Var nær å kaste hele manuset til «Avdeling for grublerier»

Da Jenny Offill skulle skrive roman mange år etter at hun debuterte, kastet hun nesten hele manuset fordi hun syntes det var for tradisjonelt. Nå kommer den amerikanske bestselgeren «Avdeling for grublerier» ut på norsk.

Jenny Offil

Den amerikanske forfatteren Jenny Offill er i Oslo i forbindelse med at gjennombruddsromanen «Avdeling for grublerier» kommer på norsk.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

En venn som er poet ba henne plukke ut og beholde 20 ting fra originalmanuset. Bare fem av sidene ble med videre i boken, som ligner poesi

– Jeg tenkte at ingen kom til å publisere denne boken uansett. Derfor tok jeg denne sjansen, og bare gjorde som jeg selv ville, sier Jenny Offill.

Ensom blant andre kvinner

Avdeling for grublerier

I «Avdeling for grublerier» skifter plutselig synsvinkelen. Noen ganger er den kvinnelige hovedpersonen 'jeg', andre ganger 'konen'. – Det var som et eureka-øyeblikk å finne formen på boken, sier Jenny Offill.

Boken handler om en moderne gift kvinne som er ensom. Hun har et kreativt yrke som forfatter, møter mannen i sitt liv, gifter seg og får barn. Så begynner utroskapen for dem begge.

Lignende historier har blitt fortalt mange ganger. Det Offill ville utforske, er det som skjer etterpå, og halve boken handler om dette. Innimellom fletter hun inn romfartshistorie, noe hun forteller at hun er svak for, og som dessuten blir med i en ny bok hun skriver på. I «Avdeling for grublerier» finnes en historie om den russiske astronauten Vladimir M. Komarov som omkom da fartøyet «Sojuz» krasjlandet. Kona fikk kun en forkullet fot-knokkel tilbake.

«Avdeling for grublerier» ble kåret til årets beste bok i over 20 magasiner da den kom ut i USA i 2014, blant annet av The New York Times .

Det finnes en periode mellom at man er kone og at man er skilt, men det finnes ikke noe godt ord for det. Hva med noe en politiker kunne sagt? Statsløs person. Ja, statsløs.

«Avdeling for grublerier»

Mulig å være kreativ og forelder

Hovedpersonen i boken sliter med å sjonglere rollene som mor, kone og skapende menneske. Forfatteren tror egentlig ikke det er så mange som takler alle disse rollene.

– Jeg tror at idéen om at det finnes en god måte å kombinere dette på, setter særlig press på kvinner.

Jenny Offil

Hovedpersonen i Offills roman, er ensom, melankolsk og deprimert. Jenny Offil er opptatt av at man kan kjenne seg ensom både alene og blant familie og venner.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Da Jenny Offill meldte seg inn i en mødre-gruppe, ønsket hun å snakke med de andre kvinnene om hvordan livet var blitt annerledes etter å ha født. Hun trodde at de andre kvinnene som hadde kreative jobber var opptatt av den nye kompleksiteten i å være mor og kreativt tenkende menneske. Det var de ikke, og det overrasket henne.

– Jeg møtte en kvinne som hadde studert kunsthistorie, og spurte henne «hvordan skriver du, har du funnet en måte?» Hun svarte bare «jeg har funnet noe viktigere å gjøre». Ingen forventer av menn at de gir opp arbeidet når de får barn. Ikke i USA i alle fall, sier Offill.

Fedre kjente seg igjen

Mange av reaksjonene hun får på boken, kommer fra moderne fedre i kreative yrker. De kjenner seg igjen i det å være forelder og samtidig skulle skape kunst. Det er ingen som spør fedre hvordan de klarer å kombinere kreativ jobb og familie, men de også sliter, mener Offill.

– Det er mulig, men vanskelig å være helt alene med sine egne tanker selv om du har et par timer fri.

– For meg var det vanskelig å skrive mye på en roman da. Jeg skrev kortere ting. Jeg tror at deler av den nye boken representerer dette, for hovedpersonen i boken også er slik at hun kan bare tenke i korte biter.

Kulturstrøm

 • Artisten R. Kelly kjent skyldig

  Mandag kveld ble den tidligere artisten R. Kelly (54) funnet skyldig i blant annet menneskehandel og seksuelle overgrep. Det skriver Reuters. Rettssaken startet 18. august. Han er også siktet for kidnapping, bestikkelser og tvangsarbeid, samt å ha manipulert og truet til seg sex med mindreårige jenter.

  Juryen, som bestod av sju menn og fem kvinner, har diskutert skyldsspørsmålet siden fredag ettermiddag. Nå som juryen har funnet ham skyldig, risikerer den tidligere artisten flere tiår i fengsel. Han ble dømt skyldig på alle ni tiltalepunkter. R. Kelly hevder selv han er uskyldig.

 • Bronse i VM i kokkekunst

  Even Strandbråten Sørum fra Valdres var med i den prestisjetunge konkurransen Bocuse d'or i Lyon i Frankrike, eller verdensmesterskapet i kokkekunst. Det norske laget fikk tredjeplass i konkurransen. Innlandet har dermed fått en fersk matmedaljør.

 • Facebook stoppar barne-app

  Facebook stoppar utviklinga av ein barneversjon av Instagram etter å ha fått kritikk for planane.

  – Vi meiner det er eit behov for ei slik teneste, men vi set likevel prosjektet på vent, seier Instagram-sjef Adam Mosseri i ei fråsegn, ifølge AFP.