– «Drømmehagen» var fast rutine

Over 9000 foreldre har meldt seg inn i facebookgruppen «Gi oss Drømmehagen tilbake!», men NRK Super står på sitt.

Drømmehagen
Foto: BBC

Det ble ramaskrik hos flere småbarnsfamilier da programmet «Drømmehagen» ikke dukket som vanlig klokken 17.30 på NRK Super på mandag. En Facebook-aksjon for å få tilbake programmet ble opprettet, og fikk raskt over 9000 medlemmer.

Samtidig har både NRKs publikumsservice, NRKs Super, og NRK Super-redaktør Nils Stokke blitt nedringt og mailet av frustrerte småbarnsforeldre som har fått leggerutinene ødelagt.

Se video av Andrea som virkelig kommer til å savne Makka Pakka og Hopsi Deisi:

Tror på Fantorangen

– Det er trist hvis vi ødelegger kveldsstunden for noen barn ved å flytte «Drømmehagen», men jeg er sikker på at «Fantorangen» også vil gjøre det bra hos de aller minste, sier redaktør Nils Stokke til NRK.no.

Han forklarer at de ofte rokerer på NRK Supers programmer, og at «Drømmehagen» var et av de programmene som hadde ligget lengst på sin sendeflate.

Fantorangen

Fantorangen overtar for Drømmehagen på NRK Super klokken 17.30.

Foto: Ole Kaland / NRK

Les også: Les mer om «Drømmehagen» på NRK Super

– Vi kan ikke sende de samme programmene hele tiden. Men «Fantorangen» har en kjempestjerne hos barna, og jeg tror det kommer til å bli like bra som «Drømmehagen», mener Stokke.

«Drømmehagen» har på det meste hatt 43 000 seere under 11 år, men lå som regel på mellom 15 000-30 000 daglig.

«Drømmehagen» på nett

Som et plaster på såret, har NRK Super satt opp «Drømmehagen» på formiddagene i stedet.

– Men er ikke «Drømmehagen» et «nattaprogram»?

– Jo, men ved å fortsette å sende det daglig, kan foreldre enten ta det opp på TV-en, eller se det i nett-TV . På den måten kan de fortsette å se programmet ved leggetid hver dag, forklarer Super-redaktøren.

Selv om de ikke har planer om å endre den nye sendetiden på «Drømmehagen» i løpet av året, er Stokke glad for at seerne sier ifra.

– Det er fint å se at programmene våre engasjerer, sier redaktøren – som i ettermiddag også stiller i P4s debattprogram «17.30» for å diskutere nettopp «Drømmehagen».

Savner leggerutinen

Drømmehagen

Andrea (2,5) og Henrik (15 mnd) vet godt når Drømmehagen går på TV.

Foto: Privat

Lasse Eriksen Bjørseth er pappaen til Andrea i videoen, og synes det er synd at Drømmehagen flyttes til formiddagen.

– Andrea er snart 2,5 år, men liker fortsatt å se på Drømmehagen, det samme gjør lillebror Henrik på 15 måneder. Programmet har vært fast rutine så lenge jeg kan huske, forteller småbarnsfaren til NRK.no.

Han er nå forberedt på å måtte gå noen ekstra runder om kveldene før leggetid for å få roet ned.

– Det er greit at det går i nett-TV, men det blir ikke det samme å sette barna foran en liten PC-skjerm, sier Bjørseth.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Drømmehagen

Psykedelisk for noen - uunværlig for andre.

Foto: NRK

Flere programtilbud

«Drømmehagen» er et program for barn under 4 år, men som for voksne kan virke noe surrealistisk og psykedelisk. Det erstattes nå av «Fantorangen», som har samme målgruppe.

– Vi har også flere programmer rettet mot de minste barna, og hele formiddagen fra klokken 06.30 til 12.00 sender vi serier som er rettet spesielt mot de yngste, forteller Stokke.

Skal vi tro NRKs analyseavdeling er også barn mer tilpasningsdyktige enn voksne når det gjelder endringer i TV-rutiner. Da barne-TV ble flyttet over fra NRK1 til NRK Super mandag 4. januar, fulgte alle barna med.

141 000 så på barne-TV på NRK Super denne mandagen, mot 147 000 på NRK1 samme dag i fjor.

Hva synes du om «Drømmehagen» og «Fantorangen»? Diskutér saken her!

Kulturstrøm

 • Sterk fransk åpningshelg

  Filmen Verdens verste menneske er allerede sett av 53.000 i Frankrike etter at den hadde kinopremiere der i forrige uke. Samtidig har den rundet 32.000 besøkende på norske kinoer.

  – Dette er herlige tall og enda bedre enn vi hadde forestilt oss! Folk vil på kino, og fortsatt se kvalitetsfilmer, det er gode nyheter for alle, ikke minst norsk film. At filmen også åpnet knallbra i Frankrike, gjør gleden ekstra stor, sier produsent Thomas Robsahm i en pressemelding.

 • Europeisk pris til norsk film

  Den NRK-sendte dokumentaren «Tro kan flytte fjell» vant i helga Prix Europa Iris Award. Filmen, som er produsert av Medieoperatørene, ble utpekt til den beste europeiske TV-produksjonen om kulturelt mangfold i 2021. Filmen handler om gresk-ortodokse nonner som dukker opp i den lille bygda Valldal for å bygge et majestetisk kloster. Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.

  Gresk-ortodokse nonner dukker opp i den lille bygda Valldal for å bygge et majestetisk kloster. Ordføreren er begeistret, men bygdefolket er splittet.
 • Sele får Språkrådets språkpris

  Forfatteren Katrine Sele tildeles prisen for sitt skarpe innblikk i de store politiske spørsmålene, og for tilstedeværelsen i livene til menneskene i bøkene. – Det får meg til å tenke at stemmen min har blitt hørt, sier forfatteren.