– Det er alltid farlig å være forfatter

– Jeg kan ikke bry meg om noen blir sinte, sier den egyptiske bestselger-forfatteren Alaa Al Aswany. Han synes det er helt nødvendig å skrive provoserende, selv etter å ha blitt angrepet av islamister.

Alaa Al Aswany

Alaa Al Aswanys roman «Den kongelige egyptiske automobilklubben» forteller om livet i en eksklusiv bil-klubb i Kairo, hvor bare velstående utlendinger får være medlemmer mens egyptere er tjenere.

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

– Det å skrive, er å være uenig med noen. Oppgaven min er å forsvare folk. Dette er noe alle forfattere bør ha i bakhodet, mener Alaa Al Aswany.

«Den kongelige egyptiske» automobilklubben» er nå ute på norsk, etter å ha blitt en bestselger både i Egypt og Europa.

Angrepet av islamister

– Ingen forfattere er helt trygge, ikke engang i demokratiske land. Selvfølgelig er det høyere risiko for meg som er egypter, men man må alltid skrive det man mener, og ikke være opptatt av å gjøre noen fornøyd. Jeg kan ikke bry meg om noen blir sinte.

Han er fullstendig klar over at det kan være svært farlig å skrive om korrupsjon, sex og kjønnslemlesting av kvinner, og han har blitt angrepet av islamister tre ganger. Likevel fortsetter han.

– Omskjæring av kvinner har ingenting med religion å gjøre, det er bare en gammel tradisjon som gjør kvinners liv forferdelig.

– En forfatter kan ikke ignorere sex

19 av 20 kvinner han engang spurte om å lese noen sex-skildringer, syntes det var greit. 10 av 20 menn var derimot negative, fordi de var redd kvinnene deres skulle lese det.

Hvorfor skriver du om sex i bøkene dine?

– Tar jeg det bort fra personene mine i boken, tar jeg samtidig bort ting som har med menneskelig kommunikasjon å gjøre, og med følelser. Som romanforfatter kan man rett og slett ikke ignorere sex.

Under friske skildringer av intriger og sex-skandaler ligger også en kritikk av egyptiske styresmakter. Alaa Al Aswany er tilbake med et nytt bestselgende lappeteppe av en underholdningsroman.

Anne Cathrine Straume, litteraturkritiker / Den kongelige egyptiske automobilklubben

Har vært heldig så langt

Den kongelige egyptiske automobilklubben

– Folk i Egypt var så sinte at de var klar til å dø for friheten. Dette har jeg brukt i romanen, sier forfatteren.

Aswany begynte på boken før revolusjonen, men tok halvannet år pause for å bli med ute i gatene og demonstrere på Tahir-plassen. Her opplevde han at unge mennesker ble drept av snikskyttere, og falt om døde rett ved siden av seg. Det gjorde ham ikke redd, bare sint.

– Du kan lett bli fengslet bare for å ha demonstrert eller ha holdt opp et banner. Jeg slåss mot lovene som gjør det mulig å fengsle mennesker fordi de utrykker sine politiske meninger.

Hvordan har du selv unngått å bli arrestert?

– Jeg har vært i en utsatt posisjon lenge. Jeg har nok vært heldig så langt, ler han.

Kulturstrøm

 • Dolly Parton ga penger til vaksine

  Dolly Parton delte bilde av seg selv i sosiale medier når hun får covid-19-vaksinen, og fleipet med at hun "fikk smake sin egen medisin". 75-åringen var blant dem som bidro til å finansiere utviklingen av Moderna-vaksinen. Hun la også ut en video med en oppfordring til sine millioner av følgere i sosiale meder om å ta vaksinen om de kunne.

  Laster Twitter-innhold
 • Grant til «Dungeons & Dragons»-film

  Hugh Grant er klar for en rolle i filmen som henter inspirasjon fra rollespillet «Dungeons & Dragons». Grant skal spille skurken Jonathan Goldstein, melder Variety. «Dungeons & Dragons», som spilles med papir, penn og terninger, ble lansert i 1974, og har blitt spilt av over 50 millioner mennesker (NTB).

  Hugh Grant
  Foto: HANDOUT / Reuters
 • Filmen laget på 400 hjemmekontor

  Det lukter kanskje ikke klassikerstatus av «Raya og den siste dragen», men filmen ser helt fantastisk ut, og underholder lekende lett, til tross for et noe alvorstungt innhold. Terningkast 4.

  Raya og den siste dragen
  Foto: © 2021 Disney. All Rights Reserved.