Feminismen våkner på ny

«F» står hverken for faen, fuck eller fitte i boken «F-ordet», men for feminisme. Selv om ordet ikke er like belastet lenger, lever fortsatt gamle fordommer og motstand mot feministers tankegang, mener forfatter Marta Breen.

Fra boken F-ordet

I boken «F-ordet» er mange dagligdagse og innarbeidede situasjoner snudd på hodet, for å vise hvor rart det blir når man bytter om menn og kvinners rolle.

F-ordet

– Det finnes selvfølgelig motstand mot feministers tankegang og politikk, sier forfatter Marta Breen.

Likevel synes hun ikke at det er et stort problem.

– Veldig mange unge mennesker forstår ordet feminisme, også veldig mange gutter, sier Marta Breen.

Snur alt på hodet

Sammen med Madeleine Schultz som er grafisk designer, og tegneren Jenny Jordahl har hun laget boken «F-ordet. 155 grunner til å være feminist».

Fra boken F-ordet

En av illustrasjonene i boken «F-ordet» viser hvordan en nettside vanligvis ser ut.

Fra boken F-ordet

Og slik blir det når rollene snus på hodet. – Du ser det veldig tydelig hvis du setter en mann der i stedet for en dame, sier Madeleine Schultz.

De har snudd på rollene: Hvordan det ville se ut dersom menn ble kommentert slik kvinner blir?

– Du ser det veldig tydelig hvis du setter en mann der i stedet for en dame, og kommenterer på samme måte, som «hvorfor er kvinner er så opptatt av pensjon»? Det er veldig dumt sagt. Man hadde aldri sagt det samme om en mann: «Hvorfor er han så opptatt av pensjon?»

Den fjerde bølgen

Både Breen og Schultz har vært engasjert i feministisk arbeid, Breen som blogger og forfatter, og Schultz som redaktør i det feministiske nettstedet Under Arbeid .

– Vi er midt i en ny oppvåkning, mener Breen.

– Det virker som folk er mer interessert i likestilling og kjønnsroller og skriver og diskuterer det. Vi er veldig orientert mot det unge kvinner engasjerer seg i, som populærkultur og skjønnhetspress.

Breen tror vi nå er inne i en fjerde bølge av feminisme, som skiller seg fra stemmerettsaktivistene, 70-tallskvinnene og de første reaksjonen på skjønnhetspresset fra 90-tallet – da bøker som «Råtekst» og «Fittstim» kom ut.

Marta Breen og Madeleine Schultz

Marta Breen og Madeleine Schultz før de skal i TV-programmet Selskapet for å snakke om boken 'F-ordet'. – Vi kan nå mye bredere nå enn på 90-tallet.Nå sprer ting seg så fort. Du kan få 40.000 lesere på et lite innlegg på facebook på bare en time. Det har bidratt veldig til den nye bølgen og oppmerksomheten, sier Marta Breen (til venstre).

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Mye er så latterlig at det funker veldig godt å gjøre narr av.

Marta Breen om å skrive "F-ordet".

Påvirkes uten å legge merke til det

– Årlig blir mellom 8 000 og 16 000 kvinner utsatt for voldtekt eller voldtektsforsøk. Det at jenters verdi og identitet i så stor grad knyttes til utseende, er også et stort problem, påpeker Breen.

– Vi får stadig rapporter om at skjønnhetspresset på unge jenter fører til depresjon, spiseforstyrrelser og ortoreksi, som er å ha et overdrevent fokus på sunn mat og helse.

– Vi er oppdratt med bildespråket som seksualiserer kvinner, men lar menn være vanlige mennesker, og lever så oppi det at vi legger nesten ikke merke til det, mener Breen.

 • Se Marta Breen og Madeleine Schultz i Selskapet:
  Uka i kultur og underholdning. Lisa Williams turnerer Norge rundt med et show hvor hun påstår å få kontakt med de døde. Blir det norske publikum lurt og utnyttet? Dessuten er Gunnhild Øyehaug er premiereklar med film, vi lurer på hvorfor hun er så opptatt av kvinner i for store herreskjorter? Programleder Nina Stensrud Martin. (5:8)

  Marta Breen og Madeleine Schultz snakker om boken sin og om feminisme i TV-programmet Selskapet, hos programleder Nina Stensrud Martin.

Kulturstrøm

 • NRK vann pris for klimaprosjekt

  NRK.no vann European Digital Media Award for prosjektet Din klimaframtid, i kategorien «beste nyheitsnettstad eller mobilteneste».

  Prosjektet gir lesarene moglegheita til å sjå kva klimaendringar som kan bli gjeldande i deira kommune, basert på norsk og internasjonal forsking.

  – «Din klimaframtid» gir lesarane ei omgjengeleg, men likevel utruleg detaljert kjelde til å forstå potensielle effektar av klimaendringar, ikkje som eit breitt eller overveldande tema, men i sine eigne lokalsamfunn, står det i grunngjevinga.

  Dommarane meiner dette er eit «forbløffande journalistisk arbeid og eit historisk dokument for landet».

 • Tar kritikk for Utøya-artikkel

  Aftenposten tar selvkritikk for en artikkel om hendelsene på Utøya-fergen MS Thorbjørn publisert i januar 2012.

  Etter terrorangrepet 22. juli 2011 ble det fremmet spekulasjoner om fergens rolle, blant annet ved at AUF-leder Eskil Pedersen flyktet.

  I en kommentar fra nyhetsredaktør Tone Tveøy Strøm-Gundersen, erkjenner avisen at saken kunne ha blitt løst på en bedre måte.

  Aftenposten beklager bruken av lekkede avhør og mangelfull kommunikasjon med de overlevende som siteres i saken, deriblant Lars Fjærli Hjetland.

  «Vi beklager at artikkelen ble løst slik, og at det har vært en tilleggsbelastning for Hjetland og andre om bord,» skriver Strøm-Gundersen.

  Flere medier, deriblant Dagens Næringsliv, har beklaget saker de hadde på trykk i kjølvannet av terrorangrepene 22. juli 2011.