– Vi må stole på barna

– Barn som lærer seg å være streetsmarte, får mestringsfølelse og klarer seg bra, mener barnebokforfatter Nhu Diep. Hun er aktuell med «Nådeløs bildebok for barn», som tar for seg pedofili på en måte som får barn til å le.

Nhu Diep med Nådeløs bildebok for barn

«Nei, jeg lager heller mat ... av deg!!» er bildeteksten til illustrasjonen av kannibalen i Nhu Dieps fortelling «Kjøtt». Hun tar for seg omtålige tema i en virkelig setting i sin nye barnebok fordi hun tenker at det gjør barn smartere.

Foto: Nina Alida Nordbø / NRKbok/Instagram

– Jeg forteller om pedofili, men uten å skremme barna, sier Nhu Diep .

– Det skumle jeg forteller om skjer i virkeligheten, i de trygge hverdagslige omgivelsene, ikke som eventyr eller digitale spill. Karakterene er ekte, de er ikke zombier eller roboter. Det passer kanskje ikke for dem som lever i den rosa boblen, men det gir oss voksne en mulighet til å lære ungene å ta forhåndsregler.

– Hvem er det som ikke elsker rompesprekker?

Nhu Diep

Når min 7 år gamle datter prøver seg med å si 'What the fox', viser hun sosiale antenner, mener Nhu Diep, som minner om at barn er smartere enn vi ofte tror.

Foto: Nina Alida Nordbø / NRK

Barna til Nhu Diep går på skole i Bergen. Da foreldrene fikk brev hjem om lokkemenn i området kom idéen til boken som ble hetende «Nådeløs bildebok for barn».

«Denne boken passer best for barn som får lov til å gå hjem fra skolen alene», står det bak på omslaget.

Boka, som er beregnet på barn mellom 5 og 12 år, består av to historier. «Kjøtt» handler om kannibalisme og «Y» handler om en mann som er helt spesielt opptatt av barnerumper.

– Pedofili er et ømtålig tema, det er uvant og vi liker jo det trygge, sier Diep.

– Ungene ler av mannen i «Y», fordi de ikke skjønner alvoret. For hvem er det som ikke elsker rompesprekker? Vi voksne kan belyse og fortelle, vi trenger ikke skremme barna. Vår jobb er å gi dem noen forhåndsregler, så de kan klare seg dersom vi ikke er der for dem.

Nådeløs bildebok for barn, fortellingen Y. Av Nhu Diep

Fra fortellingen Y»: (Dag 1: Mandag kl. 08.45) Bill la fort merke til at Y var spesielt oppmerksom på barna i klasserommet.

Foto: Nina Alida Nordbø / NRK

– Ta tilbake streetsmartheten

– Det blir helt feil for meg som mor å la det skumle legge føringene for hvordan ungene skal vokse opp, sier Diep.

– Vi må stole på barna, vår jobb er å gi dem noen hjelpemidler. Som å se seg for før de går over veien. Som å ikke bli med fremmede mennesker. Som å be om kodeord når noen de ikke kjenner sier at de skal hente dem.

Nhu Diep mener mange foreldre ødelegger for barna ved å ikke stole på dem.

– Barn som ikke blir stolt på, vokser opp som svake, dumme barn. Vi er født med intuisjon og magefølelse, og de egenskapene må trenes opp. Det er viktig å ta tilbake streetsmartheten og stole på barna. De er smarte og kan klare mer enn vi tror! Og en dag skal vi jo gi slipp på dem.

Kulturstrøm

 • Josephine Baker i Pantheon

  Den fransk-amerikanske danseren og jazzsangeren Josephine Baker har fått plass i mausoleet i Pantheon i Paris, noe som er blant Frankrikes høyeste æresbevisninger. Baker var medlem av den franske motstandsbevegelsen under andre verdenskrig og er den første svarte kvinnen i Pantheon, melder Reuters.

  Frankrikes president Emmanuel Macron var til stede under seremonien.

  Josephine Baker får plass i mausoleet i Pantheon i Paris
  Foto: SARAH MEYSSONNIER / Reuters
 • David Gulpilil er død

  Den australske filmstjernen er død, 68 år gammel. Gulpilil, som var aboriginer, er kjent fra filmer som «Crocodile Dundee», «Australia», «Walkabout» og «Charlie’s Country». For sistnevnte film vant han en skuespillerpris ved filmfestivalen i Cannes i 2014.

  David Gulpilil Charlie's Country
  Foto: Regi: Rolf de Heer, Vertigo Productions / Visit Films
 • Beordrer Facebook til å selge Giphy

  Det britiske forbruker- og konkurransetilsynet i Storbritannia ber Facebook om å selge Giphy.

  De mener at oppkjøpet vil ramme konkurransen i markedet og deres markedsføring.

  – Ved å kreve at Facebook selger Giphy beskytter vi millioner av brukere på sosiale medier og fremmer konkurranse og innovasjon innen digital markedsføring, sier Stuart McIntosh i tilsynet.