NRK Meny
Normal

Investor Arthur Buchardt: – Bygg det nye regjeringskvartalet i tre

Norge er i verdenstoppen når det kommer til trearkitektur. Arthur Buchardt mener politikerne bør lytte til sine egne ord om «det grønne skiftet» ved å bygge i tre.

Arthur Buchardt

BYGGER I TRE: Investor Arthur Buchardt holder for tiden på å planlegge det som skal bli verdens høyeste trehus. Han mener regjeringen bør leve opp til uttalelsene om det grønne skiftet og bygge det nye regjeringskvartalet i tre.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Norsk trearkitektur befinner seg i verdenstoppen og bruken av tre i større boligbygg har steget kraftig de siste årene.

Investor Arthur Buchardt er kjent for sine høyhusprosjekter i mange norske byer, og er en pådriver når det kommer til bruken av tre. Han mener det nye regjeringskvartalet bør bygges av tre, samtidig som han planlegger å bygge verdens høyeste trehus i Brumunddal.

– Hvis politikerne hadde lyttet til seg selv om det grønne skiftet, så ville det være et fantastisk signal. Å bygge regjeringskvartalet i tre, med de kvadratmeterne og de høydene, er fullt mulig. Det ville vært meget spennende, sier han.

Altså bygge alt i tre?

– Ja, alt i tre. Det må være noe glass, men det ville gitt en opplevelse og et signal som ville vært helt fantastisk, sier Buchardt.

Verdens høyeste trehus

Mjøsparken i Brumunddal

TAR VERDENSREKORDEN: Mjøstårnet i Ringsaker kommune skal etter planen stå klar i 2017 og blir da verdens høyeste trehus.

Foto: Voll Arkitekter AS/AB Invest AS

Buchardt planlegger nå byggingen av Mjøstårnet, et 66 meter høyt trehus som etter planen stå klart i Brumunddal våren 2017, og bli verdens høyeste trehus.

– Jeg ønsker å lage et signalbygg som vil vise hva som er mulig å bygge i tre. Med nye metoder, bruk av limtre og nye bygge- og brannforskrifter, så kan man bygge nesten så høyt man vil, sier han.

Tre i vinden

Marius Nygaard

I VINDEN: Professor Marius Nygaard ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo sier bruken av tre i arkitektur har fått et gjennombrudd de siste årene.

Foto: NRK

Marius Nygaard er professor ved Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. Han sier trearkitektur har fått et gjennombrudd.

– Det er veldig i vinden. Tre har fått et veldig tydelig gjennombrudd i bruk av større boliger, spesielt studentboliger opptil åtte etasjer. Teknologien er tilgjengelig for å bruke tre i større skala, sier han.

Når det kommer til om han mener regjeringskvartalet kun bør bli bygget i tre, er han ikke like bestemt som Buchardt.

– Det tror jeg blir litt for mye av det gode. Det er naturlig å tenke at offentlige bygg i Norge også skal bygges i tre, men det er veldig viktig at man bruker de ulike materialene der det er hensiktsmessig, sier Nygaard.

Kraftig økning

Miljøvennlig, lavere CO₂-utslipp og ny teknologi på brannsikkerhet er alle elementer som gjør at byggingen av større bokomplekser og høyere trehus har steget kraftig de siste par årene.

Dette gjelder spesielt når det kommer til studentboliger. Fra det første store studentboligprosjektet i massivtre på Ås i 2013, har nå rundt tolv prosjekter blitt realisert eller er under bygging.

– Jeg tror Norge er det ledende landet når det kommer til bærekraftig kultur og bærekraftig design, sier professor ved universitetet Harvard i USA, Ali Malkawi til NRK.

Video av Statsbyggs planer for regjeringskvartalet.

NYTT REGJERINGSKVARTAL: Se en animasjonsvideo av Statsbygg sitt forslag til nytt regjeringskvartal her.