Hopp til innhold

Invasjonen er i gang

Legekontorer rundt om i Norge blir i disse dager invadert av en kvart million fortvilte folk med rennende neser.

Pollen
Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

 

Mens resten av oss gleder oss til å se museører på trærne og kjenne grass under føttene, sitter allergikerne inne og nyser og nyser. De må holde vinduene lukket, og hvis det kommer en regnskur blir de lykkelige.

Nyser ukontrollert

Frokost-tvs lege Rubab Shah forteller at mange begynner å nyse ukontrollert når våren kommer.

– Legekontorene invaderes allerede av folk som vil ha fornyet medisinene sine med det samme de er innom, for de vet hva de har i vente.

Symptomer

Det en allergiker har i vente nå utover våren er nemlig ikke gøy. Det kan være kløe i nese og øyne, det kan være sår hals, rennende nese og øyne, tetthet, slapphet og hodepine.

Det går an å bli allergisk som voksen, men Rubab Shah synes ikke dette er noe vi skal gå rundt og bekymre oss over.

– Det kommer hvis det kommer og det er ikke stort å gjøre med. Noen er disponert for det fra de er små og så gjør det seg gjeldende i voksen alder. Andre kan faktisk vokse det av seg ved at de utvikler antistoffer i kroppen mot allergenene, stoffer som fremkaller allergi, sier allmennlegen.

Håper på vaksine

– Håpet for fremtiden er at man skal utvikle en vaksine mot pollen som skal gjøre oss i stand til å beskytte oss mot disse plagene. Men det er langt frem i tid. Vi er i gang, men vi må se om den har noen langtidsvirkning, fortsetter hun.

Vanlig behandling er antihistaminer, øyedråper eller nesespray. Det finnes også tabletter.

Siste alternativ er kortisonsprøyte.

– Mange ber om sprøyte med en gang fordi de synes det er lettvint, men legene vil gjerne prøve andre alternativer først. Det er fordi at man ikke skal skyte spurv med kanon, forteller Rubab Shah.

Gode råd

Til slutt gir hun oss råd om ikke å forsøke å medisinere oss selv. Vi må gå til legen for å finne ut om vi er allergiske og for hva.

Illustrasjonsfoto
Foto: Rainer Prang / NRK

– Men ikke gå til legen nå og si at du vil ha en blodprøve. Våren er ikke et gunstig tidpunkt å ta blodprøve på. Vi har ikke utviklet antistoffene enda, og det er dem legen forsøker å påvise. Det er bedre å vente til høsten. I mellomtiden kan man få piller for å lindre, avslutter Rubab Shah.

Se innslaget fra Frokost-TV!

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.