– Vi må stole på barna

– Barn som lærer seg å være streetsmarte, får mestringsfølelse og klarer seg bra, mener barnebokforfatter Nhu Diep. Hun er aktuell med «Nådeløs bildebok for barn», som tar for seg pedofili på en måte som får barn til å le.

Nhu Diep med Nådeløs bildebok for barn

«Nei, jeg lager heller mat ... av deg!!» er bildeteksten til illustrasjonen av kannibalen i Nhu Dieps fortelling «Kjøtt». Hun tar for seg omtålige tema i en virkelig setting i sin nye barnebok fordi hun tenker at det gjør barn smartere.

Foto: Nina Alida Nordbø / NRKbok/Instagram

– Jeg forteller om pedofili, men uten å skremme barna, sier Nhu Diep .

– Det skumle jeg forteller om skjer i virkeligheten, i de trygge hverdagslige omgivelsene, ikke som eventyr eller digitale spill. Karakterene er ekte, de er ikke zombier eller roboter. Det passer kanskje ikke for dem som lever i den rosa boblen, men det gir oss voksne en mulighet til å lære ungene å ta forhåndsregler.

– Hvem er det som ikke elsker rompesprekker?

Nhu Diep

Når min 7 år gamle datter prøver seg med å si 'What the fox', viser hun sosiale antenner, mener Nhu Diep, som minner om at barn er smartere enn vi ofte tror.

Foto: Nina Alida Nordbø / NRK

Barna til Nhu Diep går på skole i Bergen. Da foreldrene fikk brev hjem om lokkemenn i området kom idéen til boken som ble hetende «Nådeløs bildebok for barn».

«Denne boken passer best for barn som får lov til å gå hjem fra skolen alene», står det bak på omslaget.

Boka, som er beregnet på barn mellom 5 og 12 år, består av to historier. «Kjøtt» handler om kannibalisme og «Y» handler om en mann som er helt spesielt opptatt av barnerumper.

– Pedofili er et ømtålig tema, det er uvant og vi liker jo det trygge, sier Diep.

– Ungene ler av mannen i «Y», fordi de ikke skjønner alvoret. For hvem er det som ikke elsker rompesprekker? Vi voksne kan belyse og fortelle, vi trenger ikke skremme barna. Vår jobb er å gi dem noen forhåndsregler, så de kan klare seg dersom vi ikke er der for dem.

Nådeløs bildebok for barn, fortellingen Y. Av Nhu Diep

Fra fortellingen Y»: (Dag 1: Mandag kl. 08.45) Bill la fort merke til at Y var spesielt oppmerksom på barna i klasserommet.

Foto: Nina Alida Nordbø / NRK

– Ta tilbake streetsmartheten

– Det blir helt feil for meg som mor å la det skumle legge føringene for hvordan ungene skal vokse opp, sier Diep.

– Vi må stole på barna, vår jobb er å gi dem noen hjelpemidler. Som å se seg for før de går over veien. Som å ikke bli med fremmede mennesker. Som å be om kodeord når noen de ikke kjenner sier at de skal hente dem.

Nhu Diep mener mange foreldre ødelegger for barna ved å ikke stole på dem.

– Barn som ikke blir stolt på, vokser opp som svake, dumme barn. Vi er født med intuisjon og magefølelse, og de egenskapene må trenes opp. Det er viktig å ta tilbake streetsmartheten og stole på barna. De er smarte og kan klare mer enn vi tror! Og en dag skal vi jo gi slipp på dem.

Kulturstrøm

 • Utgir norsk stumfilm

  Nasjonalbiblioteket utgir en blu-ray med det som er bevart av cirka 20 norske stumfilmer fra 1910-tallet, under tittelen «Stumme filmspor». To av filmene er nesten komplette: Melodramaet «Under forvandlingens lov», som kombinerer historiefortelling med attraksjonsscener, og «Revolutionens datter» (bildet), en folkekomedie ispedd både arbeideropprør, kjærlighet og boksing.

  Stillbilde fra den norske stumfilmen Revolutionens datter
  Foto: Nasjonalbiblioteket
 • 26,9 millioner til musikk

  Kulturrådet bevilger 26,9 millioner kroner til 227 musikkprosjekter over hele landet.

  45 av prosjektene som har fått tildeling er rettet mot barn og unge, opplyser Kulturrådet.

  – Vi ønsker et større mangfold blant søkerne til arrangørordningen, særlig når det gjelder hvilke publikumsgrupper prosjektene treffer, sier leder i musikkutvalget for arrangør- og festivalstøtte, Jan Ole Otnæs.

  Til sammen er det gitt tilskudd til flere enn 1.350 konserter over hele landet og i utlandet.