– Det er alltid farlig å være forfatter

– Jeg kan ikke bry meg om noen blir sinte, sier den egyptiske bestselger-forfatteren Alaa Al Aswany. Han synes det er helt nødvendig å skrive provoserende, selv etter å ha blitt angrepet av islamister.

Alaa Al Aswany

Alaa Al Aswanys roman «Den kongelige egyptiske automobilklubben» forteller om livet i en eksklusiv bil-klubb i Kairo, hvor bare velstående utlendinger får være medlemmer mens egyptere er tjenere.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Det å skrive, er å være uenig med noen. Oppgaven min er å forsvare folk. Dette er noe alle forfattere bør ha i bakhodet, mener Alaa Al Aswany.

«Den kongelige egyptiske» automobilklubben» er nå ute på norsk, etter å ha blitt en bestselger både i Egypt og Europa.

Angrepet av islamister

– Ingen forfattere er helt trygge, ikke engang i demokratiske land. Selvfølgelig er det høyere risiko for meg som er egypter, men man må alltid skrive det man mener, og ikke være opptatt av å gjøre noen fornøyd. Jeg kan ikke bry meg om noen blir sinte.

Han er fullstendig klar over at det kan være svært farlig å skrive om korrupsjon, sex og kjønnslemlesting av kvinner, og han har blitt angrepet av islamister tre ganger. Likevel fortsetter han.

– Omskjæring av kvinner har ingenting med religion å gjøre, det er bare en gammel tradisjon som gjør kvinners liv forferdelig.

– En forfatter kan ikke ignorere sex

19 av 20 kvinner han engang spurte om å lese noen sex-skildringer, syntes det var greit. 10 av 20 menn var derimot negative, fordi de var redd kvinnene deres skulle lese det.

Hvorfor skriver du om sex i bøkene dine?

– Tar jeg det bort fra personene mine i boken, tar jeg samtidig bort ting som har med menneskelig kommunikasjon å gjøre, og med følelser. Som romanforfatter kan man rett og slett ikke ignorere sex.

Under friske skildringer av intriger og sex-skandaler ligger også en kritikk av egyptiske styresmakter. Alaa Al Aswany er tilbake med et nytt bestselgende lappeteppe av en underholdningsroman.

Anne Cathrine Straume, litteraturkritiker / Den kongelige egyptiske automobilklubben

Har vært heldig så langt

Den kongelige egyptiske automobilklubben

– Folk i Egypt var så sinte at de var klar til å dø for friheten. Dette har jeg brukt i romanen, sier forfatteren.

Aswany begynte på boken før revolusjonen, men tok halvannet år pause for å bli med ute i gatene og demonstrere på Tahir-plassen. Her opplevde han at unge mennesker ble drept av snikskyttere, og falt om døde rett ved siden av seg. Det gjorde ham ikke redd, bare sint.

– Du kan lett bli fengslet bare for å ha demonstrert eller ha holdt opp et banner. Jeg slåss mot lovene som gjør det mulig å fengsle mennesker fordi de utrykker sine politiske meninger.

Hvordan har du selv unngått å bli arrestert?

– Jeg har vært i en utsatt posisjon lenge. Jeg har nok vært heldig så langt, ler han.

Kulturstrøm