Internasjonal Ibsenpris til Fosse

Forfatteren og dramatikeren Jon Fosse tildeles den internasjonale Ibsenprisen 2010.

Jon Fosse

Jon Fosse

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Ifølge juryen tildeles Fosse prisen for hans unike, dramatiske forfatterskap, som åpner sceneteppet for ordløse mysterier som følger menneskeheten fra vugge til grav.

Fosse er en av Europas mest sentrale samtidsdramatikere. Han har gitt ut mer enn 50 bøker, og er oversatt til over 40 språk, deriblant albansk, farsi, samisk, slovensk og tibetansk.

Høsten 2009 fylte Fosse 50 år, hvilket ble markert med boken «Poet på Guds jord» og en festkveld på Litteraturhuset i Oslo.

Deles ut i september

Prisen deles ut av juryleder Liv Ullmann i forbindelse med Ibsenfestivalen den 10. september i Oslo. Tildelingen av prisen til Fosse blir den siste Ullmann deler ut som juryleder.

Sammen med fire andre jurymedlemmer annonserte Ullmann i slutten av april at de vil trekke seg fra stillingene i protest etter årets utdeling. Årsaken er at Kulturdepartementet krever at prisvinneren må holde et foredrag i forbindelse med Ibsenkonferansen i Skien.

Dette ble oppfattet som politisk overstyring av jurymedlemmene som velger å trekke seg i protest. Departementet på sin side mener at kravet har eksistert siden prisen ble opprettet i 2007. men det var først i fjor høst at departementet så det som nødvendig å presisere dette i statuettene til prisen.

Jon Fosse er invitert til å holde foredrag under konferansen i Skien 9. september.

Fosse første nordmann

Den internasjonale Ibsenprisen ble opprettet av den norske regjeringen i 2007, og delt ut for første gang til Peter Brook i 2008. I 2009 gikk prisen til den franske teaterregissøren Ariane Mnouchkine .

Prisen skal honorere en enkeltperson, organisasjon eller institusjon innenfor kunst og kultur som har gjort en ekstraordinær innsats i Ibsens ånd. Prisvinneren tildeles 2,5 millioner norske kroner.

Kulturstrøm

  • Vikingskip grunnstøytte på Ulefoss

    Vikingskipet Gaia frå Sandefjord gjekk i dag på grunn i Telemarkskanalen nær Ulefoss. Ingen blei skadde i grunnstøytinga, og skipet får no hjelp for å kome laus, skriv Varden. Fire vikingskip siglar no opp Telemarkskanalen for å markere Vikingveka.