– Romansjangeren er for stereotyp

– Hva annet er det å skrive om enn døden, spør den danske forfatteren Josefine Klougart. Hun er ute med ny roman som vekker oppsikt både med den nyskapende formen og hva den handler om.

Josefine Klougart

Josefine Klougart blir sammenlignet med forfatter-ikonet Virginia Woolf. Hun er nå ute med sin fjerde roman «Om mørke».

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Den unge danske forfatteren Josefine Klougart ble overøst med priser for debutromanen «Stigninger og fall». Hun farer frem med sin lyriske idealisme, og når hun kommer med sin fjerde bok, «Om mørke», omtales hun som den nye Virginia Wolf .

Grensensprengende dansk melankoli

Klougart har vakt oppsikt med å stadig ta nye grep. I Danmark mener anmeldere at hun er skarp og nådeløs og flytter grensene for hva som kan stå i en bok. .

Om mørke

Romanen «Om mørke» består av både poesi, skuespill-dialog og fotokunst.)

– Jeg tror det er mange som går med redsel til litteraturen, fordi de tror det handler om at det er noe de skal forstå. Denne redselen hindrer en god leseopplevelse.

«Om mørke» handler om død og sorg, og blander formatene dikt, skuespill og egen fotokunst. Tradisjonell handling er byttet ut med mørket som rød tråd. Det kan vise seg i beskrivelser av et forhold mellom en mann og en kvinne, i opplevelser av naturen, i betraktninger av andre mennesker.

– En moderne forfatter må forme litteraturen

Klougart ønsker å utvikle romansjangeren fordi hun mener den lett blir for stereotyp.

– En kronologisk sammenhengende fortelling synes jeg er en merkelig konstruksjon. En moderne forfatter må forme litteraturen så den passer til hva det vil si å være et menneske, og dette endrer seg hele tiden. Det virker kunstig for moderne mennesker når formen er avleggs. Romansjangeren blir for stereotyp.

– Som når noen vi elsker dør, da merker man språkets begrensninger. Poesien kan vise oss at det hele er så komplekst. Det er ikke enten mørke eller lys – alt finnes.

De to menneskene sitter der på den nakne sletten.

Han holder henne fremdeles. Holder henne slik man holder et menneske man vet man kommer til å savne snart.

Josefine Klougart / «Om mørke» (side 47)

– Livet er en alvorlig ting

29-åringen har valgt å holde seg langt unna den ironiske bølgen som lenge har skyllet over hjemlandet.

– Noen ganger har jeg tenkt at den ironiske forflatningen av den danske litteraturen henger sammen med det flate danske landskapet. Desto flatere natur, jo lavere må du befinne deg. Det gir mening å skrive om eksistensielle spørsmål.

Selv er hun oppvokst opp ved Mols bjerge og har hørt nordmenn le av det som er det høyeste fjellet i Danmark. Hun føler mer slektskap med norsk natur med dramatiske fjell og fjorder, som hun mener den norske litteraturen bærer preg av.

– Livet er en alvorlig ting. Vi er her under noen vilkår som er fullstendig vanvittige. Det at vi alle skal dø, synes jeg er et vilkår man ikke kan ta lett på. Jeg kan ikke se hva man ellers skulle skrive om.

Kulturstrøm

  • Brukt Mummi-kopp seld for 110.000

    Mummikoppar med motiv av karakterane frå Tove Janssons forteljingar om Mummitrollet har blitt verdifulle samleobjekt. – Ein blir besett og hekta, seier mummikopp-samlar Åsne Marie Sande i Stavanger.

  • 500.000 til Oslo Pride

    Regjeringen gir 500.000 kroner til Oslo Pride for markeringen av at det neste år er 50 år siden lovparagrafen som forbød sex mellom menn ble avskaffet. Det melder regjeringen i en pressemelding. Det blir storstilt markering av Skeivt kulturår i 2022.