De første Instagram-videoene lekker ut fra Nord-Korea

AP-fotograf bruker sosiale medier for å gi innblikk i et av verdens mest lukkede land.

Videoer på sosiale medier fra Nord-Korea

Flere av videoene fra AP-fotografen Guttenfelder viser hverdagslige situasjoner. Her en servitør som lukker kassen, mens en TV-reportasje summer i bakgrunnen.

Foto: David Guttenfelder / Instagram

Nord-Korea er kjent som verdens kanskje mest isolerte land, men tidligere i år ble det mulig å benytte datatilkobling via 3G på mobiltelefonen for første gang. Det egyptiske mobilselskapet Orascom Telecom stod bak tjenesten, som i første omgang kun gjorde det mulig for utenlandske statsborgere å surfe på internett med mobilen.

3G-nettet har gitt drypp av åpenhet, som da den første mobil-tweeten og det første Instagram-bildet ble lagt ut i februar. Ettersom Instagram først nylig gjorde det mulig å legge ut videoer, har imidlertid den begrensede mengden levende bilder som kommer ut fra Nord-Korea vært forbeholdt andre sosiale medier.

Nå melder imidlertid Mashable at AP-fotografen David Guttenfelder er den første som har lagt ut levende bilder fra Nord-Korea på det som er et av verdens hurtigst voksende nettsteder for bildedeling.

Artikkelen fortsetter.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Krigsreportasjer

Bildene og videoene AP-fotografen har lagt ut viser dagligdagse situasjoner, og ikke de mer kontroversielle tingene Nord-Korea er beryktet for.

Amnesty International har tidligere hevdet at rundt 200.000 mennesker sitter i fangeleirer i landet. Menneskerettighetsorganisasjonen har måttet forholde seg til satellittfoto for å dokumentere fangeleirene fra luften, og flere av Guttenfelders følgere oppfordrer fotografen til å komme seg vekk fra sin «oppasser», for å ta flere bilder av ting det nordkoreanske regimet ønsker å holde skjult.

Praksisen med at turister og journalister blir utstyrt med en regimevennlig guide, for å hindre uvelkommen snoking, er veletablert i Nord-Korea.

Også AP-reporter Jean Lee har lagt ut en video på bildedelingsnettstedet denne uken. Flere av videoene lagt ut av AP-journalistene viser TV-reportasjer sendt på nordkoreansk fjernsyn, deriblant bilder fra Koreakrigen, gjerne summende i bakgrunnen av hverdagslige situasjoner.

«Intranett»

Akkurat hvor mye mer åpent Nord-Korea er i ferd med å bli, er imidlertid svært usikkert. Ifølge nyhetsbyrået AP har fortsatt ikke de fleste nordkoreanere tilgang til «det internasjonale internettet». For nordkoreanske borgere er heller ikke det nye 3G-nettet åpent for annet enn samtaler og teksting.

Landet har en egen lukket nettversjon, som et fåtall av borgere med tilgang til PC har tilgang til. Dette nettet, som best kan beskrives som et «avansert intranett», er imidlertid svært begrenset. Kun et fåtall er gitt tillatelse til å kunne arbeide mot det store verdensnettet, og da under streng overvåkning.

Landets universiteter er blant stedene der man har tilgang til det nasjonale intranettet. Ifølge AP kan studentene sende e-post til hverandre, men ikke ut av landet.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Kulturstrøm

  • Vedtar kvensk versjon av norske ord

    Språktinget skal vedta kvensk versjon av mange norske ord som er kommet til i nyere tid. Leder av Kvensk språkting, Egil Sundelin sier det er viktig å ha en dialog mellom eldre kvenske språkbrukere og fagfolk som skal lage kvenske ord.

  • Regjeringskritisk journalist drepen

    Ein journalist som var sterkt kritisk til styresmaktene i Honduras, har blitt skoten og drepen. 87 journalistar har blitt drepne i landet dei siste 20 åra. Luis Almendares blei skoten av to menn på ein motorsykkel på veg til ein butikk i Comayagua.