NRK Meny
Normal

Inspirert av gamle mestere

Mange av de store, som Fritz Røed, Inger Sitter og Franz Widerberg har jobbet her. Nå er det Christine Aspelunds tur til å hente inspirasjon i et gammel italiensk kapell.

Christine Aspelund arbeider i Fritz Røeds atelier i Italia

Billedhoggeren har fått låne avdøde billedhogger Fritz Røeds gamle atelier i sommer. Foto og redigering: Tone Staude, NRK.

Hun er opptatt av kroppslig sårbarhet, og har fått et Villa Faraldi-stipend for å jobbe med skulptur i et helt spesielt atelier i den italienske fjellandsbyen i Liguria.

Villa Faraldi

Villa Faraldi ligger 330 meter over havet i Liguria

Foto: Tone Staude, NRK

Villa Faraldi er landsbyen som mange kjente kunstnere slo seg ned i i begynnelsen av 1970-tallet. Fritz Røed, Inger Sitter, Franz Widerberg, Eli Marie Johnsen, Per Göransson og Bengt Ohlsson, var noen av dem.

– Jeg ble tatt varmt imot. Veldig mange av Villa Faraldis eldre innbyggere synes at det er fint at det igjen er liv i Fritz Røeds atelier, sier Christine Aspelund. Den gamle mester døde i 2002 og ligger gravlagt i sin liguriske landsby.

Kroppens sårbarhet

Christine Aspelund er en figurativ skulptør.

"Liggende kvinne"

'Liggende kvinne' er foreløpig i gips, men hun skal støpes i bronse.

Foto: Tone Staude, NRK

– Jeg ønsker å si noe om å være menneske i en kropp. Om sårbarheten, sier Aspelund. Det er ikke første gang skulpturene hennes oppleves som nakne og sårbare.

Politiet måtte nylig rykke ut til Høgskolen i Oslo og Akerhus nye helsefagbygg . Ifølge innringeren lå en naken mann utenfor og han så ikke ut til å ha det bra.

Den nakne mannen var Christine Aspelunds skulptur «Lying low (male nude)».