Hopp til innhold

Iran forbyr trekantdrama på TV

Valgmulighetene blir stadig mindre for det iranske TV-publikummet, etter den siste innstrammingen i reglene over hva som er lov å vise på TV i landet.

THE TWILIGHT SAGA: NEW MOON

Dobbelt tabu i denne scenen fra «Twilight — New Moon». Både halvnakne gutter og trekantdrama mellom Jacob (Taylor Lautner), Bella (Kristen Stewart) og Edward (Robert Pattinson).

Foto: Photo by Kimberley French/Nordisk Film Distribusjon AS

Tidligere i år rapporterte iranske medier at det ikke lenger var lov å sende matprogrammer der det vises hvordan man tilbereder «vestlige retter».

Denne gangen er det halvnakne menn og kjærlighetsdilemmaer som forbys, melder Reuters.

Les også: Iran forbyr vestlige frisyrer

Farlige trekantdramaer

Alle TV-program som inneholder halvnakne menn eller trekantdramaer, kan bare glemme å få sendetid på Iran TV, som har monopol på fjernsynssendinger i landet. Satellitt-TV har vært forbudt siden midten av 90-tallet.

Ettersom TV-kanalen allerede nesten bare sender religiøse programmer og statspropaganda, er det ifølge Reuters uklart akkurat hva som er bakgrunnen for den plutselige innstrammingen i regelverket. Kanskje hadde de den iranske såpeoperaen «Forbidden Fruits» som skapte furore da de sendte en scene der en mann forlater sin kone til fordel for en yngre kvinne, fortsatt friskt i minne.

Les også: Kina forbyr tidsreiser på film og TV

Unntak fra reglene kan gis til programmer der slik oppførsel blir fordømt, opplyser nyhetsbyrået Fars.

Frykter fløyelsrevolusjon

Iranian President Ahmadinejad

President Ahmadinejad frykter påvirkning fra Vesten.

Foto: MORTEZA NIKOUBAZL / Reuters

Det blir også oppfordret til å unngå å vise situasjoner med «unødvendig omgang» mellom kvinner og menn.

Selv om forbudene har vært mange siden slutten av 1970-tallet, var ikke TV-sensuren særlig høyt oppe på prioriteringslisten til tidligere president Mohammad Khatami. Da Mahmoud Ahmadinejad tok over makten i 2005, ble imidlertid iranernes sosiale frihet kraftig innskrenket for å hindre vestlig påvirkning.

Ifølge myndighetene er dette et nødvendig grep for å hindre at USA og andre vestlige land bidrar til statskupp gjennom påvirkning fra nettsider, satellitt-kanaler og intellektuelle.

Les også: Kina forbyr Lady Gaga-låter

Kulturstrøm

  • Ny undersøkelse: Færre leser for barna sine

    Stadig færre foreldre leser høyt for barna sine. Andelen boklesere i befolkningen synker sakte, viser Leserundersøkelsen 2024, som blir sluppet i dag, skriver Den norske forleggerforeningen i en pressemelding.

    – Foreldres lesing er avgjørende for barns ordforråd og leseglede. Nå faller også disse tallene, dette er dramatisk, sier Trine Skei Grande, administrerende direktør i Forleggerforeningen.

    Én av fire foreldre leser aldri høyt for barna sine. I 2017 svarte 93 prosent av foreldre med barn under 10 år at de leste høyt for barna sine. I 2023 var tallet 75 prosent. Samtidig viser undersøkelsen at de som leser for barna sine, gjør det oftere enn før.

    Leseundersøkelsen har blitt gjennomført av Forleggerforeningen og Bokhandlerforeningen siden 1977.

    – Leserundersøkelsen bekrefter at vi trenger et krafttak for lesing, sier Trine Skei Grande i Forleggerforeningen og Anne Schiøtz i Bokhandlerforeningen.

  • Årets verk og Årets utøver

    Årets verk og Årets utøver 2023 ble delt ut i Spillerom, NRK P2, søndag 21. april. Dirigent og fiolinist Lars-Erik ter Jung er kåret til Årets utøver 2023. Tre vinnere får prisen Årets verk; Jan Erik Mikalsen for Fleurs, Nils Henrik Asheim for Organotopia, Tine Surel Lange – Two sides of the River. Prisene deles ut av Norsk komponistforening.

    Årets utøver og Årets verk 2023
    Foto: Kristin Kverndokk / NRK
  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober