oppe på prioriteringslisten til tidligere president Mohammad Khatami. Da Mahmoud Ahmadinejad tok over makten i 2005, ble imidlertid iranernes sosiale frihet kraftig innskrenket for å hindre vestlig påvirkning.

Ifølge myndighetene er dette et nødvendig grep for å hindre at USA og andre vestlige land bidrar til statskupp gjennom påvirkning fra nettsider, satellitt-kanaler og intellektuelle.

Les også: Kina forbyr Lady Gaga-låter

Kulturstrøm

 • Sivert Aarflot-bygget åpnet

  I dag ble det nye mediebygget ved Høgskulen i Volda åpnet. «Sivert Aarflot-bygget» er nesten 4000 kvadratmeter og inneholder en rekke studio, redaksjonslokaler og kontorer og skal for det meste brukes av de 600 mediestudentene. Medieutdanninga i Volda er i år 50 år.

  Sivert Aarflot
  Foto: Høgskulen i Volda / NRK
 • Norsk barnebok vant tysk pris

  Marianne Kaurins bok om hvor problematisk det kan være å ikke ha noen sommerferie å fortelle om har vunnet Deutscher Jugendliteraturpreis.

  Da romanen «Syden» ble lansert i Tyskland i fjor sommer, trakk flere anmeldere den fram som spesielt aktuell i den krisen vi står i.

  Andre anmeldere trakk fram at Kaurin skriver lett tilgjengelig om den vanskelige barnefattigdommen. Kaurin vant prisen sammen med oversetteren Franziska Hüther.

  – At en norsk barnebok vinner en av verdens mest prestisjefulle litteraturpriser, Deutscher Jugendliteraturpreis, er rett og slett stort, sier Evy Tillman, litterær agent i Oslo Literary Agency, via en pressemelding.

  Deutscher Jugendliteraturpreis ble delt ut for første gang i 1956. De nominerte bøkene får ekstra oppmerksomhet i det store tyske bokmarkedet fram til prisen deles ut under Bokmessen i Frankfurt i oktober (NTB).

  Marianne Kaurin
  Foto: Aschehoug forlag